- Дата и час: 20 Ное 2024, 05:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
бременност и раждане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
бременност и раждане
В чл.48а от КСО има изискване за 6 мес. осигурителен стаж. Трябва ли да бъде непосредствено преди излизането в болнични ?
- n_penchewa
- Младши потребител
НЕ
Изискването за 6 месечен трудов стаж е общо, а не 6те месеца да са непосредствено преди отпуска. Т.е. достатъчно е да имате 6 месеца трудов стаж, придобит независимо преди колко години. Но ако не работите имате право само на социални помощи, до навършване на 1 година от детето!
- mashi_21
- Младши потребител
Re: НЕ
mashi_21 написа:Изискването за 6 месечен трудов стаж е общо, а не 6те месеца да са непосредствено преди отпуска. Т.е. достатъчно е да имате 6 месеца трудов стаж, придобит независимо преди колко години. Но ако не работите имате право само на социални помощи, до навършване на 1 година от детето!
Mashi_21, ne stava li vapros za sotzialno obezshtetenie, a ne za sotzialna pomosht V kakav razmer e...da kajem pri trudovo vaznagrajdenie 250 lv? Na kakvo pravno osnovanie samo edna godina?
I ne na posledno miasto YSPESHNA 2007 NA VSICHKI
- miglenka
- Младши потребител
до miglenka
Здравейте значи става въпрос именно за социална помощ, когато жената не е работила или е регистрирана в бюрото по труда. Тази помощ се получава до навършване на 1 година от детето! А ако жената работи ще получава 90% от Брутното си трудово възнаграждение за времето на отпуск поради бременност и раждане - 315 дни, от които 45 преди раждането!
Социалната помощ е около 100лв., но немога да ви кажа точно колко. Правното основание е в ЗСП- прочетете го там ще пише нещо по въпроса, а соцалното е да не ви остави държавата без нищо. Защото обезщетения за отпуск за бременност и раждане
и после за отпуск за майчинство са осигурени социални рискове. В първия случай-бременност и раждане са обезщетения поради временна неработоспособност, а във втория поради гледане на малко дете. Т.е обезщетения за времето на ОТПУСК, а жена, която не работи няма как да е в отпуск. Освен това изискването е да са внасяни на жената осигуровки поне за един ден преди да излезе в този отпуск. Т.е. ако имате сключен трудов договор ще ви се плащат обезщетения по КСО!
1. Ако трудовия договор е срочен, обезещетението за отпуск по майчинство ще се плаща само до неговото изтичане-( за срока на договора), ако той се прекратява преди изтичането на отпуска по майчинство.
2. Но ако срока на срочния трудов договор изтече преди изтичане на срока за отпуск поради бременност и раждане ще ви се плаща обезщетението до изтичането на 315те дни.
Надявам се да сте разбрали!
Социалната помощ е около 100лв., но немога да ви кажа точно колко. Правното основание е в ЗСП- прочетете го там ще пише нещо по въпроса, а соцалното е да не ви остави държавата без нищо. Защото обезщетения за отпуск за бременност и раждане
и после за отпуск за майчинство са осигурени социални рискове. В първия случай-бременност и раждане са обезщетения поради временна неработоспособност, а във втория поради гледане на малко дете. Т.е обезщетения за времето на ОТПУСК, а жена, която не работи няма как да е в отпуск. Освен това изискването е да са внасяни на жената осигуровки поне за един ден преди да излезе в този отпуск. Т.е. ако имате сключен трудов договор ще ви се плащат обезщетения по КСО!
1. Ако трудовия договор е срочен, обезещетението за отпуск по майчинство ще се плаща само до неговото изтичане-( за срока на договора), ако той се прекратява преди изтичането на отпуска по майчинство.
2. Но ако срока на срочния трудов договор изтече преди изтичане на срока за отпуск поради бременност и раждане ще ви се плаща обезщетението до изтичането на 315те дни.
Надявам се да сте разбрали!
- mashi_21
- Младши потребител
[b]"2. Но ако срока на срочния трудов договор изтече преди изтичане на срока за отпуск поради бременност и раждане ще ви се плаща обезщетението до изтичането на 315те дни."[/
Тоест ако не изтече....
Тоест ако не изтече....
- miglenka
- Младши потребител
Много ви благадаря, МИШИ_21!
А кога започват да текат 315-те дни, колко дни преди и колко след раждане?
Предварително благодаря и се извинявам, че досаждам!
Желая Ви много професионални и лични успехи през 2007!
п.с. а дали има някакво значение, че докторирам редовно в чужбина, а доктората представлява трудов стаж и по българското и по тукашното законодателство...много съм объркана... имам само 9 м.трудов стаж в Бг отпреди 2 години и доктората тук...социални помощи от Бг ли да чакам или майчински от тук? А не може ли и двете?
А кога започват да текат 315-те дни, колко дни преди и колко след раждане?
Предварително благодаря и се извинявам, че досаждам!
Желая Ви много професионални и лични успехи през 2007!
п.с. а дали има някакво значение, че докторирам редовно в чужбина, а доктората представлява трудов стаж и по българското и по тукашното законодателство...много съм объркана... имам само 9 м.трудов стаж в Бг отпреди 2 години и доктората тук...социални помощи от Бг ли да чакам или майчински от тук? А не може ли и двете?
