начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Сделки с предприятие-наем, лизинг - счетоводното отчитане ?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сделки с предприятие-наем, лизинг - счетоводното отчитане ?

Мнениеот ocean » 08 Окт 2006, 18:23

Здравейте, колеги!
Трябва да намеря правна форма за договореност, постигната между мой клиент и негов партньор. Най-сполучливото решение, за което съм се сетила засега, е наем на предприятие по смисъла на чл.15 от ТЗ.
И... зациклих. :roll:
В учебниците по ТП, Герджиков и Георги Стефанов споменатават, че предприятието може да бъде предмет не само на продажба, но и на наем, лизинг, заем за послужване, апорт..... и т.н. , и с това общо взето изчерпват темата. Но остават много въпроси, което ме кара да се съмнявам във възможността договорът за наем на предприятие да свърши работа на практика.
Примерно-след като продажбата на предприятие се вписва в търговския регистър, договорът за наем на предприятие следва ли също да бъде вписан? Вписването условие ли е договорът да бъде противопоставен на трети лица?
Има много въпроси, свързани със счетоводното отчитане и данъчното облагане на дейността, а не намирам законова регламентация...... Да не би пък да не знам къде да гледам :wink: ? А при липса на изрична регламентация как ще накарам някой данъчен да се смили и да мисли, за да разбере за какво става дума при конкретния данъкоплатец в конкретния случай?

Случвало ли ви се е да прибягвате до сделки с предприятие, но различни от продажбата? Или да сте се натъквали на уредени по такъв някакъв начин отношения?
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот zaro_n » 17 Окт 2006, 12:19

Здравей, ocean. Не съм правил това, но имам идея как може да стане, ако все още се интересуваш ми пиши :wink:
zaro_n
Нов потребител

Назад към Данъчно право