- Дата и час: 20 Ное 2024, 11:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заплаха за убийство.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Заплаха за убийство.
Здравейте, преди година и 1 месец се стигна до саморазправа с даденото лице, тогава бях още непълнолетен. Тогава той подаде оплакване в полицията за мен и ме извикаха от детска педалогическа стая, за да ми връчат предупреждение, обясниха ми че това е най-малката форма на наказание. Преди 2 дена получих заплахи по социалната мрежа от това лице, цитирам: "Искам да ви избия; да ви потроша кокалите; ще си отмъстя; ще страдате". И много различни обиди на които аз не отвърнах с обида. Въпросът ми е какво мога да направя, че да се защитя? Мога ли да подам оплакване за заплаха за убийство, саморазправа, обида и тн. ?
- l000p
- Нов потребител
Re: Заплаха за убийство.
l000p написа:Здравейте, преди година и 1 месец се стигна до саморазправа с даденото лице, тогава бях още непълнолетен. Тогава той подаде оплакване в полицията за мен и ме извикаха от детска педалогическа стая, за да ми връчат предупреждение, обясниха ми че това е най-малката форма на наказание. Преди 2 дена получих заплахи по социалната мрежа от това лице, цитирам: "Искам да ви избия; да ви потроша кокалите; ще си отмъстя; ще страдате". И много различни обиди на които аз не отвърнах с обида. Въпросът ми е какво мога да направя, че да се защитя? Мога ли да подам оплакване за заплаха за убийство, саморазправа, обида и тн. ?
Естествено, че можете, стига да е сигурно, че конкретната закана е отправена от това лице, което сочите за извършител и да сте убеден, че лицето е в състояние и с намерение да изпълни заканите си. Подайте жалба в прокуратурата или в полицията.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:l000p написа:Здравейте, преди година и 1 месец се стигна до саморазправа с даденото лице, тогава бях още непълнолетен. Тогава той подаде оплакване в полицията за мен и ме извикаха от детска педалогическа стая, за да ми връчат предупреждение, обясниха ми че това е най-малката форма на наказание. Преди 2 дена получих заплахи по социалната мрежа от това лице, цитирам: "Искам да ви избия; да ви потроша кокалите; ще си отмъстя; ще страдате". И много различни обиди на които аз не отвърнах с обида. Въпросът ми е какво мога да направя, че да се защитя? Мога ли да подам оплакване за заплаха за убийство, саморазправа, обида и тн. ?
Естествено, че можете, стига да е сигурно, че конкретната закана е отправена от това лице, което сочите за извършител и да сте убеден, че лицето е в състояние и с намерение да изпълни заканите си. Подайте жалба в прокуратурата или в полицията.
Как може да се докаже дали конкретното лице стои зад думите си, имам в предвид, че ако се стигне до оплакване в полицията или прокуратурата, как те могат да докажат че той, а не някой друг е отправил заплахата. А относно намерението и състоянието, да разбирам че трябва да има мотив и да е физически и психически здрав ?
- l000p
- Нов потребител
Полицията и Прокуратурата си имат способи за събиране на доказателства за извършеното деяние. Естествено е, че мотивът и авторството са от съществено значение.
- nk7702n
- Старши потребител
Наскоро си говорихме по темата пак във форума. Няма никакъво средство/експертиза, който да докаже по недвусмислен и безспорен начин авторството на даден текст в интернет (четох наскоро по повода доста съдебни решения). Да - може да се докаже компютърът от който е излязло съобщението, и да може да се докаже профилът от който е написано то (на петко, на драган, на "звездномомиче1988" и тн) но не може да се докаже, че именно лицето петко а не неговия съквартирант/брат/гадже/някой неприятел е написал съобщението. Както каза някой - за добро или за лошо до момента съдът и експертите които правят съдебно технически експертизи са на мнение че не може по категоричен начин да се докаже авторството на даден текст ако предполагаемият автор отрича да го е написал той. Единствено експертизата вероятно в съчетание с други доказателства/док. средства (разпит на свидетели на които предполагаемият автор е признал да го е писал, самият той да си е признал, и тн) може да доведе до това съдът да приеме че Х е автор. Всичко което можете да направите ще може да има единствено сплашващ ефект ако някой вземе че го предупреди, но според мен няма да има никакви по-сериозни санкции или последици за заплашващия.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
l000p написа:Преди 2 дена получих заплахи по социалната мрежа от това лице, цитирам: "Искам да ви избия; да ви потроша кокалите; ще си отмъстя; ще страдате". И много различни обиди на които аз не отвърнах с обида. Въпросът ми е какво мога да направя, че да се защитя? Мога ли да подам оплакване за заплаха за убийство, саморазправа, обида и тн. ?
