- Дата и час: 20 Ное 2024, 04:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дело само по свидетелски показания
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Дело само по свидетелски показания
Здравейте, имам следното питане: Нанесена е средна телесна повреда, за която има медицински документ(епикриза), но пострадалия не помни за случилото се, а има двама свидетели, който са присъствали и знаят за извършителя. В случая как и кой може да заведе дело(имам в предвид роднини, близки или самия пострадал) и има ли вероятност съдът да отсъди в полза на извършителя само защото пострадалия няма спомени от случката).
- valtro
- Младши потребител
Re: Дело само по свидетелски показания
valtro написа:Здравейте, имам следното питане: Нанесена е средна телесна повреда, за която има медицински документ (епикриза), но пострадалия не помни за случилото се, а има двама свидетели, който са присъствали и знаят за извършителя. В случая как и кой може да заведе дело (имам в предвид роднини, близки или самия пострадал) и има ли вероятност, съдът да отсъди в полза на извършителя, само защото пострадалия няма спомени от случката).
А какво става, ако пострадалия почине - дали ще "помни за случилото се"?
Имам някакви спомени, но това е "преразказ по описание" - когато потърпевш потърси медицинска помощ и има нанесена средна или тежка телесна повреда, медицинското лице - оказващо помощта - е длъжно да уведоми съдебен лекар. Последния от своя страна уведомява прокуратурата за образуване на наказателно преследване от общ характер.
Какво ще отсъди съдът ... това вече зависи от много неща. Но не и "само защото пострадалия няма спомени".
- jhoro
- Активен потребител
Re: Дело само по свидетелски показания
В случая как и кой може да заведе дело - сигнал в МВР или по-добре в прокуратурата в съответния град с точна и пълна информация за случилото се. След проверка и установяване на данни за престъпление прокуратурата може да образува досъдебно производство и да си започне по съответния ред да си работи. Делото не се "води" от роднини или лица - делото "се води" от прокуратурата. Пострадалият може да се конституира като граждански ищец (да иска парично обезщетение за претърпени болки и страдания) и като частен обвинител. Как ще отсъди съдът би следвало само той да знае след като се запознае с всички доказателства. Това, че пострадалият не помни нищо не означава, че не може извършителят да бъде осъден (казвате, че има свидетели).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|