Колеги, моля за помощ по следният казус :
Със съпругът ми сме собственици като ФЛ на терен, в който започнахме изграждането на 5-етажна сграда, която ще бъде завършена в груб вид до края на годината. За целта изтеглихме банков кредит на името на моята фирма - ЕТ, която не е регистрирана по ДДС. За усвояването на кредита банката иска да представяме фактури и ние съответно ги представяме. Кредитът няма да е достатъчен за завършването на сградата и ще се наложи да продадем няколко апартамента.
Възникват следните въпроси :
1. Ще има ли проблем от това, че ЕТ тегли кредит за строителството, но всъщност не придобива собственост ?
2. Ако продадем няколко апартамента като ФЛ с какви данъци ще бъдем обложени ?
3. Тези продажби ще бъдат ли търговска дайност ? Ще дължим ли ДДС ?
- Дата и час: 20 Ное 2024, 03:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
строителство, данъци
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Извинявайте, че ще съм малко груб, но като търговец не сте ли си наели счетоводител? Тези въпроси не са за форум...
Относно въпросите ви накратко -
1. Няма да има проблем, ако документацията на ЕТ е оформена, че се извършва строителна услуга
2. Ще сте обложени по ЗОДФЛ - таблицата, за разликата между продажната цена и данъчната оценка
3. Това вече е по преценка на ТД на НАП. Лично според мен, щом възлагате, строите и продавате "няколко" апартамента, това е "независима икономическа дейност" и ще е нужно да се регистрирате по ДДС, разбира се, ако надхвърлите 50000 лв от продажби.
Относно въпросите ви накратко -
1. Няма да има проблем, ако документацията на ЕТ е оформена, че се извършва строителна услуга
2. Ще сте обложени по ЗОДФЛ - таблицата, за разликата между продажната цена и данъчната оценка
3. Това вече е по преценка на ТД на НАП. Лично според мен, щом възлагате, строите и продавате "няколко" апартамента, това е "независима икономическа дейност" и ще е нужно да се регистрирате по ДДС, разбира се, ако надхвърлите 50000 лв от продажби.
- prnedev
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|