начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

Реабилитиране

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Реабилитиране

Мнениеот johngotti » 10 Май 2012, 13:14

Здравейте,

За първи път се включвам във форума и искам да кажа, че LEX.bg са номер едно :D

Бих искал да Ви помоля за малко информация, тъй като съм малко объркан.

Искам да се реабилитирам. Преди 10 год. имах дело на което се доказа , че съм невинен. От районното управление ми каза че за да се реабилитирам са ми нужни :
1. Свидетелство за съдимост.
2. Удостоверение от НСС, че няма следствие срещу мен или нещо такова.
3. Съдебното решение
4. Заявление от районното.

До тук всичко хуабаво. Проблема е там, че се обадих в НСС и те ми обясниха, че трябва да отида в прокуратурата за да изкарам някакъв документ , с който после да отида в НСС и да ми дадат това удостоверение.

Това което не ми е ясно защо трябва да ходя до прокуратурата при положение, че имам съдебното решение.

Въпросите са ми следните:
1. Това ли е процедурата?
2. Какъв точно е този документ от прокуратурата ,който трябва да изкарам ? Коя прокуратура?

И всъщност тази реабилитация от кои списъци ме маха ? Питам това защото един приятел ми каза, че дори да мина реабилитация системата на районните управление пак ще излиза това, че съм съден.

Предварително Ви благодаря за отговрите. Ще се радвам да вкарате малко светлина по тази тема и всякаква допълнителна информация на тази тема ще е добре дошла.

Поздрави,
Иво
johngotti
Младши потребител

Re: Реабилитиране

Мнениеот johngotti » 10 Май 2012, 13:16

Искам да се извиня ако съм объркал темата...
johngotti
Младши потребител

Мнениеот nasso_5 » 10 Май 2012, 13:36

Вместо да се реабилитираш и извиняваш...да бе завел едно дело против прокуратурата и държавата...Да изкараш 5000лева......
Невинен...а,осъден....хмм
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот johngotti » 10 Май 2012, 13:59

С случая ми излиза , че съм съден. За да се изчисти това трябва да се реабилитирам. Това, че съм съден не значи че съм осъден. Поне така ги разбирам нещата.
johngotti
Младши потребител

Мнениеот nasso_5 » 10 Май 2012, 14:22

.....Поискай направо от Плевнелиев да те опрости....
Много си прав,дори се замислих...
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот johngotti » 10 Май 2012, 14:27

Какъв Плевневлиев бе човек. Питам административно дали е такава процедурата и какви са тия удостоверения при полжения , че имам съдебно решение. Ти отиде некъде другаде... Искам да изкарам разрешително за ловно оръжие и да не ме заключват всеки път при проверка. Съден съм но е доказано, че съм невинен и сега искам да се разкарам от всякакви системи и списъци ! Моля някой компетентен човек да отговори .
johngotti
Младши потребител

Мнениеот nasso_5 » 10 Май 2012, 14:34

Като си осъден,как се доказа,че си невинен ?....
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот johngotti » 10 Май 2012, 14:38

Еми много просто !!!! Имало е дело в което се е доказало , че съм невинен. Това означава, че съм СЪДЕН, но НЕОСЪЖДАН! Това че са ме съдили не означава, че съм ОСЪДЕН!
johngotti
Младши потребител

Мнениеот nasso_5 » 10 Май 2012, 14:49

Като са те НЕОСЪДИЛИ,значи не си бил осъждан.....За какво да те реабилитират,брат?
Бил си подсъдим,но си минал метър....и ти трябва ловна пушка....
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот johngotti » 10 Май 2012, 15:00

Просто системата е малоумна и затова дори да не са те осъдили те има в некви списъци в системата на районното и трябва да се изчистиш, защото иначе както се случи преди една седмица ме заключиха защото им излезна по радиостанцията това задържане от преди 10 години. А един приятел юрист ми обясни, че между системата в районното и прокуратурата (съда или НСС) нямало синхронизация. Някакво мазало, което не мога да разбера. След като ме заключиха дойде следователката която ми обясни, че трябва да се реабилитирам. Незнам вече и аз какво трябва да направя и ако не го направя дали ще мога да взема разрешително за оръжие . Предавам се без бой :) Не съм компетентен и затова реших , че тук някой може да обясни за какво иде реч.
johngotti
Младши потребител

