- Дата и час: 20 Ное 2024, 09:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да докажа клевета
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Мога ли да докажа клевета
Здравейте,имам нужда от помощ.Всички приятели ме съветват да не обръщам внимание,но не е толкова лесно.Съпругът ми се занимава с политика и след всяка публикация в местния интрнет сайт започват един куб анонимни обиди.Почти бях свикнала с човешката простотия, но тъй като не успяват да го провокират се захвана един анонимен поставил си име"слави" с мен.В два поста ме обвинява в изневяра,по този начин оронва не само моето име,а и това на съпруга и децата ми.Свързах се със сайта да се консултирам ако подам иск за клевета,какво ще стане ще издирят ли автора на клеветата по "IP Адрес".Казаха ми,че нямам шанс и никой от сайта няма да предостави информация за коментиращите.Нищо ли не мога да направя?Не мога ли да накарам обвиняващият да докаже твърденията си?
- iketo77
- Нов потребител
Re: Мога ли да докажа клевета
iketo77 написа:...В два поста ме обвинява в изневяра...
Обвинява ?
Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
Прочетохте ли това, преди да пишете ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Да но това е сайт и всеки си избира какво име да си сложи.От сайта ми казаха,че не мога да изисквам IP.Аз не мога и да предположа ,кой стои зад тези клевети.Какво да направя,ако пусна иск за клевета,ще си направи ли някой труда да установи автора.
- iketo77
- Нов потребител
слави
..... отново се впуска с всички сили в политиката вместо да обърне сериозно внимание на съпругата си. Но явно това ще се случи едва когато започне да неможе да си влиза в тях от големината на рогата. Симпатичен ми е, затова съм се загрижил толкова за него. И много, много ми е жал.
..... отново се впуска с всички сили в политиката вместо да обърне сериозно внимание на съпругата си. Но явно това ще се случи едва когато започне да неможе да си влиза в тях от големината на рогата. Симпатичен ми е, затова съм се загрижил толкова за него. И много, много ми е жал.
- iketo77
- Нов потребител
слави
Г-н ...,приемете това като съвет,защото нещата които се случват зад гърба ви не са никак приятни и красиви.Сигурно ангажиран с работа не забелязвате своята съпруга .......,но тя не спира от година насам срещите с един мъж.
Г-н ...,приемете това като съвет,защото нещата които се случват зад гърба ви не са никак приятни и красиви.Сигурно ангажиран с работа не забелязвате своята съпруга .......,но тя не спира от година насам срещите с един мъж.
- iketo77
- Нов потребител
Ето един съвет от мен, за който не мога да гарантирам, че ще свърши работа, но: Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) по делото Delfi AS v. Estonia (жалба № 64569/09), което беше публикувано на 10 октомври 2013 г. Според ЕСПЧ гражданско правната отговорност, наложена на новинарски интернет портал във връзка с обидни коментари на читатели на сайта, насочени срещу определен човек, не представлява нарушение на правото на свобода на изразяване на сайта. На 24 януари 2006 г. Delfi публикува статия за това, че фериботната компания SLK, като е променила маршрутите на някои от линиите си, е разрушила ледени пътища – пътища, които се отварят през зимата върху замръзналото море и свързват сушата с някои естонски острови. По този начин компанията е забавила отварянето на такива пътища – по-евтина алтернатива за придвижване в сравнение с услугите на самата компания. Статията била коментирана 185 пъти, а около 20 от коментарите били обидни и съдържали заплахи срещу Л. – основен акционер в компанията. През март 2006 г. адвокатите на Л. поискали от сайта да свали обидните коментари и да заплати 500 000 крони (около 32 000 евро) обезщетение. Сайтът[3] премахнал коментарите още същия ден, но не се съгласил да изплати исканото обезщетение. През април 2006 г. Л. завежда дело срещу сайта. В крайна сметка съдът уважава иска на Л. и му присъжда обезщетение в размер на 5 000 крони (около 320 евро). Националните съдилища намират, че коментарите под статията, заради които се води делото, са "унизителни, клеветнически и са накърнили честта, достойнството и репутацията на Л." и като такива не попадат в обхвата на защитата на правото на свобода на изразяване. Според съдилищата за разпространители на обидните коментари следва да се считат и техните автори, и сайтът, а засегнатите лица могат да избират срещу кого от тях да заведат иск.