начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

майчинство при самоосигуряващ се

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство при самоосигуряващ се

Мнениеот dento » 27 Фев 2005, 15:53

Възможно ли е от момента в който започнат да се внасят по 32%осигурителни вноски да се взимат болнични и откъде.Имам ли право на болнични 135 дни от които 45 преди раждане и 90 след това,ако са внасяни 32% за осигуряване само 4 месеца преди това,а предходните осигурителни вноски са били 29%от минималната работна заплата.Благодаря ви предварително
dento

Re: майчинство при самоосигуряващ се

Мнениеот донна2 » 28 Фев 2005, 23:34

Съгласно Чл.48а. от КСО Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
Не знам дали отговаряте на тия условия ,закона изисква въобще да имате тоя осигурителен стаж и към момента да сте осигурено лице ,болничния се получава от личния лекар.
донна2

Мнениеот dento » 01 Мар 2005, 23:25

Благодаря за отговора.Аз имам 6 месеца осигурителен стаж но съм се осигурявала на 29%.В момента се осигурявам на 32% но на този процент ще се осигурявам само 4 месеца до болничните които са 145 дни.Интересуваме тези 4 месеца достатъно ли са за получаване на болнични в момента ,а и за тези които ми се полагат преди и слад раждане
dento

Мнениеот донна2 » 02 Мар 2005, 09:11

изискването е осигурените лица да имат 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за:всички осигурени социални рискове;всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица, или всички осигурени социални рискове без безработица.Този стаж може да е прекъснат или непрекъснат.
След като вие не сте се осигурявали за риско бременност и раждане и нямате въобще 6 месеца осигурителен стаж от изброения по горе няма да получавате обезщетението за бременност и раждане /сумата по болничните /.
Имате възможност да получавате определена сума по ЗСПД ,но само ако дохода на член от семейството не надвишава 200 лв.Тоест когато бременната жена е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.
донна2

Мнениеот лунатик » 02 Мар 2005, 09:34

Наистина имате проблем. Но ... все пак нямате ли друг стаж по трудово правоотношение например, където да сте били осигурени за всички осигурителни случаи? Изискването за тези 6 мес. осигурителен стаж вече не е те да са положени непосредствено преди излизани в майчинство, а изобщо - може и да са били и преди 10 год.
А ако нямате такъв стаж, то опитайте се да направите следното: подайте декларация в НОИ, че се осигурявате на 32 % е с 2 мес. по-рано откогато сте заявили. Преди това си внесете си разликата от тези 3 % ведно с лихвата за забава. Подайте декларация обр. №1 с код "корекция" за тези два мес. от което да е видно, че се осигурявате на 32 %, а не на 29 %. От НОИ може да ви наложат глоба, за закъснение на декларираните обстоятелства. Но заради целта си струва. Пък едва ли от НОИ ще се правят на толкова строги.
лунатик

Мнениеот dento » 02 Мар 2005, 22:59

БЛАГОДАРЯ ЗА ОТЗИВЧИВОСТТА
dento

Назад към Данъчно право