начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

спешно

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спешно

Мнениеот valchev » 17 Мар 2006, 12:30

Здравейте,
много ще съм благодарен, ако някой даде мнение по въпроса ми, не само защото става дума за пари, ами и защото въпроса е принципен.

Аз съм студент по Информатика в Германия и преди два дни се прибрах за ваканция в България. С мене си носех и личния ми Лаптоп, който съм си купил от Германия. Естествено, бях предупреден и си носех Фактурата му. На Калотина митничаря каза, че трябва да платя мито. Аз обясних че това е личния ми компютър, че го ползвам в Германия и че след 3 седмици ще го изнеса отново, поисках да подпиша Декларация за временен Внос, всичко ми беше отказано. Единствената възможност според него беше да си платя митото. Аз си го платих, то включваше около 60лв мито и около 340лв ДДС (при положение че съм платил вече ДДС в Германия).
Въпросите ми са следните:
1. Има ли право да ми бъде начислено Мито и ДДС, при положение че това е лична вещ (купена преди около 6 месеца)
2. Бях ли излъган, респ. некомпетентен ли беше митничаря, като ми отказа да подпиша Декларация за временен Внос?
3. Искам да обжалвам този акт:
3.1. Задължително ли е Обжалването по Административен ред
3.2. Пред кого трябва да обжалвам
3.3. В какъв срок трябва да обжалвам
3.4. Мога ли да обжалвам и по съдебен ред, респ. какъв е Срока и пред кой Съд?

Това се случи на 15. Март, така че ако сроковете за обжалване са 1 седмица, ще съм благодарен на бърз отговор.

Мисля също така, че единствено ние, гражданите сме в състояние да променим страната си и да не позволяваме на административните служители да проявяват своеволия.

Желая Ви приятен Ден: Павел Вълчев
valchev
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 18 Мар 2006, 16:45

Кой акт искате да обжалвате чрез органа, който го е издал пред висшестоящия орган?
По ДОПК административното обжалване е задължителна процесуална предпоставка за съдебно такова, докато при административното по принцип е само препоръчително, но не съм запознат каква е регламентацията в случая, така че само изтиквам темата нагоре.
kontrol
Активен потребител

Назад към Данъчно право