начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Относно данъчна декларация... Малко помощ?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно данъчна декларация... Малко помощ?

Мнениеот isralien » 24 Апр 2008, 16:46

Здравейте.
Съжалявам ако темата е обсъждана, но търсачката не ми помогна особено.
Ето ситуацията:
От октомври 2006 до юли 2007 включително съм бил на работа във фирма, където се осигурявах върху част от заплатата, а другата част ми се даваше като "хонорар". След като напуснах работа юли 2007 започнах в нова фирма, където пак ме осигуряваха върху част от сумата, а другата част ми се даваше "под масата" тъй да се каже - в плик. Януари напуснах и онази фирма и сега съм в трета, където не съм подписвал договор за хонорари разни, тъй че предполагам нямам декларирани подобни приходи.
До тук добре, но нали съм се сетил в последния момент да пускам декларация, и като примерен програмист реших да пробвам "онлайн подаването". Някъде гледах, че не трябвало електронен подпис, та издърпах един .pdf и реших да пробвам. Написах си имената, цъкнах едно тик-че, че имам доходи от трудови взаимоотношения с фирма и до там.
Та въпросите ми са:
1. Какво ми трябва от първата фирма, където съм бил на хонорар? Имам един плик с документи (някъде), но не знам от там какво ми трябва.
2. Нещо от другите места трябва ли ми?
3. След като попълня .pdf-а с данните от служебните бележки (или нещо такова от оня плик) какво да го правя?
4. Сега се поразрових относно "онлайн подаването" и май се оказа, че ми трябва ел. подпис, в този вариант аз какво правя (нямам време да чакам за подпис) - принтирам си .pdf-а и им го пращам по пощата?
5. Ако пощаджийте забавят плика (празници..) и той стигне след 30 април вярно ли е, че глобата е от 500 до 3к лева? Ако да - може ли да се обжалва?

Сори ако задавам глупави въпроси, на които е даден отговора, но честно казано всичко ми е пълна мъгла. Моля не заключвайте темата, важно ми е. Програмист съм, не съм счетоводител, няма как да знам.
Благодаря предварително.
isralien
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 25 Апр 2008, 01:37

Пич, подаваш си декларацията по пощата с препоръчано писмо и обратна разписка и нямаш проблеми.
Квитанцията за препоръчаното писмо ти служи за доказателство, че си я подал преди 30 април. Това че пощаджиите са я донесли в данъчното след две години, не те интересува.
И таковата... хубаво си го намерил този pdf файл. Да знаеш, че после ще трябва да го отпечаташ на лазерен принтер. На мастиленоструйка не става ;-)
А за електронния подпис :-))) чакането е между 10 минути и половин час ;-) колкото да ти въведат данните и ти изкарат хартийки за подпис
prnedev
Активен потребител

Мнениеот isralien » 26 Апр 2008, 22:37

prnedev написа:Пич, подаваш си декларацията по пощата с препоръчано писмо и обратна разписка и нямаш проблеми.
Квитанцията за препоръчаното писмо ти служи за доказателство, че си я подал преди 30 април. Това че пощаджиите са я донесли в данъчното след две години, не те интересува.
И таковата... хубаво си го намерил този pdf файл. Да знаеш, че после ще трябва да го отпечаташ на лазерен принтер. На мастиленоструйка не става ;-)
А за електронния подпис :-))) чакането е между 10 минути и половин час ;-) колкото да ти въведат данните и ти изкарат хартийки за подпис

Много благодаря :)
Все пак май ще изпусна срока, щото не мога да си открия бележките с доходите от предишната фирма.. Някой знае ли каква е глобата?
isralien
Нов потребител

Мнениеот arabela » 28 Апр 2008, 00:14

Приятел, пусни си данъчната декларация по пощата.
arabela
Потребител

Мнениеот isralien » 28 Апр 2008, 00:17

arabela написа:Приятел, пусни си данъчната декларация по пощата.

Да де, това ясно, аз ако си събера нещата ще я пусна по пощата с обратна разписка..но..
каква е глобата ако НЕ успея до 30 април? Вярно ли е от 500 до 3000 лв.?
Ако е така има ли отърване от нея?

Благодаря за отговора..
isralien
Нов потребител

Мнениеот isralien » 28 Апр 2008, 09:24

poli_g написа:http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135538631

чл.80 ще Ви е интересен...

