Здравейте,
Обръщам се към вас с молба за съдействие по следния проблем:
Брат ми е наркозависим от дълги години /представяте си какви проблеми влече това след себе си за нас - неговите роднини и близки/. Днес получих обаждане от полицай, който дойде до мястото, където живея за да ми връчи наказателно постановление, издадено въз основа на АУАН, в който е описано, че на 23.08. ми е бил съставен НА МЕН въпросният акт, защото не съм носил в себе си лична карта, съответно санкцията, която е наложена е 50 лв. По всичко личи, че това е работа на брат ми, който е посочил моите данни, защото аз тогава си бях в къщи, жена ми беше бременна в деветия месец и стоях около нея постоянно. Сега сме с новородено и трябва да се занимавам с това.
Моля, бихте ли ме насочили какви са шансовете ми за обжалване, каква е таксата, която се плаща и т.н.
Брат ми е осъждан многократно, ако това има някакво значение...
Благодаря!
- Дата и час: 20 Ное 2024, 11:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обжалване на нак.постановление
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обжалване на нак.постановление
[b]Катерина куч: [b]
Наказателното постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението. Обжалва се в седемдневен срок от връчването му чрез наказващия орган, който ги е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които ще се позовавате.
В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление.
Наказателното постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението. Обжалва се в седемдневен срок от връчването му чрез наказващия орган, който ги е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които ще се позовавате.
В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление.
- katerinakuch
- Активен потребител
Благодаря Ви!
Има ли такси, които дължа? Според Вас какви са шансовете ми? Какви доказателства да посоча в случая?... Освен свидетели - например съпругата ми и приятели, които бяха тогава в къщи с мен...
Има ли такси, които дължа? Според Вас какви са шансовете ми? Какви доказателства да посоча в случая?... Освен свидетели - например съпругата ми и приятели, които бяха тогава в къщи с мен...
- angelova_pl
- Младши потребител
Такси не се дължат, пройзводството е безплатно в случая. Опишете така представената ситуация в жалбата си и вече в съдебно заседание ще се изслушат показанията на Вашите свидетели. Брат Ви ще свидетелства ли и готов ли е да потвърди този факт..? Другото е в ръцете на съда, да реши законосъобразно ли е издаденото Ви НП.
- m_angelov
- Младши потребител
Такси не се дължат, но вече се присъждат юристконсултски възнаграждения и ако загубиш делото, което е много вероятно, ще ги платиш. Отделно такова дело се води трудно без адвокат, то и с адвокат се води трудно и в един момент от 50 можеш да отидеш на 300 лв.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:но вече се присъждат юристконсултски възнаграждения
Вече? От кога това и на какво основание?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Брат ми е в следствен арест вече два месеца, така че няма как да дойде да свидетелства...
Значи смятате, че нямам големи шансове. А аз си бях вкъщи тогава имам и свидетели, правех репетиции, защото съм музикант, как може да плащам някаква глоба а да не съм бил там!
Значи смятате, че нямам големи шансове. А аз си бях вкъщи тогава имам и свидетели, правех репетиции, защото съм музикант, как може да плащам някаква глоба а да не съм бил там!
- angelova_pl
- Младши потребител
bird_of_paradise написа:ivanov_p написа:но вече се присъждат юристконсултски възнаграждения
Вече? От кога това и на какво основание?
Аз също не знаех за това "нововъведение" по подобен род дела практиката на всички известни ми съдилища е че в пройзводства по обжалване на НП не се присъждат разноски за юрисконсултско възнаграждение.
Към питащият.. Ваше право е да обжалвате НП, когато не сте съгласен с него, с адвокат или без също е по ваша преценка, разбирасе с адвокат шансовете Ви са в пъти по-големи, все пак това е работата на адвокатите, пък за крайният изход на спора ще се погрижи съда. Той решава на база преценка, доказателства, вътрешно убеждение и т.н и т.н Обжалвайте ако смятате че сте в правото си.
- m_angelov
- Младши потребител
Благодаря, ще се възползвам от възможността и ще обжалвам. За жалост нямам възможност да наема адвокат, иначе знам, че шансовете ми са по-големи... Още веднъж благодаря на всички, сега остава да намеря някакъв образец на жалбата и ще пробвам.
А знаете ли сега ли трябва да посоча имената на свидетелите, или на по-късен етап? В смисъл сега ще поискам от съда да ми ги допусне, но трябва ли да конкретизирам кои са, за да ги призоват, или..?
А знаете ли сега ли трябва да посоча имената на свидетелите, или на по-късен етап? В смисъл сега ще поискам от съда да ми ги допусне, но трябва ли да конкретизирам кои са, за да ги призоват, или..?
Последна промяна angelova_pl на 06 Дек 2013, 20:02, променена общо 1 път
- angelova_pl
- Младши потребител
m_angelov написа:Аз също не знаех за това "нововъведение"
Има спорадични съдебни актове, част от които необжалваеми ( щото са необжалваеми и над тях Господ, та всеки е творец), дето се пишат някакви/ всякакви неща. Пък практиката на ВАС била да се присъждат в производството, в което са сторени; заради законодателни дупки не можело по ЗОДОВ; пък някак странно препращат към НПК чл. 189-190, ама на- нито един не посочи нормата в НПК по силата на която на оправдан обвиняем се присъждат разноски за адвокат( ама аз т`ва наказателното хич не го чувам- има си капацитети). Липсва ми логическата връзка и с чл. 190 НПК, макар препратката към нея.
А, инак нещата са обяснени добре в ТР № 2/2009г. на ВАС
, но нейсе.Както в касационното производство по чл. 63, ал. 1 ЗАНН не се внася държавна такса, така не се присъждат и разноски, които не са предвидени в първоинстанционното производство по ЗАНН.... РЕШИ:
Административните съдилища не присъждат разноски в производствата по касационни жалби срещу решенията на районните съдилища по административнонаказателни дела.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|