начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Мога ли въобще да направя нещо?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли въобще да направя нещо?

Мнениеот siera » 21 Ное 2014, 12:20

Здравейте,
Много съм объркана и незнам какво да направя, затова ви моля за съвет.
Имах връзка с човек който ме е мамел през цялото време. По време на връзката ни, аз изтеглих кредити с които да можем да вземем кола, която му беше нужна за работа. Уговорката ни , устна, беше той да връща взетите от мен кредитите с приходите от колата. До този момент, вече година и половина той не е върнал и стотинка от това което взе. Във същото време разбрах и за други негови измами които е правил зад гърба ми.
Накратко, 2 телефона + 2 лаптопа + злато + телевизор са били заложени от него и изгоряли поради неплащане на лихвите. Когато разбрах за всичките измами си поисках парите и всичко останало обратно, но освен заплахи и лъжи, друго не получавам. Въпросният човек се оказа с доста дълго досие в сферата на кражбите, но за жалост доста късно го разбрах.
Въпросът ми е, мога ли да направя нещо така, че да си възстановя всичко загубено до сега от него.
siera
Нов потребител

Re: Мога ли въобще да направя нещо?

Мнениеот neutralen » 21 Ное 2014, 13:08

Е, всичко не, но поне една част, ако се обърнеш за помощ към някой адвокат. Тук само ще си губиш времето.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 21 Ное 2014, 13:56

siera написа:Здравейте,
Много съм объркана и незнам какво да направя, затова ви моля за съвет.
Имах връзка с човек който ме е мамел през цялото време. По време на връзката ни, аз изтеглих кредити с които да можем да вземем кола, която му беше нужна за работа. Уговорката ни , устна, беше той да връща взетите от мен кредитите с приходите от колата. До този момент, вече година и половина той не е върнал и стотинка от това което взе. Във същото време разбрах и за други негови измами които е правил зад гърба ми.
Накратко, 2 телефона + 2 лаптопа + злато + телевизор са били заложени от него и изгоряли поради неплащане на лихвите. Когато разбрах за всичките измами си поисках парите и всичко останало обратно, но освен заплахи и лъжи, друго не получавам. Въпросният човек се оказа с доста дълго досие в сферата на кражбите, но за жалост доста късно го разбрах.
Въпросът ми е, мога ли да направя нещо така, че да си възстановя всичко загубено до сега от него.

:idea: :arrow: ...Най-общо казано и на кратко:

НК - Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) В маловажни случаи по предходните алинеи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.
НК - Чл. 210. (1) За измама наказанието е лишаване от свобода от една до осем години:
1. ако деецът се е представил за длъжностно лице или за лице, което действува по поръка на властта;
2. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното извършване;
3. (доп. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) ако измамата е извършена от длъжностно лице или от пълномощник в кръга на неговата длъжност или пълномощие или от лице, което непосредствено извършва по занятие сделки с валута в наличност;
4. ако е извършена повторно в немаловажни случаи;
5. (нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако причинената вреда е в големи размери.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите на точки 4 и 5 съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.
НК - Чл. 211. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Когато измамата по чл. 209, ал. 1 и 2 и по 210 е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай или представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години. Съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.
НК - Чл. 217. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който съзнателно ощети чуждо имущество, поверено му да го управлява или пази, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.
НК - Чл. 218в. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия в следните случаи:
1. за престъпления по чл. 216, ал. 4 и 6 и чл. 217, ал. 1 и 2, когато предмет на престъплението е частно имущество;
2. за кражба, обсебване, измама и изнудване, когато предмет на престъплението е частно имущество, ако пострадалият е съпруг, възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до втора степен на виновния или живее с него в едно домакинство, или е настойник или попечител на виновния.

:idea: :arrow: Определена категория престъпления не се преследват по общия ред, а само при наличие на подадена от пострадалия молба, наречена частна тъжба. С предявяването й в съда се образува наказателно дело от частен характер (НЧХД), а подалото я лице (което е и пострадалият) се нарича частен тъжител. Такива престъпления са например обида, клевета, лека телесна повреда и други съгласно разпоредбите на НК. Подаването на частна тъжба трябва да е задължително в срок до 6 месеца от узнаването за престъплението или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание, че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия. Тъжбата задължително трябва да бъде писмена, с данни за подателя и този срещу когото се подава. В нея трябва да изложите характера на престъплението, начина по който са Ви причинени вреди, времето и мястото на извършване на престъплението и да я подпишете. Частната тъжба се подава в съответния районен съд по мястото на извършване на престъплението заедно с копие от нея и писмените доказателства за подсъдимия, като се дължи и държавна такса. Тъжбата следва да се подаде на „Регистратура”, където върху Вашия екземпляр ще бъде поставен входящ номер. В образуваното дело по частна тъжба Вие осъществявате изцяло ролята на обвинител (тук прокурор не участва) и не можете да бъдете свидетел. Имате всички права на страна в производството - да се запознате с делото и да направите необходимите извлечения; да представите доказателства; да участвате в съдебното производство; да правите искания, бележки и възражения; и да обжалвате актовете на съда, които накърняват Вашите права и законни интереси. Имате право и да искате съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи за събиране на сведения, с които сами не можете да се снабдите. Неявяването Ви на делото без уважителни причини води до прекратяването му. Частната тъжба завършва с произнасянето на присъда. В много случаи обаче пострадалият може да постигне спогодба с подсъдимия преди приключване на делото. Частният тъжител може да оттегли тъжбата по всяко време. Заедно с частната тъжба и в рамките на наказателното производство може да се предяви и граждански иск. Не може обаче да се предяви едновременно и отделен граждански иск, защото престъплението първо трябва да бъде доказано преди да се присъди обезщетение за претъпени вреди.