1. Изтривате въпросното лице-заплашител от списъка си с приятели. (Ако ви се занимава - докладвате го на модовете, гарантирано действат в рамките на 24 часа, поне за ФБ). От там ще му блокнат акаунта, а и заплахите ще останат на архив.
Няма как да докажете, че лицето Х ви е отправило заканите за убийство, не и според нашия закон. Ако действително това лице пристъпи към някакви физически действия спрямо вас, то публикациите му ще се разглежадт като част от доказателствения материал, но преди това (ако само ви се "дърви") във ФБ, няма начин да докажете, че заплахите са основателно пораждащи страх.
Не пречи да пуснете жалба до полиция/прокуратура, но след няколкомесечно чакане, накрая ще прекратят поради липса на доказателства за извършено престъпление.
2.
bludniq_sin написа:Наскоро си говорихме по темата пак във форума. Няма никакъво средство/експертиза, който да докаже по недвусмислен и безспорен начин авторството на даден текст в интернет (четох наскоро по повода доста съдебни решения). Да - може да се докаже компютърът от който е излязло съобщението, и да може да се докаже профилът от който е написано то (на петко, на драган, на "звездномомиче1988" и тн) но не може да се докаже, че именно лицето петко а не неговия съквартирант/брат/гадже/някой неприятел е написал съобщението. Както каза някой - за добро или за лошо до момента съдът и експертите които правят съдебно технически експертизи са на мнение че не може по категоричен начин да се докаже авторството на даден текст ако предполагаемият автор отрича да го е написал той.
С мен си го говори наскоро, Блудни синко, и все още съм си на същото мнение. Няма как да се докаже авторство по безспорен начин (и добре, че е така, засега поне, че както ми е не-кодиран wi-fi рутера, не знам кой ли ден да очаквам призовка за разпит, че от моя интернет пост са публикувани я заплахи за убийство, я разни педофилски снимки... Мога ли да си следя съседите кой с какво се занимава като крадва нет от мен, все пак?). Факт е, че напредъка на технологиите изпреварва социално-икономическите и правните положения, но така или иначе ще им се намери "цаката" и на кибер-престъпленията и в частност кибер-заканите за убийство.
Догогава, препоръчвам филма "Крепост" и "Матрицата" в трите й части.
Peace!
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
l000p написа:Здравейте, преди година и 1 месец се стигна до саморазправа с даденото лице, тогава бях още непълнолетен. Тогава той подаде оплакване в полицията за мен и ме извикаха от детска педалогическа стая, за да ми връчат предупреждение, обясниха ми че това е най-малката форма на наказание. Преди 2 дена получих заплахи по социалната мрежа от това лице, цитирам: "Искам да ви избия; да ви потроша кокалите; ще си отмъстя; ще страдате". И много различни обиди на които аз не отвърнах с обида. Въпросът ми е какво мога да направя, че да се защитя? Мога ли да подам оплакване за заплаха за убийство, саморазправа, обида и тн. ?
Вярно е ( относително, но за сега), че не може да се докаже авторството( което е ядка на спора, кой, какво), както ще е вярно, че ако добре си структурираш нещата ще оставиш следа пред съответните органи и след време, ако и когато ти се случи нещо, да се работи по нея. Колегите са прави.
От друга страна- вече си пораснал, ерго е дошло време да носиш и последиците на собствените си решения. Мисли преди да предприемаш, каквото и да е, за да не ти се налага в бъдеще "да се защитаваш", защото миналото винаги връхлита със страшна сила.
А, ако не ти се занимава- боровинка те е напътила.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Не ми се търси в момента съдебна практика, но не смятам, че е излишно да подавате жалба. Ако имате късмет да се извърши предварителна проверка и да се изследват редица обстоятелства, касаещи взаимоотношенията Ви с посоченото лице и мотива му да Ви заплашва, нищо не се знае дали няма да му бъде повдигнато обвинение. Чл. 56 от ЗМВР понякога върши чудеса, а превенцията е много по - важна от същинския резултат! Лека вечер и успех!
- nk7702n
- Старши потребител
Дам - с теб беше И ако те радва, забележи, че съм възприел твоето виждане по темата Кой знае след време както казаха може да им хванат цаката, но докато в нашата страна съществува реалната възможност ако си неудобен на някой той да ти спретне едно обвинение (както казва док да те "сготви"), няма нужда освен всички други възможности да му предоставяме и шанса да те уреди с обвинение я за насаждане на омраза, я за заплаха за убийство чрез интернет. Така че да - възприех и съм съгласен със съдебната практика до момента и с твоето мнениеС мен си го говори наскоро, Блудни синко, и все още съм си на същото мнение.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|