На човек му открадват личните документи.
Годинни по-късно в качеството му на собственик и управител на фирма (ЕООД) получава от съда искова молба за заведено гражданско дело срещу тази фирма с указание да отговори на исковата в едномесечен срок.
Проблемът е, че човекът никога не е чувал за съществуването на въпросната фирма. Обаче няма грешка - в ТР е отразено, че три месеца преди завеждането на делото собствеността на фирмата е прехвърлена от предишните съдружници на нашия човек и фирмата от ООД е станала ЕООД. Има и нов учредителен акт, подписан от нашия човек.
Въпросът ми е - има ли извършено престъпление (всъщност очевидно е, че има) и по-скоро какво е то, по кой член от НК?
Струва ли си да се подава сигнал до прокуратурата по този случай?
Прехвърлянето на собственост върху юридическо лице не става ли чрез нотариус? И как въобще можеш да станеш собственик на фирма, без да знаеш? Дори да ти откраднат документите, толкова ли е лесно да ги използват по този начин?
- Дата и час: 20 Ное 2024, 04:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърлена собственост чрез откраднати лични документи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прехвърлена собственост чрез откраднати лични документи
На човек му открадват личните документи - тоя човек сетил ли се е да подаде сигнал за кражбата?получил ли е удостоверение в тая връзка и подал ли е заявление за издаване на нова ЛК.
Годинни по-късно в качеството му на собственик и управител на фирма (ЕООД) получава от съда искова молба за заведено гражданско дело срещу тази фирма с указание да отговори на исковата в едномесечен срок.
Проблемът е, че човекът никога не е чувал за съществуването на въпросната фирма. Обаче няма грешка - в ТР е отразено, че три месеца преди завеждането на делото собствеността на фирмата е прехвърлена от предишните съдружници на нашия човек и фирмата от ООД е станала ЕООД. Има и нов учредителен акт, подписан от нашия човек - това ми прилича на 309 НК - съставяне на неистински документ. Освен това след като е и управител значи е приложен спесимен, който се заверява нотариално и следователно е логично да се помисли и за 311 евентуално или 314 - в зависимост дали нотариусът е подведен някак си да удостовери нотариално подписа или е участвал .. .
Въпросът ми е - има ли извършено престъпление (всъщност очевидно е, че има) и по-скоро какво е то, по кой член от НК?
Струва ли си да се подава сигнал до прокуратурата по този случай? Може и по-големи бели да станат та .. не е лошо според мен
Прехвърлянето на собственост върху юридическо лице не става ли чрез нотариус? И как въобще можеш да станеш собственик на фирма, без да знаеш? Дори да ти откраднат документите, толкова ли е лесно да ги използват по този начин? ако бездействаш а другата страна е достатъчно мотивирана - може и не е чак толкова трудно
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Re: Прехвърлена собственост чрез откраднати лични документи
Благодаря за разясненията!
Аз след дълго ровене в НК се бях спрял на чл. 308(2), защото договорът за продажба на дружествените дялове би трябвало да е официален документ, но и Вашите разсъждения са логични.
След като анализирахме ситуацията обаче смятаме, че е по-вероятно човекът да е от тези, които вземат по 200-300 лв, за да "купят" проблемна фирма. А в отговора си на исковата молба твърди, че не е чувал за тази фирма, защото просто няма какво да каже. Така че прокуратурата ще установи, че прехвърлянето на дружествените дялове е станало законно, а да лъжеш като страна по гражданско дело не е престъпление.
Интересно защо не се криминализира фиктивната продажба на задлъжнели фирми на малоимотни и малограмотни лица.
Аз след дълго ровене в НК се бях спрял на чл. 308(2), защото договорът за продажба на дружествените дялове би трябвало да е официален документ, но и Вашите разсъждения са логични.
След като анализирахме ситуацията обаче смятаме, че е по-вероятно човекът да е от тези, които вземат по 200-300 лв, за да "купят" проблемна фирма. А в отговора си на исковата молба твърди, че не е чувал за тази фирма, защото просто няма какво да каже. Така че прокуратурата ще установи, че прехвърлянето на дружествените дялове е станало законно, а да лъжеш като страна по гражданско дело не е престъпление.
Интересно защо не се криминализира фиктивната продажба на задлъжнели фирми на малоимотни и малограмотни лица.
- krastinko
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|