начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

чл.235 ал.7 и чл.53 НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.235 ал.7 и чл.53 НК

Мнениеот svettoslav » 11 Май 2014, 15:06

Същото е положението и по чл.238 НК относно уловената риба.Така напр. лови си някой в рибарника ми рибица,но със "зешеметяващи вещества"и напълни една каруца...
Явно от дознанието ще се погрижат да е във водица до края на делото,че да си я отнемат в крайна сметка на осн. чл.238 ал.3 НК.

2.Имаш си гора 10 дка.Някой краде от там дърва,но бива съден по чл.235 НК,а не за кражба(що за откачена история, не ми е ясно), а отрязаните ти 50 куб.м. дръвца си ги взима държавата по силата на странната норма на ал.7,където се говори за "предмет на престъплението". В тая връзка,поне в чл.238 ал.3 НК са си направили труда да го нарекат "придобитото чрез....

Считам че тези текстове са в абсолютно противоречие с чл.53 НК конкретно ал.2 б. "б"

П.П. И докато при рибата може да има място за дискусия дали уловената такава(да вземем примера с "зашеметяването") "принадлежи" на дееца(чл.53 ал.1 б. "б"),то при дървата за какво говорим?

*Ще се спра обаче и на друго.Ако го нямаше този текст какво е положението?Имаме унищожаване-сече човека яко дървета.После ги краде,като кражбата е в размер на цената на отрязаните вече дърва(ще ги смятат по кубици).Мисля че не може да има спор по въпроса за съвкупност от чл.216 и кражбата.

И ако в подобен случай мога да си предявя ГИ за цената на унищожените дървета(било по делото по 216 НК,било отделно),то защо да не мога да си предявя иск за кубиците дърва по делото за кражбата? Без разбира се да се обогатявам-в смисъл-или едното ,или другото.Или по-точно казано,ако си искам "парите от кражбата" и така цената на откраднатите дърва не надвишава самата "посечена гора",мога да си претендирам в допълнение останалото.
При кражбата-връщат ми дърветата от ДП-то и най-много да си искам нещо до пълния размер на щетата с иск по чл.45 ЗЗД.

Тук сега по чл.235 НК как да стане тази работа? И изобщо интересен е въпроса за съотношението м/у кражбата и това деяние,при наличието на несъмнено доказано намерение за своене-събира и сече дърва за да се огрява с тях.За мен си е чиста кражба,но не вярвам да има такъв случай,като гледам практиката по 235 НК.
:?
svettoslav
Активен потребител

Re: чл.235 ал.7 и чл.53 НК

Мнениеот svettoslav » 12 Май 2014, 09:49

Колегите с интерес по материята явно трескаво се подготвят за устния прокурорски изпит.

П.П. Субективния елемент при устния, колкото и да си чел,няма как да го игнорираш.Като ти се облещи някой насреща ( :evil: ) и вземе да ти задава по три пъти един и същи тъп въпрос...изгоря ти шестицата... 8)
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право