ЕСПЧ, като приема до голяма степен мотивите на националните съдилища, решава единодушно, че по делото няма нарушение на чл. 10 от Конвенцията – правото на свобода на изразяване. Според Съда, като е позволил коментирането на сайта без регистрация, Delfi е "приел известна отговорност за тези коментари" (параграф 91). Съдът отбелязва, че "обхватът на интернет и възможността, а в някои случаи и опасността, веднъж публикувана, информацията да остане публична и да циркулира завинаги, изисква повишено внимание" (параграф 92). Според Съда дори за сайта-жалбоподател е трудно да идентифицира и премахва клеветнически коментари, а какво остава за потенциалните жертви на подобни коментари, за които е "по-малко вероятно да притежават средства за непрекъснат мониторинг на интернет" (параграф 92). Накрая, Съдът отбелязва, че обезщетението, което е осъден жалбоподателят да плати, в размер на 320 евро "не може в никакъв случай да се счита за диспропорционално", като се има предвид, че Delfi е един от най-големите новинарски интернет портали в Естония.
Та моя съвет - ако ви се занимава може да опитате това, което са опитали в естония - искате сваляне на клеветническите коментари и някакво обезщетение от сайта и пробвате (ако откажат) нещо в съда. Шансовете клонят към 0 според мен все пак.
Та моя съвет - ако ви се занимава може да опитате това, което са опитали в естония - искате сваляне на клеветническите коментари и някакво обезщетение от сайта и пробвате (ако откажат) нещо в съда. Шансовете клонят към 0 според мен все пак.
по отношение на това - преди време се коментираше темата - според съдебната практика все още не е измислен достатъчно категоричен начин, който да докаже авторство на каквото и да е писание в интернет - могат да намерят компютъра от който е писано, но дори той да е личен (т.е малко хора да имат достъп до него), а не на работно място и тн. не може да се конкретизира кое лице действително е авторът на дадени коментари така че от това се откажете.Свързах се със сайта да се консултирам ако подам иск за клевета,какво ще стане ще издирят ли автора на клеветата
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Здравейте,отново,от сайта са на мнение,че написаното не ме засяга пряко,имало много жени с моето име,а и написаното не било клевета и обида,а просто мнение.Нямам право да налагам цензура.
Аз не съм съгласна,защото ако е мнение би трябвало да бъде по съответната тема качена в сайта.Едната тема е тролейбусен транспорт,а другата издигане на кандидатура.Аз не съм участник в тези теми,а съпругът ми.
Смятам,че написаното е твърдение,което е обявено анонимно и не предоставя доказателства и би могло да орони престижа ми в лицето на деца,семейство и роднини.Ако имаше отсъствие на доверие към мен би могло дори да доведе до разтрогване на бака ми.
Как смятате,имам ли основание да смятам,че има клевета?
Аз не съм съгласна,защото ако е мнение би трябвало да бъде по съответната тема качена в сайта.Едната тема е тролейбусен транспорт,а другата издигане на кандидатура.Аз не съм участник в тези теми,а съпругът ми.
Смятам,че написаното е твърдение,което е обявено анонимно и не предоставя доказателства и би могло да орони престижа ми в лицето на деца,семейство и роднини.Ако имаше отсъствие на доверие към мен би могло дори да доведе до разтрогване на бака ми.
Как смятате,имам ли основание да смятам,че има клевета?