Мнениеот nasso_5 » 10 Май 2012, 15:05

Като нямаш разрешително за оръжие...ще те заключат....Изкарай си едно......
Като ходиш по гората братя Галеви не ги ли срещна?
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот johngotti » 10 Май 2012, 15:12

Смени дилъра пич! Галеви може да ги срещна като ходя на сафари в Африка. Верно ли ми трябва разрешително да не ме заключат, а пък аз си мислех да се разхождам с пушката на рамо из София без разрешително.
johngotti
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 10 Май 2012, 15:16

Не става въпрос за реабилитация, при вас този въпрос не стои, защото сте неосъждан. Става дума за снемане на полицейска регистрация, което е нещо съвсем различно.
Чл. 18. Полицейската регистрация се снема след писмено искане на заинтересовано лице или по служебен ред.
Чл. 19. (1) Снемане на полицейска регистрация се извършва след писмено мотивирано искане на регистрираното лице или на наследниците му.
(2) Към искането по ал. 1 задължително се прилагат документи, удостоверяващи наличие на основание по чл. 160, ал. 2 ЗМВР.
(3) Лицата с полицейска регистрация могат да подават документите по ал. 1 и 2 в структурите по чл. 5. Постъпилите документи се изпращат на структурното звено на МВР, в което е извършена регистрацията.
(4) Ръководителят на структурата по чл. 5, където е извършена регистрацията, разпорежда извършване на проверка, след което изпраща в ГДКП мотивирано предложение по чл. 21, ал. 1 с приложени към него документи по ал. 2 за издаване на писмена заповед за снемане или отказ за снемане на полицейската регистрация.
Чл. 20. (1) Служебно снемане на полицейска регистрация се извършва, когато в структурите по чл. 5 се получат по служебен път документи, удостоверяващи наличието на основание за снемане по чл. 160, ал. 2 ЗМВР.
(2) Основание за снемане може да се установи служебно и в документален или автоматизиран информационен фонд на МВР по чл. 27.
(3) Ръководителите на структурите по чл. 5 изготвят мотивирано предложение за издаване на писмена заповед за служебно снемане на полицейската регистрация, към което се прилагат документите по ал. 1.
(4) Предложението по ал. 3 и приложените към него документи се изпращат в ГДКП.
(5) Служебно снемане по ал. 2 се извършва и по предложение на комисия, определена със заповед на директора на ГДКП. Комисията следва реда за снемане, определен в ал. 3.
Чл. 21. (1) Снемането на полицейската регистрация се извършва след изготвяне на мотивирано предложение от ръководителите на структурите по чл. 5.
(2) Полицейската регистрация се снема или се отказва снемането й с писмена заповед на министъра на вътрешните работи или оправомощени от него длъжностни лица.
(3) Копие от заповедта за снемане или отказ за снемане на полицейската регистрация се изпраща за сведение и изпълнение на структурите по чл. 5 и на НИКК.
Чл. 22. (1) Снемането на полицейска регистрация се извършва след издаване на заповед по чл. 21, ал. 2.
(2) Главна дирекция "Криминална полиция" заличава данните по чл. 8, ал. 1, т. 2, 3, 4, 8 и 10 за конкретната регистрация чрез зачертаването им в картата за полицейска регистрация на лице по начин, непозволяващ използването им, и вписва данните по чл. 8, ал. 1, т. 11.
(3) Когато са извършени други полицейски регистрации на лицето, личните данни в картата за полицейска регистрация на лице, дактоформулите, AFIS номерът, ДНК баркодът и снимките се запазват.
(4) В случай че лицето няма друга полицейска регистрация, картата за полицейска регистрация на лице се унищожава по ред, определен със заповед на директора на ГДКП.
Чл. 23. (1) Копие на заповедта по чл. 21, ал. 2 се изпраща на структурите по чл. 5.
(2) След получаване копието на заповедта по чл. 21, ал. 2 служителите от структурата, извършила полицейската регистрация:
1. заличават данните по чл. 7, ал. 2, т. 1 - 8 за полицейската регистрация в полицейския регистър чрез зачертаване по начин, непозволяващ използването им, и вписват данните по чл. 7, ал. 2, т. 9 в него;
2. заличават данните по чл. 8, ал. 1, т. 2, 3, 4, 8 и 10 чрез изтриване на записа в ИРПС.
(3) В случай че лицето няма други полицейски регистрации, данните по чл. 8, ал. 1, т. 1 и 6 и записите на снимките в ИРПС се изтриват от служителите в СДВР, ОДМВР, РУ, РУТП, РДГП и ГПУ.
Чл. 24. (1) Копие от заповедта по чл. 21, ал. 2 се изпраща в НИКК, където се заличава полицейската регистрация в базата данни AFIS и в Националната ДНК база данни.
(2) Данните по ал. 1 се заличават в Европейската дактилоскопна карта по начин, непозволяващ използването им, като се вписват номерът и датата на заповедта за снемане на регистрацията.
(3) Данните по чл. 10, ал. 1, т. 2 се заличават в регистрационния картон (приложение № 4) по начин, непозволяващ използването им, като се вписват номерът и датата на заповедта за снемане на регистрацията.
Чл. 25. Служителите в структурите по чл. 15, поддържащи "Дактилоскопна картотека", унищожават екземплярите на Европейската дактилоскопна карта на лицето след снемане на всичките му полицейски регистрации, като за това се изготвя протокол.
Чл. 26. (1) Лицето, подало искане за снемане на полицейска регистрация по чл. 19, ал. 1, се уведомява за снемането й или за отказа за снемане от структурата на МВР по адрес за призоваване.
(2) Заверен препис от заповедта по чл. 21, ал. 2 се връчва на заинтересованото лице по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Връчването се удостоверява чрез подпис на лицето и дата върху копие на заповедта, изпратено на структурата по ал. 1.
(3) Структурата на МВР по ал. 1 връща в срок от седем дни в ГДКП:
1. копието на заповедта по чл. 21, ал. 2, подписано от лицето;
2. документите по ал. 2, когато лицето по ал. 1 не е установено на адреса за призоваване.

