начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия

Мнениеот mrkiril » 28 Май 2012, 18:32

може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия ?
mrkiril
Младши потребител

Re: може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред с

Мнениеот teogeo » 28 Май 2012, 19:11

mrkiril написа:може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия ?

да, с всичките последици за свидетеля, които могат да произтекат от това.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот mrkiril » 28 Май 2012, 19:25

как става самото оттегляне чрез искане на повторен разпит ? Чрез набюдаващия прокурор ?
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Май 2012, 19:41

Няма такава процесуална фигура като "оттегляне на показания". Да, може да поискате да бъдете разпитан отново и тогава да дадете показания в обратен смъсил, но те, както и първоначалните, ще бъдат преценявани поотделно и в съвкупност с останалия събран по делото доказателствен материал - съдът може да даде вяра на едните или на другите, за което ще се мотивира. Но няма как "да заличите" едни показания с други, все едно никога не сте ги давал. А за последиците е ясно - няма да изпадам в подробности за елементите от състава на престъпленя като лъжесвидетелстване, набедяване /набеждаване :wink: /, въпрос на доказване за всяко едно от тях.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Май 2012, 19:55

Аз пък помислих, че има нещо общо с това viewtopic.php?f=13&t=51081&p=494436#p494436, ама все тая.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 28 Май 2012, 19:58

lexy21 написа:Няма такава процесуална фигура като "оттегляне на показания". Да, може да поискате да бъдете разпитан отново и тогава да дадете показания в обратен смъсил, но те, както и първоначалните, ще бъдат преценявани поотделно и в съвкупност с останалия събран по делото доказателствен материал - съдът може да даде вяра на едните или на другите, за което ще се мотивира. Но няма как "да заличите" едни показания с други, все едно никога не сте ги давал. А за последиците е ясно - няма да изпадам в подробности за елементите от състава на престъпленя като лъжесвидетелстване, набедяване /набеждаване :wink: /, въпрос на доказване за всяко едно от тях.

Винаги може да "оттегли" показанията си в съда, придружени с въпросната мотивация: "Ама то не беше така, ами онака", "заплашиха ме, уплаших се", "спомних си и друго...". Друг е въпросът (както каза) доколко съдът ще вземе в предвид такива увъртания и как ще реагира на тях.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот mrkiril » 28 Май 2012, 20:01

Няма общо :) чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма . И ми е интересно как става номера .
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Май 2012, 20:28

teogeo написа: Винаги може да "оттегли" показанията си в съда, придружени с въпросната мотивация: "Ама то не беше така, ами онака", "заплашиха ме, уплаших се", "спомних си и друго...". Друг е въпросът (както каза) доколко съдът ще вземе в предвид такива увъртания и как ще реагира на тях.

Ами те хората и "нотариално заверени показания" в съда депозират :wink:
mrkiril написа:Няма общо :) чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма. И ми е интересно как става номера .
Може да се го чувал, че е широко разпространено - всички знаем, но не е термин. И "номер" няма - има това, което написах в първия си пост.
П.П. Можеш да оттеглиш иск - това е термин :wink:, но не и оттеглане на показания.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Май 2012, 20:40

mrkiril написа:Няма общо :) чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма . И ми е интересно как става номера .

Влизаш в съдебно заседание и казваш на магистрата: " Ще дам нови показания" ( налЕ питаш в к` си на свидетел, че да не стане проблемация с терминологията). Като те допусне до разпит, че трябва мнението на страните в тази зала, започваш да говориш точно обратното на вече казаното ( приравнено е на лелеяното "оттегляне").
След това се молиш на никого да не му хрумне да започне да те пердаши между два текста на НК, защото битката ще е "безмилостно жестока".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Май 2012, 20:52

mrkiril,
Няма нужда да ме призовавате на ЛС да вземам отношение по определени теми - там, където съм преценила, имала съм желание и време - съм писала. Не ми е модел на общуване писането на ЛС.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 29 Май 2012, 17:41

Интересни въпроси задава mrkiril. Това ми намирисва като ловене на риба с гола кука.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Мнениеот mrkiril » 30 Май 2012, 05:21

Радвам се Дознание :) Правото ми е само хоби.
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот doznanie » 30 Май 2012, 18:46

mrkiril написа:Радвам се Дознание :) Правото ми е само хоби.

.... това е повече от ясно.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Май 2012, 19:35

На мен пък медицината ми е хоби.

Тоест,макар и непрофесионално,лекувам двама колеги от някакви заболявания,но и аз не ги знам точно какви са.Единия му е лошо от няколко дена,тъй като видял тъща си на улицата случайно,а пък другия има голям оток на лявото м*до.Чета в интернет някакви медицински закони и засега добре са нещата.В смисъл-първия колега повърна,а пък на втория му се получи същия оток и на дясното м*до и вече е доволен,тъй като буля му е доволна и пре-доволна,а именно тя е определящия фактор за щастливостта в семейството.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 31 Май 2012, 00:32

svettoslav написа:

Тоест,макар и непрофесионално,лекувам двама колеги от някакви заболявания,но и аз не ги знам точно какви са.Единия му е лошо от няколко дена,тъй като видял тъща си на улицата случайно,а пък другия има голям оток на лявото м*до.Чета в интернет някакви медицински закони и засега добре са нещата.В смисъл-първия колега повърна,а пък на втория му се получи същия оток и на дясното м*до и вече е доволен,тъй като буля му е доволна и пре-доволна,а именно тя е определящия фактор за щастливостта в семейството.

:lol: :lol: :lol: очевидно mrkiril го е закъсал в съдебна фаза, никой адвокат не иска да се занимава с това което е извършил и сега правото му е вече хоби, ей така от няма накъде.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2012, 10:44

doznanie написа:
svettoslav написа:

:lol: :lol: :lol: очевидно mrkiril го е закъсал в съдебна фаза, никой адвокат не иска да се занимава с това което е извършил и сега правото му е вече хоби, ей така от няма накъде.

Кво се смееш пък ти,бе.На чужд гръб.Да не мислиш,че е много смешно!

Но пък може и да си прав.В смисъл,че "mrkiril" може и да значи "Мистър Кирил",но може да се разшифрова и като "мераклия" примерно.Няма лошо.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 31 Май 2012, 11:05

doznanie написа:
svettoslav написа:

Тъй-тъй. Правото му е хоби, а нарушаването му - професия? :)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 31 Май 2012, 14:23

.....да де и аз това казвам. Опитва се да ни баламосва г-н Кирил. Загазаил го е с правораздавателната система и сега се опитва да изклинчи някак си.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 31 Май 2012, 15:08

doznanie написа:.....да де и аз това казвам. Опитва се да ни баламосва г-н Кирил. Загазаил го е с правораздавателната система и сега се опитва да изклинчи някак си.

А Вие, г-н Дознание, какво чакате? Сезиран сте, макар и косвено. Нали и дознанието се води правозащитен орган? Защитете правата на г-на!

(Темата се заблати).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 31 Май 2012, 15:33

Не виждам къде и как са нарушени правата на този човек
Аватар
doznanie
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право