начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Преизчисляване на пенсия за болнични след пенсиониране

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преизчисляване на пенсия за болнични след пенсиониране

Мнениеот nikola121 » 21 Яну 2005, 16:58

Моля за мнение по въпроса, по който още не съм правил официални постъпки.
Пенсионирах се за навършени години и трудов стаж на 30.12.2002 г., като заповедта за това беше изготвена предварително. От 27.12.2002 г. се разболях и имам болничен лист до 15.03.2003 г. Пенсията ми беше изчислена въз основа на доход за 2001 г., приета като база. Не проявих интерес тогава към начина на пенсиониране, тъй като стигах и без това тавана на пенсията за онова време. Сега имам въпрос: имам ли право да ми се признае този тримесечен период на болничния лист за трудов стаж и да ми се преизчисли пенсията на база 2002 г. или 2003 г., когато имам значително по-високи доходи.
Предварително благодаря!
nikola121

Re: Преизчисляване на пенсия за болнични след пенсиониране

Мнениеот donna » 21 Яну 2005, 17:20

аз лично мисля ,че няма да стане за този период,не мисля,че това е осигурителен стаж след пенсионирането
donna
Старши потребител

Мнениеот nikola121 » 21 Яну 2005, 17:36

Благодаря за своевременния отговор.
А може ли да искам да ми се промени датата на заповедта за освобождаване от длъжност на 15.03.2003г. - датата на приключване на болничния лист, тъй като болничният лист е от преди датата на заповедта за освобождаване от работа?
nikola121

Мнениеот altruist » 23 Яну 2005, 11:38

Ако заповедта Ви е връчена на 30. 12. 2002 г. , то тя е влязла в сила в нарушение на административно - производствени правила и съда би я отменил като незаконосъобразна, ако в 14 дневен (преклузивен) срок я бяхте обжалвал. Вие явно сте се пенсионирали през 2002 г. за да се възползвате от стара разпоредба, която след 01.01.2003 г. не е в сила и вече сте забравил този факт. Все пак искайте си документи за доход и стаж и след като Ви ги издадът (доброволно или чрез съд), ги подайте в НОИ. След още по дълго чакане и борба, ще Ви го признае съда (а не НОИ) и то със СМО от датата на заявлението. Ако имате желание да се борите успех.

>
altruist

Назад към Данъчно право