начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Връзка между наказателна и гражданска отговорност?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връзка между наказателна и гражданска отговорност?

Мнениеот krastinko » 10 Яну 2015, 12:35

Срещу мен е извършено престъпление от общ характер от управителя на юридическо лице, като "ползата" от него е за самото юридическо лице. Смятам да подам сигнал до прокуратурата срещу този управител (вече бивш) и да се конституирам като граждански ищец по делото, като гражданския иск е срещу юридическото лице, или пък отделно да заведа иск срещу юридическото лице в граждански съд. Сегашният управител на ЮЛ ми предлага да подпишем споразумение и да ми изплати обезщетение, за да не водя гр. дело срещу фирмата. Аз обаче държа бившия управител да си понесе наказателната отговорност, дори повече от това да си получа обезщетението. Въпросът ми е: ако подпиша споразумение с фирмата и ми изплатят обезщетение за нанесените ми вреди, това отнема ли ми правото да търся наказателна отговорност срещу бившия управител? Мога ли да искам в споразумението да пише нещо като: това споразумение касае само гражданската отговорност на ЮЛ към мен и не прегражда пътя за търсене на отговорност от трети лица ... и т. н.
krastinko
Младши потребител

Re: Връзка между наказателна и гражданска отговорност?

Мнениеот kontrol » 10 Яну 2015, 14:50

Ами принципно възстановяването/заместването на вредите има значение, било на плоскостта на наказанието, било като привилегирован състав. Далеч по-голямо е това значение когато възстановяването е извършено от дееца, мисля.
Но принципно не се заличава фактът на деянието или на авторството, а оттам - и наказателната отговорност. Дали пише или не нещо по темата в едно споразумение между частни лица е без значение за наказателното преследване.
Можете ли малко по-конкретно да опишете механизма на деянието или поне № на разпоредбата от НК?
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Назад към Наказателно право