- iketo77
- Нов потребител
Сайта изтри всички статии в които участваше съпруга ми,но не ми предостави IP
- iketo77
- Нов потребител
Нека кажем така: За интернет доставчика не представлява проблем да свърже, към определен момент, един IP адрес с конкретно крайно устройство и съответното лице, с което е сключил договор, на база на който е предоставил съответната услуга, но за него не съществува възможност да даде информация е ли това лицето достъпило мрежата към определен момент посредством този IP адрес, /т.е. дали лицето, сключило договора е достъпвало мрежата към определен момент/. В тази връзка следва да се има предвид, че обработването на IP адреса и обвързването му с лицето на база договор въз основа на който същият е предоставен, в много от случаите, може да доведе до въздействие върху правата и интересите на това лице. Чрез конкретен IP адрес съществува възможност да бъде проследен трафикът, осъществен в мрежата и ако се приеме, че този трафик е осъществен от лицето, сключило договор с интернет доставчика, следва изводът, че на база IP адреса може да се придобие представа за интересите и поведението на физическото лице в мрежата. От тази гледна точка IP адресът може да се разглежда като данни, свързани с конкретно физическо лице, тъй като дава или може да даде информация за неговото поведение в мрежата, неговите интереси, социални контакти и др. Във връзка с горното следва извода, че IP адресът може да се разглежда като информация, която позволява идентификация на физическото лице - клиент, сключило договор с определен интернет доставчик. Ако обаче целта на обработване на IP адреса е да се установи/идентифицира лицето, достъпило мрежата към определен момент, то тогава, в голям брой случаи, единствено и само IP адресът като информация, която дава, може да бъде недостатъчен за това. На основание на гореизложеното следва извода, че относно идентифициране на лицето, достъпило мрежата към определен момент, IP адресът сам по себе си не може да разграничи/идентифицира това физическо лице, но в комбинация с друга допълнителна информация то това би било възможно (За това обаче до момента не съм виждал нито съдебно решение нито каквото и да е потвърждение - напротив - всеки път когато се опитват да докажат авторство на някакво обстоятелство експертизата дава заключение, че не може да се докаже, че именно това лице е автор на даденото писание/твърдение/снимки и тн). IP адресът следва да се разглежда като лични данни единствено и само в случаите, в които посредством нея или с нейна помощ може да бъде идентифицирано конкретно, подлежащо на идентификация физическо лице съобразно особеностите на съответните възможни хипотези.
В светлината на дотук изложеното и разглеждайки IP адреса като идентификационен номер, предоставящ информация относно мрежата и хоста (крайния хардуер, от който се достъпва мрежата) IP адресът ще съставлява лични данни, само до толкова, до колкото в конкретна хипотеза той може да бъде свързан с конкретно физическо лице. И сега най-важното
В светлината на дотук изложеното и разглеждайки IP адреса като идентификационен номер, предоставящ информация относно мрежата и хоста (крайния хардуер, от който се достъпва мрежата) IP адресът ще съставлява лични данни, само до толкова, до колкото в конкретна хипотеза той може да бъде свързан с конкретно физическо лице. И сега най-важното
За добро или за лошо за момента това е положението и затова отказват да ви предоставят информация.1. IP адресът следва да се разглежда като информация, съставляваща лични данни, във всички случаи, в които позволява или спомага за пряка или непряка идентификация на потребител - физическо лице.
2. С цел да се защитят основните права и свободи на физическите лица и в частност правото им на личен живот при обработването на свързани с тях лични данни, IP адресът във всички случаи следва да се разглежда като информация от личен характер
3. Всеки администратор следва да обработва IP адрес при наличие на поне едно от посочените в чл. 4 от ЗЗЛД условия за допустимост и при спазване на принципите за законосъобразност, целесъобразност и пропорционалност.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
iketo77 написа:Сайта изтри всички статии в които участваше съпруга ми,но не ми предостави IP
Правилно. На Вас никой няма да Ви предостави IP. Все едно да поискате мобилният оператор да Ви предостави ІМЕІ номера на някой с тел. 088********* , който Ви звъни и говори глупости - как ще стане ?
И нещо, което аз изобщо не разбрах ... Дори и да имате ІР, (например 222.437.891.16), това за какво ще Ви послужи ?
Р.S. Според мен специалният закон, в случая, е ЗЕС.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
-
doc03 - Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|