начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Незаконно събиране на ДДС от нотариуси

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Незаконно събиране на ДДС от нотариуси

Мнениеот teomira » 18 Юли 2007, 10:06

Кога прокуратурата ще се самосезира относно дръзкото потъпкване на законодателството.Налице е решение на КС, спечелено дело във ВАС и Европейска директива, която забранява да се наказват нотариуси с ДДС. Защо нотариусите продължават да събират ДДС?
teomira
Младши потребител

Мнениеот portokal » 18 Юли 2007, 11:50

Май леко пресилваш, ама карай.
С решението си КС не се произнася по противоконституционността на съдържанието на отменения текст, а само относно това, че не е гласуван по установения в Конституцията ред. Самият отменен текст пък се разглежда от НАП (и не е да няма защо) само като уточнение към предходните, които не са отменени.
"Спечелено дело във ВАС" има ли вече? Откога?
Директивата, с която аз не съм запозната, дори и според най-върлите критици на ДДС за нотариуси и адвокати, не "забранява да се наказват нотариуси с ДДС", а само допускала възможността и да не се облагат, ако не са облагани преди.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Pongo76 » 18 Юли 2007, 12:48

Освен това шефката на НАП се изръси по медиите, че ДДС трябва да продължи да се събира. Без да коментирам юридическата абсурдност на такова изявление, си имам едно на ум, че с данъчните не може да се спори и могат да се спестят много време и нерви ако просто се съобразиш с идиотските им изисквания, от колкото да им обясняваш закона. На последно място, най-вероятно НС ще си санира закона като спази процедурата и тогава ще настане истинския хаос.
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот d_d » 18 Юли 2007, 14:40

На едно друго място, по повод горното си написал :
Извършва се престъпление.

Що не вземеш да сезираш ти прокуратурата, а мрънкаш че тя не се е самосезирала !!!!!!!!!!!

И не пускай всяко свое мнение като отделна тема - четири мнения - четири теми по един въпрос.
Последна промяна d_d на 18 Юли 2007, 14:45, променена общо 1 път
d_d
Потребител

Мнениеот iata » 18 Юли 2007, 14:41

а какво значи "да се наказват нотариуси с ДДС" ?? Нещо не го разбрах това
iata
Потребител

Мнениеот d_d » 18 Юли 2007, 14:42

И да не забравиш - пиши :
Нотариус еди кой си извършва престъпление от общ характер !!!
d_d
Потребител

Мнениеот Pongo76 » 18 Юли 2007, 14:45

Апропо, какво престъпление от общ характер се извършва? Не съм чувал текст в НК: "Който събере и начисли недължим данък, митен сбор, налог, такса или друг вид публично вземане се наказва....."
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот d_d » 18 Юли 2007, 14:50

Онова за магазинерите от соца :
Чл. 225. Който продаде стока на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред или получи за услуга възнаграждение, по-голямо от законно допустимото, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.
d_d
Потребител

Мнениеот Pongo76 » 18 Юли 2007, 14:55

Да, ама този член е приложим ако задържа възнаграждението за себе си. А аз нямам такова намерение, аз го събирам защото ще го внеса бюджета след 2-3 месеца, когато приемат промяната със задна дата. Или може би тогава ще отида при клиента си и ще му кажа: "Абе знаеш ли оня хонорар дето ми го плати преди 5 месеца, я дай още 20% ДДС!"
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 18 Юли 2007, 15:01

ОК, не говорим за престъпление, но какво ще му кажеш тогава: "Я, дай да ти върна 20- те % ДДС дето ми ги плати недължимо"? Или ще чакаш някой да си ги поиска? А може би ще ги декларираш и ще им платиш данък печалба?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Pongo76 » 18 Юли 2007, 15:05

:) Адвокатите имаме особено изострено чувство за справедливост, поради което не трябва да допускаме загубите да са за наша сметка!
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот iata » 18 Юли 2007, 15:18

Pongo76 написа::) Адвокатите имаме особено изострено чувство за справедливост, поради което не трябва да допускаме загубите да са за наша сметка!

това ми заприлича на "не може бабите да бъдат лишавани от законното си право да гледат внуците си" :D :D
iata
Потребител

Мнениеот razli4na » 18 Юли 2007, 15:26

А, сакън, бабите са национално богатство.
Pongo76, Вие защо се изказвате първо от позицията на нотариус, а после заявявате, че сте адвокат. Заблудихте ме и за малко да Ви заям.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Pongo76 » 18 Юли 2007, 15:35

Ми адвокатските услуги също подлежаха на облагане с ДДС според противоконституционния текст.

А, Различна, може да ми говорите на "ти", аз не съм толкова обидчив колкото Теомира, пък и деликтите не са ми страст ;-)
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот theinsider » 18 Юли 2007, 15:42

Абе жива измама си е:"Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда....." 8) Защо другиго да не включва и държавата? :shock:

Даже има и квалифициран състав:
"......Ако измамата е извършена от длъжностно лице или от пълномощник в кръга на неговата длъжност или пълномощие......"
theinsider
Потребител

Мнениеот razli4na » 18 Юли 2007, 15:56

ок, Pongo76, вече сме на "ти".
razli4na
Активен потребител

Назад към Данъчно право