- miglenka
- Младши потребител
Не става ясно това "тук" точно къде е, но предполагам че се има предвид чужбина. За да получавате социални помощи в България трябва да сте регистрирана като живееща в България и да не сте осигурена за всички социални рискове. Ако сте осигурена (т.е. ако работите при български работодател, макар и с месторабота в чужбина) ще получавате обезщение за бременност и раждане и за майчинство. Има значение и дали България има спогодба със съответната държава, където сте и то точно каква. Така че за да получите по-точен отговор ще трябва и вие да сте по-конкретна.
- rumi_r
- Потребител
Stava vapros za Yngaria. Rabotodatel mi e Akademiata na ikonomicheskite nayki v Budapeshta, zashtoto sam zachislena kato doktorant tam/ tyk ot 12.10.2004. Ima spogodba ot 2002 i trudovia staj se priznava mi kazaha ot otdel Mejdunarodni spogodbi v NOI.Tyk sam osigurena za vsichki sotzialni riskove ot Akademiata, a v Bg samo zdravno, tai kato sam po darjavna porachka na MON- Bg.
Ta vaprosa mi kam vsichki iuristi e az koga shitate za nai-tzelesaobrazno da si prediavia staja ot Yngaria za nanasiane v trudovata knijka v BG sega ili sled kato zashtitia prez 2008,a svoevremenno da si polzvam pomoshtite za maichinstvo ot Bg i maichinskite tyk?
Postoiannoto mi mestojitelstvo e v BG, razbira se, tyk prebivavam s vremenna ychebna viza, za izdavaneto na koiato, razbirate che e nujna i vremenna adresna registratzia.
Mnogo blagodaria na otzovalite se i jelaia na vsichki profesionalni yspehi i lichno ydovletvorenie prez "evropeiskata" 2007!
Ta vaprosa mi kam vsichki iuristi e az koga shitate za nai-tzelesaobrazno da si prediavia staja ot Yngaria za nanasiane v trudovata knijka v BG sega ili sled kato zashtitia prez 2008,a svoevremenno da si polzvam pomoshtite za maichinstvo ot Bg i maichinskite tyk?
Postoiannoto mi mestojitelstvo e v BG, razbira se, tyk prebivavam s vremenna ychebna viza, za izdavaneto na koiato, razbirate che e nujna i vremenna adresna registratzia.
Mnogo blagodaria na otzovalite se i jelaia na vsichki profesionalni yspehi i lichno ydovletvorenie prez "evropeiskata" 2007!
- miglenka
- Младши потребител
Браво, това се казва конкретносст!!! А сега на въъпрроса. Осигурителни права при това положение може да черпите само в Унгария, защото там се и осигурявате социално към момента на възникване на риска бременност и раждане. Това че сте по държавна поръчка от МОН няма отношение към осигурителните ви права. Към настоящия момент (от 01.06.2006 г.) има нова спогодба с Унгария, която отново ви дава право да ползвате полагащото се по унгарското законодателство майчинство. Зачитането на трудовия ви стаж в България не означава, че автоматично придобивате право и на обещетенията по Кодекса за социално осигуряване. Този стаж може да се използва ако придобиете права в България, за които е необходим предварителен стаж или които са обусловени от стаж и тогава унгарският стаж би ви се признал. Например ако се върнете в България, започнете работа и на втория месец излезете в болнични поради бременност и раждане. Тогава, за да ви се изплати обезщетение ще е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж, като ще се зачете и унгарският. Но най-често стажът се отразява и се използва при пенсиониране. Относно заверката на трудовата ви книжка, не е възможно унгарският ви стаж да се нанесе в българска трудова книжка. Унгарският ви работодател може да ви издаде трудова книжка по местното законодателство или какъвто там документ се издава в Унгария за трудов стаж. За да се използва този стаж и за осигурителен трябва да получите удостоверение от местния осигурителен институт или съответната институция, която се занимава със социалното осигуряване. В цялата тази работа няма нищо общо здравното осигуряване. То е свъързано само с престоя ви в болница по повод раждането и с получената медицинска помощ, а не и с последващи плащания, които бихте могли да получите във връзка с раждането.
Надявам се да съм била изчерпателна.
Надявам се да съм била изчерпателна.
- rumi_r
- Потребител
Mnogo blagodaria! Biahte!
A mislite li, che bi bilo problem, edin mesetz / ili dva/ predi da izliaza v otpusk po maichinstvo da si nameria rabotodatel v Bg, koito da me osiguriava na 2000 lv zaplata s ygovorkata, che az shte mu platia osigurovkite i pri takava hipoteza 1800 lv maichinski li shte poluchavam i za kakav period?
Napomniam, che imam 9 mesetza trudov staj v Bg i chetiri godini v Ungaria i sam bila osigurena za vsichki sotzialni riskove, kakto v Bg taka i tyk.
Pozdravi i blagodarnosti na vsichki otkliknali!
A mislite li, che bi bilo problem, edin mesetz / ili dva/ predi da izliaza v otpusk po maichinstvo da si nameria rabotodatel v Bg, koito da me osiguriava na 2000 lv zaplata s ygovorkata, che az shte mu platia osigurovkite i pri takava hipoteza 1800 lv maichinski li shte poluchavam i za kakav period?
Napomniam, che imam 9 mesetza trudov staj v Bg i chetiri godini v Ungaria i sam bila osigurena za vsichki sotzialni riskove, kakto v Bg taka i tyk.
Pozdravi i blagodarnosti na vsichki otkliknali!
- miglenka
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|