Привет на всички!
Имам едно питане къв вас, касаещо лихви за забава при неплащане в срок на сметка за ток.
Съгласно чл.47 ал.1 от Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия на "Електроразпределение Плевен"АД за просрочено от мен задължение дължа обезщетение за забава в размер на законната лихва за забава за всеки просрочен ден. При опит от сайта им и писане в форума им да разбера какво е това обезщетение те ме препратиха към сайта на БНБ. Естествено там не намерих информация освен основния лихвен процент. Въпросите ми са следните:
1.В какъв размер е тази законна лихва за забава? Да не би това да е лихвата заложена в ПМС 72 НА МС от 8.04 1994 г.?
2.Не следва ли това дружество да обявява публично тази лихва ?
3. Законно ли е върху това обезщетение за забава в размер на законната лихва за забава за всеки просрочен ден да се начислява 20% ДДС?
Благодаря предварително на всички отговорили
- Дата и час: 20 Ное 2024, 03:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Законната лихва за забава,размер и ДДС върху тази лихва.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
- Никой
За Никой:
По отношение ДДС-то въпросът съвсем ясно е уреден в чл.29 от Закона за данък върху добавената стойност и по-специално:
Чл. 29. (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 1999 г.) Данъчната основа на доставката на стока или услуга се определя на база сумата, дължима на доставчика от получателя или от трето лице за доставката, определена в левове и стотинки без данъка по този закон и увеличена със:
т.1 ...
т.2 ..
3. всички получени от доставчика лихви за забава и неустойки, пряко свързани с доставка/и
т.4...
Така че лихвата се прибавя към данъчната основа, след което се начислява дължимият ДДС.
По отношение ДДС-то въпросът съвсем ясно е уреден в чл.29 от Закона за данък върху добавената стойност и по-специално:
Чл. 29. (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 1999 г.) Данъчната основа на доставката на стока или услуга се определя на база сумата, дължима на доставчика от получателя или от трето лице за доставката, определена в левове и стотинки без данъка по този закон и увеличена със:
т.1 ...
т.2 ..
3. всички получени от доставчика лихви за забава и неустойки, пряко свързани с доставка/и
т.4...
Така че лихвата се прибавя към данъчната основа, след което се начислява дължимият ДДС.
- Гост
Обезщетение за забавено плащане на парично задължение по чл.86 ал.1 ЗЗД и лихва за забава са различни неща. Обезщетението е съизмеримо със законната лихва (ОЛП+10 пункта), но като правни понятия те не съвпадат.
ОЛП е равнозначен на Законната лихва
(ОЛП+10 пункта) е МОРАТОРНА ЛИХВА - именно тя представлява Обезщетението за забавено плащане на парично задължение по чл.86 ал.1 ЗЗД
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
nikilex написа:(ОЛП+10 пункта) е МОРАТОРНА ЛИХВА - именно тя представлява Обезщетението за забавено плащане на парично задължение по чл.86 ал.1 ЗЗД
Добре и все пак има ли право ЕРД Плевен тази мораторна лихва, представляваща обезщетението за забавено плащане на парично задължение по чл.86 ал.1 ЗЗД да я облага с ДДС?
- Гост
Mi-Lena написа:Обезщетение за забавено плащане на парично задължение по чл.86 ал.1 ЗЗД и лихва за забава са различни неща. Обезщетението е съизмеримо със законната лихва (ОЛП+10 пункта), но като правни понятия те не съвпадат.
Eто целия текст:
Чл. 47. Потребител, който не изпълни задължението си за плащане в срок на дължимата сума за използваната електрическа енергия, дължи на ЕРД обезщетение за забава в размер на законната лихва за забава за всеки просрочен ден.
Юридически издържан ли е този текст и ОЛП+10 пункта ли се има предвид, имайки предвид че не съм юрист все пак.
- hricava
- Нов потребител
nikilex написа: ОЛП е равнозначен на Законната лихва
Здрасти, Ники
Хайде да си припомним ПМС № 72/94 год.
чл.единствен:
Определя от 1.ІХ.1994 год. размер на законната лихва за просрочени задължения както следва:
1. в левове - основният лихвен процент на БНБ за периода плюс 10 пункта
2. ......
Според мен - чл.47 на който се позовава питащата, има предвид обезщетението по чл.86 ал.1 ЗЗД, което си е обезщетение, а не лихва и не се обхваща от т.3 на чл.29 ЗДДС.
Лихвата за забава би могла да бъде и договорна и в този случай ЗДДС би бил приложим. Но аз не съм специалист по данъчно право.
Що се касае до понятието "мораторна лихва" - ЗЗД не борави с него.
Т.е.
