- Дата и час: 20 Ное 2024, 09:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на наследствена пенсия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Право на наследствена пенсия
Има ли право на наследствена пенсия от родител, пълнолетно дете с доказано заболяване(психиатрично), което в момента не е в състояние да учи, а има нужда от тези макар и малки средства?
- siren
- Младши потребител
Чл. 80. (1) Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на пенсиите по чл. 87, 89, 90, 91 и 92.
Чл. 82 от КСО "Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст. "
Следователно зависи за кой вид пенсия се интересувате и ако попада в тези,които законът допуска да се наследяват,тогава:трявба да видите дали ги има условията на пред. посл.от чл.82КСО.
Условията са:
-детето да е над 18г.;
-да е инвалидизирано;
-да е инвалидизирано преди навършването на на18г.респ.26г.
-да има съответен акт на медицински орган за това.
Чл. 82 от КСО "Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст. "
Следователно зависи за кой вид пенсия се интересувате и ако попада в тези,които законът допуска да се наследяват,тогава:трявба да видите дали ги има условията на пред. посл.от чл.82КСО.
Условията са:
-детето да е над 18г.;
-да е инвалидизирано;
-да е инвалидизирано преди навършването на на18г.респ.26г.
-да има съответен акт на медицински орган за това.
- punisher
- Потребител
Има установено заболяване, но не искат да го инвалидизират, смятат че ще може все някога да работи и може би и да се подобри, а е на 21 години.
- siren
- Младши потребител
Не, не мисля, че трябва да се инвалидизира, пък било то и с нечия помощ, по скоро мисля, че би трябвало и може да има възможност за определени заболявания децата, да не се дискриминират от здравите и да получават пенсия от починалите си родители!
- siren
- Младши потребител
Ама защо смятате, че има дискриминация спрямо някого. Детето или е болно (да не дава господ) и съответно заради това е инвалидизирано и получава привилегията да получи наследствена пенсия и след 18-годишна възраст, или е здраво и получава наследствената пенсия до 18 години и след това ако учи. Средно положение няма, колкото и грубо да ви звучи. А и какво значи "не искат да го инвалидизират". Щом има заболяване, за което му се полага някакъв процент на неработоспособност то той се и дава. Ако толкова смятат, че ще се оправи, просто срока на инвалидизацията ще е по-кратък. Пък и отказа на личния лекар или ЛКК да Ви насочат за освидетелстване към ТЕЛК подлежи на обжалване, така че има и други начини да се потърсят правата, ако лицето отговаря на условията да бъде инвалидизирано и съответно да получи наследствена песния.
- rumi_r
- Потребител
siren написа:Има установено заболяване, но не искат да го инвалидизират, смятат че ще може все някога да работи и може би и да се подобри, а е на 21 години.
Детето минало ли е ТЕЛК?
- donna
- Старши потребител
Не е минал на ТЕЛК, бил е няколко пъти в болница, настаняван е и на принудително лечение, но лекарите, които го лекуват, смятат че не трябва да се пенсионира. На този етап не, но по-късно може и да учи и да си намери работа, което според мен е по трудно. А и доколкото знам към учебните заведения се декларират подобни заболявания.
- siren
- Младши потребител
siren написа:Не е минал на ТЕЛК, бил е няколко пъти в болница, настаняван е и на принудително лечение, но лекарите, които го лекуват, смятат че не трябва да се пенсионира. На този етап не, но по-късно може и да учи и да си намери работа, което според мен е по трудно. А и доколкото знам към учебните заведения се декларират подобни заболявания.
Предполагам ,че има епикризи , настаняван е и принудително.Телк ,а от там ,ако получи и пенсия, не му пречи нито да учи нито да си намери работа.За някои ВУЗ , с това заболяване може би няма да може да запише ...не мога да отговоря точно ,но дали ще минал на ТЕЛК или не лицето си страда от заболяването ,има епикризи.
- donna
- Старши потребител
Благодаря ти Донна, в отговор има епикризи, когато е постъпвал в болница, но диагнозата все още не се смята за абсолютно потвърдена, може би това се явява проблема, не знам?! А доколкото знам не е осигуряван и няма личен лекар...
- siren
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|