начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Укрито саморъчно завещание

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Укрито саморъчно завещание

Мнениеот chaika » 26 Окт 2024, 21:57

Здравейте,
Казусът е следният:
Пралеля ми почива през 2008г. Съвсем наскоро един от непреките и наследници (пралеля ми няма деца), ми дава бележка с номер за саморъчно завещание оставено за пазене в Агеницията по вписванията. Тази бележка е била оставена при лицето за пазене да ми я предаде след смъртта и. Съдийка в АГ го отвори и ми го прочете и взех препис. Оказа се универсално завещание. След смъртта на пралеля ми лицето, което е задържало информацията моментално е продало апартамент, който му е бил дарен с дата след завещанието, така че не бих могла да имам претенции по това. Дори и да е бил дарен апартамента след като е имало универсално завещание към мен поне е трябвало да взема някакви движими вещи,ценности, спестявания. Всичко е преминало в лицето, което е укривало завещанието, което също е имало пълномощни от другите непреки наследници. Сега има тук там останали някакви ниви собственост на прадядо ми, на който пралеля ми е наследница. То няма смисъл да се ходи и пита по банки, от които са взети пари от сметка 2008г. с удостоверение за наследници и пълномощни от другите наследници и е закрита сметката?
Не е ли наказуемо да се укрива завещание? Може ли да се направи нещо?
Благодаря!
chaika
Младши потребител

Re: Укрито саморъчно завещание

Мнениеот teogeo » 26 Окт 2024, 23:10

chaika написа:Здравейте,
Казусът е следният:
Пралеля ми почива през 2008г. Съвсем наскоро един от непреките и наследници (пралеля ми няма деца), ми дава бележка с номер за саморъчно завещание оставено за пазене в Агеницията по вписванията. Тази бележка е била оставена при лицето за пазене да ми я предаде след смъртта и. Съдийка в АГ го отвори и ми го прочете и взех препис. Оказа се универсално завещание. След смъртта на пралеля ми лицето, което е задържало информацията моментално е продало апартамент, който му е бил дарен с дата след завещанието, така че не бих могла да имам претенции по това. Дори и да е бил дарен апартамента след като е имало универсално завещание към мен поне е трябвало да взема някакви движими вещи,ценности, спестявания. Всичко е преминало в лицето, което е укривало завещанието, което също е имало пълномощни от другите непреки наследници. Сега има тук там останали някакви ниви собственост на прадядо ми, на който пралеля ми е наследница. То няма смисъл да се ходи и пита по банки, от които са взети пари от сметка 2008г. с удостоверение за наследници и пълномощни от другите наследници и е закрита сметката?
Не е ли наказуемо да се укрива завещание? Може ли да се направи нещо?
Благодаря!

Не е наказуемо да се "укрива", защото различните срокове за упражняване на права от лица, които са засегнати по някакъв начин от това завещание, текат не от датата на съставянето му, а от датата на обявяването му. Даже напротив, лицето което "укрива" така завещание си прави беля сам на себе си, защото в някои случаи това може да му изиграе лоша шега.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 27 Окт 2024, 09:46

Чета и ми се губи логиката.
Как въпросното завещание хем е "укрито", хем "оставено за пазене в Агенцията по вписванията"?
Не е "саморъчно завещание" по чл. 25, което е прибрано в шкафа.
Последна промяна guest1 на 27 Окт 2024, 12:05, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот chaika » 27 Окт 2024, 12:00

Благодаря за отговора!
Какви срокове точно текат?
Какво мога да направя в момента?
Тук-там да видя дали е останала някоя нивичка от прадядо ми? Друго какво?
Ако го имах това завещание след смъртта на пралеля ми съм могла да потърся по банки дали е останало нещо, както и да взема нейни лични вещи. Ако е имало
спестявания преди 15 години, те вече са взети и сметките са закрити.
Благодаря!
chaika
Младши потребител

Назад към Наказателно право