:idea: :arrow: ...И не на последно място, независимо от всичко казано до тук, пострадалият, може да потърси правата си и по гражданско-правен ред.

:idea: :!: :arrow: Наемете си адвокат, тъй като сама, едва ли ще успеете да се справите!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот siera » 21 Ное 2014, 14:34

Много благодаря за ценната информацията която получих.
Ще се опитам да намеря добър адвокат, защото със сигурност сама няма да се справя.
Всъщност, бихте ли ми препоръчали адвокат в София към когото мога да се обърна?
siera
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 21 Ное 2014, 15:51

георгиев, нямаше ли да е по-лесно директно да постнеш линка от СРС където е обяснено за тъжбата?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neutralen » 21 Ное 2014, 16:17

Ами да - Георгиев, който ви даде подробни разяснения е от София.Свържете с него на ЛС.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kodeks » 27 Ное 2014, 21:15

Каквото и да направиш, най- вероятно ще се "измъкне". И не защото не си права, а защото вероятно е изпечен.
Как ще докажеш ,че те е измамил? - никак. Вие сте били заедно. А той винаги ще каже, че така сте се разбрали ,а ти защото искаш да му "върнеш" лъжеш и пускаш жалби. Измамата е гадно нещо и много трудно доказуемо и особено в твоя случай , защото сте били заедно. Все едно да кажа примерно, че съм дал пари на бившия ми или бившата и после като се разделим , да кажа - измами ме. Не ,че не ти вярвам , но това ще бъде най -вероятната ответна версия и според мен трябва да я знаеш , като вариант.

Един "акъл" да дам.. " Ако искаш да се бориш срещу престъпник - мисли като него, а не като жертва". И понеже си познаваш "човека" , това най-добре го знаеш ти. И ако си намерила адвокат , в подробности му обясни какъв е "човека" , без да "спестяваш" нищо. На адвокат и на лекар се казва всичко, ако искаш да ти помогне наистина. Това последното ми е съвета към теб.
kodeks
Младши потребител

Мнениеот okean » 30 Ное 2014, 15:15

Аз по природа съм си наивен, но вече почти се убедих че съдът не работи от гледна точка на съчувствието, а на доказателствата. Два пъти ме пребиваха- първият път 10 февруари 2006 година- хем бях още непълнолетен тогава и втори път 14 декември 2013 година. И двата пъти в Шумен. Вадих си медицинско, писах доклади, жалби. Резултатът- нулев. Първият път ми отговориха че е заведено дело срещу неизвестен извършител, вторият път прокуратурата отказа да образува досъдебно производство, поради липса на свидетели и доказателства. Е заради такива престъпници човек става като тях, щом съдът и компетентните органи не могат да разрешат един въпрос в състояние на афект минаваш към саморазправа- плащаш на някой да го пребие. Пък нека си те заплашва, той от страх го прави, няма нищо да направи от заплахите му. Достатъчно ти е навредил вече. Но ако за да се отмъсти на един престъпник и жертвата мисли като него, при още по-лош късмет на съответната жертва ще я хванат, ще я обвинят в саморазправа и после доживотен затвор. То нашата правосъдна система е такава, че убийците са на свобода, ако не е доказано че са убили някого, пък ако те глобят дори за дребно нарушение и не си платиш глобата, веднага пращат съдия-изпълнител да я иска. Някои двойки пък примерно мъж и жена дотолкова са заслепени от любовта си един към друг, когато тя е неистинска- тоест докато сте били заедно само ти си обичала него, но той теб не те е обичал. Има и обратния случай. Затова много трябва да внимаваме като се обвързваме и никога да не сключваме устни споразумения. Наистина трябва се консултираш с адвокат. Към саморазправа не допускам че би минала, защото има голяма вероятност още да си влюбена в този мъж и да го обичаш, въпреки че те е лъгал. Другата причина е, ако вече не изпитваш никакви чувства към него, поне да не си цапаш ръцете. Да всичко може да загубиш, но и той хубаво няма да види. Има един отгоре дето гледа. За теб този човек вече трябва да не съществува. Снимай като те заплашва с нещо, вземи бележки от заложната къща че е продал общо семейно имущество, извикай някой, който може да свидетелства в твоя полза. Аз съм историк, не съм адвокат, но предполагам, че това ще е едно от първите неща, които може би ще те посъветва който и да е адвокат. Правото не работи с логика и съчувствие, това е лошото.
okean
Младши потребител

Мнениеот kodeks » 30 Ное 2014, 15:55

Би било помогнало, но ако не са живели на семейни начала или не са били съпрузи.
Това е "сложното" в този случай, защото имуществото се "води обща собственост".
При развода е лесно - Съда определя и разделя.
Обаче при съвместното съжителство, как ще разделиш имуществото, макар и да е на "името" на пострадалата в този случай. Ответника винаги ще каже: ,че е на нейно име , но той е дал парите.. и , и сме до там.Кой и как ще докаже ,че наистина не ги е дал. Става дума , срещу дума и случая "зацикля', освен ако няма свидетели.
Тук измама не може да се докаже според мен - лично мнение!
kodeks
Младши потребител

Назад към Наказателно право