Колеги,
Налага ми се да назнача служител по трудов догор, който има стаж по трудова книжка. За период от време се е осигурявал като самоосигуряващ се с осигурителна книжка.
Та въпроса ми е:
Времето, през което лицето се е самоосигурявало - собственик на ЕТ - с осигурителна книжка трябва ли да го вземам в предвид при изчисляване на % за прослужено време ?
Нещо в случая Кодекса на труда, Наредбата за допълнителното и друго трудово възнаграждение и наредбата за трудовите книжки и трудовия стаж не ми отговарят на въпроса...
- Дата и час: 20 Ное 2024, 05:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудов стаж ?!?!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
- prnedev
- Активен потребител
Не се шегувам изобщо. Едноличния търговец се е осигурявал на малкия процент - осигурени за инвалидност, старост и смърт...
- prnedev
- Активен потребител
колегата греши. бърка осигурителен стаж по КСО с трудов по КТ.
Трудов стаж се придобива само ако работиш по трудово правоотношение или приравнено на него а това е като член кооператор и като държавен служител за справка вж.351 КТ ако е упражнявал дейност като ЕТ това време не му се признава за трудов стаж
Трудов стаж се придобива само ако работиш по трудово правоотношение или приравнено на него а това е като член кооператор и като държавен служител за справка вж.351 КТ ако е упражнявал дейност като ЕТ това време не му се признава за трудов стаж
- nat
- Потребител
Проблема е в тази Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения - по специално -
Чл.3. ал.2 За продължителна работа се зачита времето:
т.3. (изм.,ДВ,бр.1 от 1994 г.) през което лицата са задължително осигурени по силата на нормативен акт за всички осигурителни случаи, включително и когато са се осигурявали за всички осигурителни случаи, без трудова злополука и професионално заболяване.
Не съм сигурен лъже ли ме логиката или я търся там дето не и е мястото - та като плащаш само за пенсия и инвалидност, няма трудов стаж, а като плащаш и за болнични (временна неработоспособност) има трудов стаж.
Чл.3. ал.2 За продължителна работа се зачита времето:
т.3. (изм.,ДВ,бр.1 от 1994 г.) през което лицата са задължително осигурени по силата на нормативен акт за всички осигурителни случаи, включително и когато са се осигурявали за всички осигурителни случаи, без трудова злополука и професионално заболяване.
Не съм сигурен лъже ли ме логиката или я търся там дето не и е мястото - та като плащаш само за пенсия и инвалидност, няма трудов стаж, а като плащаш и за болнични (временна неработоспособност) има трудов стаж.
- prnedev
- Активен потребител
nedev, ЕТ се осигурява по ал.3 чл.4 от КСО, а не по ал.1 и 2 на същия текст, поради тази причина не влиза в цитираната точка на НДДТВ следователно няма трудов стаж абсолютно ясно е написано.
- nat
- Потребител
Нат, последен въпрос - дори и тези, които са се осигурявали по чл.4 ал.4 от същия кодекс и те не участват?
- prnedev
- Активен потребител
има ли право работодателят ми да ми откаже неплатен годишен отпуск и ако да, в какъв срок и в каква форма може да направи това?
- svetla26
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|