начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

дарение за лечение

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение за лечение

Мнениеот mps264 » 03 Дек 2008, 12:20

Моля ви за съвет по следния проблем: Имам хронично заболяване от няколко години и лечението ми ежемесечно е скъпо и не се поема от Здравната каса. Един от моите колеги ненадейно ми предложи да ми осигури дарение всеки месец за сума, с която да покривам до известна степен разходите по лечението. Обяснява ми, че има много заможни приятели, които редовно даряват големи суми за различни хора и организации, и че не е проблем да ми помагат така и на мен. На въпроса ми какво аз трябва да правя в замяна отговори, че не искат нищо. Да се съглася ли на това дарение, защото от юридическа гледна точка не ми е ясно? Може би го правят с цел приспадане на данъци, но доколкото разбрах, няма да искат да подписвам договор за дарение.
mps264
Нов потребител

Re: дарение за лечение

Мнениеот anubis » 04 Дек 2008, 19:54

Без договор-няма намаляване на данъци . А за другите им цели - може само да пророкуват пророците
По-добре на хората в устата,отколкото на хората в краката!
...............................................................
Ако искате да получите помощ-преди това помогнете и вие !
Аватар
anubis
Нов потребител

Re: дарение за лечение

Мнениеот prnedev » 05 Дек 2008, 01:36

То и с договор няма намаляване на данъците, но за всеки случай направете си някакво договорче или поне давайте разписка, като си запазвате копие от нея с точно обяснение, за да имате документ за "произход на средствата". Не се знае, дали няма да се заинтересоват данъчните с какви пари си покривате разходите за лечението.
За данъци от вас за тези пари няма какво да се притеснявате - чл.48 ал.1 т.2 от ЗМДТ; чл.13 ал.2 т.1 ЗДДФЛ
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право