привет!
Моля, посъветвайте ме по следния въпрос: на 64 години съм и не ми стигат 2 точки за пълна пенсия. Нямам в момента финансова възможност да си купя тези 2 точки. Знам, че мога да се пенсионирам с непълна пенсия. въпросът ми е , ако след година работя и по този начин се получат точките - ще ми прекратят ли удръжките от пенсията или, ако намеря начин да ги изплатя стойностите на тези 2 точки заведнаж, ще ми бъде ли пълна пенсията след това действие ? Другия ми въпрос е за какъв срок сумите на точките , които се приспадат от пенсията е предвидено да се изплащат от бъдещия пенсионер и дали това се съобразява с желанието му.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 07:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
пенсиониране
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Изобщо не е необходимо да даваш налични пари за да си "купиш" недостигащия ти стаж. Виж §9 ал. 4 КСО:
Внасянето на осигурителните вноски по ал. 3 може да се извърши:
1. по банков път;
2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определени в план за разсрочено плащане, утвърден от длъжностното лице в териториалното поделение на Националния осигурителен институт, на което е възложено ръководството по пенсионното осигуряване; периодите за разсрочено плащане са:
а) до 5 години - ако недостигащият осигурителен стаж е до 3 години;
....
Т.е. ако избереш варианта по т. 2 няма да даваш живи пари за осигурителните вноски. Те ще ти бъдат удържани от пенсията и пак ще ти остане нещо. Например месечните вноски на самоосиг. лице сега са около 60 лв. За 2 години това ще са около 1400 лв. За тези 1400 лв. при утвърден план за разсрочено плащане за 5 години ще ти удържат по 24 лв./мес. Сега минималната пенсия май е около 100 лв. - значи ще ти останат чисто около 70 лв./месечно дори и да не получиш повече от минималната пенсия.
Внасянето на осигурителните вноски по ал. 3 може да се извърши:
1. по банков път;
2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определени в план за разсрочено плащане, утвърден от длъжностното лице в териториалното поделение на Националния осигурителен институт, на което е възложено ръководството по пенсионното осигуряване; периодите за разсрочено плащане са:
а) до 5 години - ако недостигащият осигурителен стаж е до 3 години;
....
Т.е. ако избереш варианта по т. 2 няма да даваш живи пари за осигурителните вноски. Те ще ти бъдат удържани от пенсията и пак ще ти остане нещо. Например месечните вноски на самоосиг. лице сега са около 60 лв. За 2 години това ще са около 1400 лв. За тези 1400 лв. при утвърден план за разсрочено плащане за 5 години ще ти удържат по 24 лв./мес. Сега минималната пенсия май е около 100 лв. - значи ще ти останат чисто около 70 лв./месечно дори и да не получиш повече от минималната пенсия.
- lunatik
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|