Най-после!
Много благодаря. Смятам, че темата е изчерпана.
Лек ден.
isralien
Нов потребител

Мнениеот kokopati » 01 Май 2008, 10:29

Няма глоба ,глабата е за фирми ,за частни лица срока е 5 години , така че може да подадеш и за 2004 г сега успех.

Освобождаване от задължение за подаване на годишна данъчна декларация
Чл. 52. Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само:
1. доходи от трудови правоотношения, когато работодателят по основното трудово правоотношение е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или

2. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) необлагаеми доходи, с изключение на посочените в чл. 13, ал. 3, и/или

3. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи, облагаеми с окончателен данък по чл. 38 с изключение на доходите по чл. 50, ал. 1, т. 3, и/или

4. доходи на чуждестранни лица, обложени с окончателен данък.
Последна промяна kokopati на 01 Май 2008, 10:40, променена общо 1 път
kokopati
Младши потребител

Мнениеот isralien » 01 Май 2008, 10:31

kokopati написа:Няма глоба ,глабата е за фирми ,за частни лица срока е 5 години , така че може да подадеш и за 2004 г сега успех

Ново 20.
Точно това питах по телефона (звънях в НАП) - да не би глобата да е само за фирми?
"Не, и за физически лица е."
isralien
Нов потребител

Мнениеот kokopati » 01 Май 2008, 10:42

isralien написа:
kokopati написа:Няма глоба ,глабата е за фирми ,за частни лица срока е 5 години , така че може да подадеш и за 2004 г сега успех

Ново 20.
Точно това питах по телефона (звънях в НАП) - да не би глобата да е само за фирми?

ти за въстновяване ли подавашр ,и аз подавах оня ден за 2005 , 2006 върнаха ми данака , казаха че 5 години назад няма проблем да подам ,сега ще подавам и за 2004 ;

Освобождаване от задължение за подаване на годишна данъчна декларация
Чл. 52. Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само:
1. доходи от трудови правоотношения, когато работодателят по основното трудово правоотношение е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или

2. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) необлагаеми доходи, с изключение на посочените в чл. 13, ал. 3, и/или

3. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи, облагаеми с окончателен данък по чл. 38 с изключение на доходите по чл. 50, ал. 1, т. 3, и/или

4. доходи на чуждестранни лица, обложени с окончателен данък.
kokopati
Младши потребител

Мнениеот kokopati » 01 Май 2008, 10:50

isralien написа:

Ново 20.

При положение че подаваш за първи път ,отиди на място в квартала кадето си регестриран да ти прегледат документите , може да не им хареса нещо ,по телефона нищо няма да разбереш.
kokopati
Младши потребител

Мнениеот Bianca » 01 Май 2008, 11:22

kokopati написа:Няма глоба ,глабата е за фирми ,за частни лица срока е 5 години , така че може да подадеш и за 2004 г сега успех.

Глобата е за всички, включително граждани, които са получили облагаеми доходи, но не са ги декларирали. Тук не става въпрос за случаите по чл. 52, а за получени хонорари. Освен това:

Задължения за предоставяне на информация от платци на доходи
Чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените доходи на физически лица през данъчната година.
..................
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Справката по ал. 1 се предоставя в срок до 30 април на следващата година на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по мястото на регистрация на платеца на дохода.

Все едно, информация за получените от Вас хонорари ще постъпи в НАП.
Помолете в предприятието - платец да Ви издадат дубликати на служебните бележки. Подайте декларацията, макар и с известно закъснение.Ако я пуснете по пощата, може и да не обърнат внимание кога точно е изпратена, тъй като купища документи пристигат в този период и чакат да бъдат обработени.
Bianca
Младши потребител

Мнениеот isralien » 01 Май 2008, 14:42

kokopati написа:
isralien написа:

Ново 20.

При положение че подаваш за първи път ,отиди на място в квартала кадето си регестриран да ти прегледат документите , може да не им хареса нещо ,по телефона нищо няма да разбереш.

Ще отида, само да си взема и другите служебни бележки, че от старата фирма са ми издали такава за 2008 година (умници!). Като ми изкарат за 2007 ще подам коригираща декларация направо на място.
Иначе не влизам в горните освобождения от декларация за 2007, щото 6-7 месеца съм имал доходи които се водят "хонорар" и фирмата предполагам ги е декларирала като разход.
isralien
Нов потребител

Мнениеот kokopati » 02 Май 2008, 17:48

ако питаш мене няма как да те усетят че не си подал декларации трай си , освен ако не мислиш че държавата ти е дала много и си и задължен,не съм чул да правят проверки на частни лица
kokopati
Младши потребител

Назад към Данъчно право