Здравейте!
Попаднах на обява в интернет за ремонт на гсм апарати.
Отидох на място и оставих апарат за ремонт, като ми бе издаден "договор за поръчка на ремонт".
Понеже съм от друг град, телефонът ми беше изпратен с куриер до моят град и аз заплатих с наложен платеж.
След като взех телефонът, видях, че той дори не е докоснат от сервиза !
Нищо не е сменено или ремонтирано.
Поразрових се и установих, че не само аз съм потърпевш от този "сервиз".
Пуснах жалба в полицията и оттам ми казаха, че не съм първият измамен и че при тях имат и други жалби от посрадали.....
Въпросът ми е: Измама ли е, според НК НЕ извършването на поет ангажимент относно извършване на дадена услуга? Мога ли да очаквам, че полицията ще си свърши работата и измамниците ще бъдат наказани?
Четох доста, но май когато имаме насреща юридическо лице, измамата става "некачествено изпълнение" или бъркам?
- Дата и час: 20 Ное 2024, 09:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Измама ли е не извършването на поет ангажимент?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Измама ли е не извършването на поет ангажимент?
Това е неизпълнение на договор - т.е отношенията ви със сервиза са облигационни. Не мисля, че е налице състава на измамата в НК.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Чиста форма на неизпълнение на договор.
Ако сте подписал договора, в него пише какво правите по-нататък, ако някоя от страните не го изпълни.
Грждански са ви отношенията, а не наказателни.
Измамата е понятие от наказателното право.
Неизпълнението на договора (като във вашия случай), ще изисква вие да докажете, че сте дали точно този телефон, че му е била констатирана еди каква си повреда, която не е отстранена.
Търсенето на правата оттук насетне е по съдебен ред, за където ще трябва да разполагате с документи (каква е била повредата, приемо-предавателен протокол и т.н.) и разписки за всичко, което сте платил на фирмата-сервиз.
Преценете си дали сумата си струва съдебното упражнение, защото оттук насетне започват и разноските, които поне на първо време ще покриете вие.
Значи, този договор вие подписахте ли го или не?bestman написа:като ми бе издаден "договор за поръчка на ремонт"
Ако сте подписал договора, в него пише какво правите по-нататък, ако някоя от страните не го изпълни.
Грждански са ви отношенията, а не наказателни.
Измамата е понятие от наказателното право.
Неизпълнението на договора (като във вашия случай), ще изисква вие да докажете, че сте дали точно този телефон, че му е била констатирана еди каква си повреда, която не е отстранена.
Търсенето на правата оттук насетне е по съдебен ред, за където ще трябва да разполагате с документи (каква е била повредата, приемо-предавателен протокол и т.н.) и разписки за всичко, което сте платил на фирмата-сервиз.
Преценете си дали сумата си струва съдебното упражнение, защото оттук насетне започват и разноските, които поне на първо време ще покриете вие.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Т.к. не работя наказателни дела, не споделям становището на специалистите, че няма престъпление. По -вярно според мен е че не може същото да бъде доказано, защото хитрият измамник ще дойде и ще каже, че той видите ли изобщо не знаел, че апаратът- телефон не е бил отремонтиран, а го е дал на служителя си, който пък бил го пратил така и той не е знаел за това и т.н. по този начин няма как да се докаже умисъл, което пък е много важна част на измамата.
Така че и моят съвет е да не се захващате с наказателни разправии, защото там нищо няма да се получи.
ако мога да Ви посъветвам нещо изобщо е да напишете официално писмо до фирмата че ако не ви върнат парите за ремонта, ще ги съдите. Полза едва ли ще има голяма и да сезирате Комисия за защита на потребителя. Успех!
Така че и моят съвет е да не се захващате с наказателни разправии, защото там нищо няма да се получи.
ако мога да Ви посъветвам нещо изобщо е да напишете официално писмо до фирмата че ако не ви върнат парите за ремонта, ще ги съдите. Полза едва ли ще има голяма и да сезирате Комисия за защита на потребителя. Успех!
- pitasht
- Активен потребител
pitasht - идеята, че по-скоро няма престъпление произлиза според мен главно от факта, че прекия умисъл необходим за измамата в този случай е както ти си написал недоказуем. Най-малко поради факта, че все пак имаме сервиз, който извършва дейност. 100% има клиенти, чиито телефони (или каквито там апарати поправят) са били ремонтирани. За измамата е необходимо те да са го въвели и да са поддържали в него заблудата, че ще поправят телефона като изначално са нямали никакво такова намерение - това както каза ти е недоказуемо. Те може да са просто некомпетентни, некадърни и каквото още се сетиш
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|