Здравейте,
имам питане относно невнасяни социални и здравни осигуровки в периода 2000 - 2004година.
Тогава съм бил безработен и не съм ги внасял лично.
Сега съм на трудов договор и съм здравно осигурен, но например в Пирогов когато ме преглеждаха по спешност ме таксуваха с обеснението че имам задължения за здр. осигуровки.
Няма ли някаква давност за това ми задължение към НОИ, сега НАП???
Благодаря
- Дата и час: 20 Ное 2024, 03:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неплатени осигуровки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
И аз имам такъв проблем. От 2000 до 2002 дължа здравни осигуровки. Ор 2002 до момента съм осигурена. Тогава бях в майчинство и никой не ми беше казал, че трябва да си ги внасям сама. Сега не мога да ги платя сумата е голяма, а и не искам за минал период, без да съм виновна и без да съм ползвала нищо тогава от касата (При рацдането си платих ВСИЧКО като поп).Та какво ще стане не знам, продължавам да се осигурявам, така,ч е как ще ми спрат правата. Интерсно е да чуем компетентно мнение.
- djemma
- Младши потребител
djemma написа:И аз имам такъв проблем. От 2000 до 2002 дължа здравни осигуровки. Ор 2002 до момента съм осигурена. Тогава бях в майчинство и никой не ми беше казал, че трябва да си ги внасям сама. Сега не мога да ги платя сумата е голяма, а и не искам за минал период, без да съм виновна и без да съм ползвала нищо тогава от касата (При рацдането си платих ВСИЧКО като поп).Та какво ще стане не знам, продължавам да се осигурявам, така,ч е как ще ми спрат правата. Интерсно е да чуем компетентно мнение.
За какви здравни осигуровки за твоя сметка говорим след като си била в отпуск за отглеждане на малко дете ...........
8. Лица, получаващи обезщетения за временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и за отглеждане на малко дете
За периодите, през които осигурените лица получават обезщетение за временна неработоспособност поради болест, бременност, раждане и за отглеждане на малко дете, здравноосигу-рителните вноски се внасят от работодателя върху размера на обезщетението и са равни на дължимата от него част както следва:
- 01.07.1999 – 31.12.1999 г. – 6 на сто;
- 01.01.2000 – 31.12.2001 г. – 4,8 на сто;
- от 1.01.2002 г. – 4,5 на сто.
Ако пък не сте били здравно осигурена
II. Здравно осигуряване на неосигурени членове на семейството
По смисъла на Закона за здравното осигуряване “членове на семейството” са съпруг, съпруга, деца до 18-годишна възраст, а ако продължават образованието си – до 26-годишна възраст, а ако са недееспособни или трайно нетрудоспособни, независимо от възрастта.
...........................................................
Вноските за неосигурените членове на семейството са за сметка на осигурения член в семейството и се удържат от възнагражденията на лицата, работещи по трудови или служебни правоотношения и правоотношения, възникнали на основание специални закони. Лицата, които по закон трябва да осигуряват неосигурени членове на семейството си, подават по месторабота декларация по утвърден образец. Задължение за превеждане на вноските има работодателят или ведомството
горното от тук
Изх. № 91-01-19 / 19.01.2004 г.
Относно: внасянето на здравноосигурителните вноски
може да се обадиш и тук
На телефони 0 900 32 111
/18 ст. за минута за цялата страна/
и 987 16 22 за София
Центърът за социална информация на
Министерството на труда и
социалната политика
ще ви помогне да научите повече за:
здравноосигурителните вноски