Здравейте. Моля за помощ по следния проблем:
12.2004-та внесох автомобил Фолксваген Венто, закупен от Германия и съответно представих EUR1 сертификат за да ползвам преференциите за стоки произведени в границите на европейския съюз. Всички необходими документи по регистрацията на автомобила направи един мой приятел, който живее в германия. Миналата година с него се е свързал собственика на колата - немец, и му казал че немските митници го питат дали е подавал молба за издаване на EUR1 сертификат и съответно той е казал че не е правил подобно нещо. Както разбрах по-късно това са т.нар. писани на коляно сертификати, които не са подписани от упоменатото в самия сертификат лице.
След тази новина извадих втори сертификат "впоследствие" от немските митници, като за целта упълномощих моя брат (той също живее в Германия) да ме представлява пред немските митници. Този сертификат изпратих на митническата служба гр. Свищов (там е обмитен автомобила) и съответно имам писмо със входящ номер от 16.09.2005г.
На 03.07.2006 получих писмо-покана от митница Свищов да внеса мито+ДДС+лихви за внесения от мен автомобил. В писмото е посочено че е направена проверка на първия сертификат и че той не може да бъде признат за ползване на преференции. Беше ми даден 10 дневен срок за да внеса исканата сума или следва да ми се изпрати постановление за принудително събиране по член 211 от закона за митниците.
В рамките на тези 10 дни написах възражение до началника на митницата, в което посочих че не е взет под внимание моя втори сертификат. Изпратих копие на втория сертификат, както и писмото с входящ номер от 16.09.2005г - без резултат.
Преди 2 дни получих постановлението в което е даден 14 дневен срок за обжалване.
Моля някой да ми даде някакъв съвет за това как да процедирам от тук нататък и какъв е шанса да бъде отменено това постановление.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 03:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
EUR1 сертификат
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
дължимата сума внасяте по депозитна сметка на митницата - по тяхна специална сметка.
през това време доказвате, че документа е валиден. Независимо, че е представен по-късно, щом сте представили валиден документ имате право на преференцията. Добре е да ползвате митнически агент.
Успех
през това време доказвате, че документа е валиден. Независимо, че е представен по-късно, щом сте представили валиден документ имате право на преференцията. Добре е да ползвате митнически агент.
Успех
- ne
- Потребител
Благодаря за отговора. С какво би могъл да ми е полезен митнически агент и дали не трябва да е някой на местна почва в Свищов
Доколкото разбирам моя случай не е изолиран. В подобни случаи се стига и до съд, защото не вярвам на следваща инстанция, която отново е митница, но регионална дирекция Русе, да отменят подобно постановление.
Ако се стигне до съд делото се гледа в Русе, и в този случай дали има смисъл да се стига до там? Може ли да се направи справка в каква посока завършват подобни дела и ако да бихте ли ми подсказали как и къде? Ако има лице, което има опит в подобни случаи, към което да се обърна за консултация ще е много полезно.
Благодаря още веднъж за съветите. Аз нямам никакъв опит в правото, по професия съм инженер. Ситуацията за мен е абсурдна, защото излиза че пред българските митнически власти не можеш да докажеш че Фолксваген произвеждат колите си в Германия...
Доколкото разбирам моя случай не е изолиран. В подобни случаи се стига и до съд, защото не вярвам на следваща инстанция, която отново е митница, но регионална дирекция Русе, да отменят подобно постановление.
Ако се стигне до съд делото се гледа в Русе, и в този случай дали има смисъл да се стига до там? Може ли да се направи справка в каква посока завършват подобни дела и ако да бихте ли ми подсказали как и къде? Ако има лице, което има опит в подобни случаи, към което да се обърна за консултация ще е много полезно.
Благодаря още веднъж за съветите. Аз нямам никакъв опит в правото, по професия съм инженер. Ситуацията за мен е абсурдна, защото излиза че пред българските митнически власти не можеш да докажеш че Фолксваген произвеждат колите си в Германия...
- vilkata
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|