- Mi-Lena
До Никой и Mi-Lena
Ще ви бъда благодарен, ако някой от вас обобщи казаното до тук относно този казус
Ще ви бъда благодарен, ако някой от вас обобщи казаното до тук относно този казус
- hricava
- Нов потребител
hricava написа:До Никой и Mi-Lena
Мисля, че становището ми е ясно. Дължи се обезщетение, съобразно законната лихва (ОЛП+10 пункта) за периода на забава върху размера на неизплатената сума. Не е необходимо отделно обнародване на размера, тъй като методът е по ПМС № 72/94 год. (обнародвано), а периодичните промени на ОЛП са общоизвестни (не знам дали се обнародват). Не считам, че се дължи ДДС върху сумата на обезщетението, но не съм специалист по данъчно право.
- Mi-Lena
1. Законната лихва (ОЛП+10 пункта) за периода на забава върху размера на неизплатената сума, при нас в "дълбоката провинция", Експертите - Вещи лица я наричат МОРАТОРНА ЛИХВА. /вж. приложението/
2. Върху "въпросните" лихви /те не се явяват Освободена доставка по см на ЗДДС/, се начислява 20 % ДДС и съотв. се дължи от крайния потребител.
3. Хей ти Някой или Никой или какъвто и да се представяш анонимно, КАКЪВ СИ ТИ !?!!!!
ТИ СИ БИЛ МН ОТВОРЕН !!!
сега ми направи на впечатление
- ти ПО ВСИЧКИТЕ ФОРУМИ И ТЕМИ СИ ПАЗВОЛЯВАШ ДА ВКАРВАШ СУБЕКТИВНИ СВОИ СТАНОВИЩА...
ОПРЕДЕЛЯШ КОЙ КОЛЕГА БИЛ КОМПЕТЕНТЕН И КОЙ НЕ ДО ТАМ... и т. н...
Как мислиш да продължават тези ситуации ???
МОДЕРАТОРА ЛИ ДА УВЕДОМЯВАМЕ... или ще имаш доблест да се представиш на аудиторията..-
2. Върху "въпросните" лихви /те не се явяват Освободена доставка по см на ЗДДС/, се начислява 20 % ДДС и съотв. се дължи от крайния потребител.
3. Хей ти Някой или Никой или какъвто и да се представяш анонимно, КАКЪВ СИ ТИ !?!!!!
ТИ СИ БИЛ МН ОТВОРЕН !!!
сега ми направи на впечатление
- ти ПО ВСИЧКИТЕ ФОРУМИ И ТЕМИ СИ ПАЗВОЛЯВАШ ДА ВКАРВАШ СУБЕКТИВНИ СВОИ СТАНОВИЩА...
ОПРЕДЕЛЯШ КОЙ КОЛЕГА БИЛ КОМПЕТЕНТЕН И КОЙ НЕ ДО ТАМ... и т. н...
Как мислиш да продължават тези ситуации ???
МОДЕРАТОРА ЛИ ДА УВЕДОМЯВАМЕ... или ще имаш доблест да се представиш на аудиторията..-
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
nikilex написа:1. Законната лихва (ОЛП+10 пункта) за периода на забава върху размера на неизплатената сума, при нас в "дълбоката провинция", Експертите - Вещи лица я наричат МОРАТОРНА ЛИХВА. /вж. приложението/
Това ми е достатъчно Явно в дълбоката провинция не искат да кажат нещата в цифри и факти и се наложи да питам тук. Благодаря!
- hricava
- Нов потребител
[quote="nikilex"]1. Законната лихва (ОЛП+10 пункта) за периода на забава върху размера на неизплатената сума, при нас в "дълбоката провинция", Експертите - Вещи лица я наричат МОРАТОРНА ЛИХВА. /вж. приложението/
Ами те и при нас, на "пъпа на София" вещите лица така я наричат , но ние тук (във форума) тълкуваме чл.86 ал.1 ЗЗД.
По другите въпроси - начисляват ли ДДС - сигурно си прав. И при най-малка възможност го правят, макар, че според мен в случая не би трябвало. За трети път казвам, обаче, че не съм специалист по данъчно право.
Ами те и при нас, на "пъпа на София" вещите лица така я наричат , но ние тук (във форума) тълкуваме чл.86 ал.1 ЗЗД.
По другите въпроси - начисляват ли ДДС - сигурно си прав. И при най-малка възможност го правят, макар, че според мен в случая не би трябвало. За трети път казвам, обаче, че не съм специалист по данъчно право.
- Mi-Lena
Заглеждайки се по самия касов бон установих, че не плащам обезщетение за забава, а сами ще забележите "санкция за просрочено плащане":cry:
Имат ли право ЕРД да вписва ЕГН и адрес в такъв документ?
Имат ли право ЕРД да вписва ЕГН и адрес в такъв документ?
- hricava
- Нов потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|