(2) Полицейската регистрация се снема въз основа на писмена заповед на администратора на лични данни или на оправомощени от него длъжностни лица служебно или след писмено мотивирано искане на регистрирания, когато:
1. е извършена в нарушение на закона;
2. наказателното производство е прекратено, с изключение на случаите по чл. 24, ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс;
3. е влязла в сила оправдателна присъда;
4. лицето е освободено от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание;
5. лицето е починало; в този случай искането може да се направи от неговите наследници.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот johngotti » 10 Май 2012, 15:25

Благодаря Lexy21 !!! Точно това ми трябваше!!!
johngotti
Младши потребител

Мнениеот nasso_5 » 10 Май 2012, 15:31

Лекси21,изкара един хонорар...
Значи пишеш мотивирано искане за снемане на полицейска регистрация...
И гледай да скриеш пушката...(не под леглото)....
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот rozablue » 10 Май 2012, 16:46

Реабилитирането автоматично ли става или непременно трябва да има молба?

Ситуацията е следната: господин се явява като ответник. Представя удостоверение за съдимост, в което пише ОСЪЖДАН.

В Решението по текущото дело, съдията ,представяйки го,пише НЕОСЪЖДАН.
Действително, е изминал срока, след който той би могъл да се реабилитира, но в случая без никой да иска от нея /съдийка!/ - и без това да има отношение към нейното дело, тя автоматично го обявява за неосъждан.

Решението по -нататък е изцяло продиктувано от същата специална грижа към въпросния господин, което си е друга тема.

Та питам?
rozablue
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Май 2012, 17:17

Ако са налице условията за реабилитация по право , то правилно съдията го счита за неосъждан.Реабилитацията по право настъпва по силата на закона и не е необходимо да бъде констатирана с някакъв съдебен или административен акт.Всеки е длъжен да я зачита , най-вече бюрото съдимост , което е било длъжно да впише в свидетелството за съдимост неосъждан.
Ако лицето е било веднъж реабилитиран по право , втори път реабилитацията е винаги съдебна(с изключение на случая , когато реабилитацията по право е настъпила за престъпление извършено от непълнолетен или е налице пълна реабилитация по право) , тоест необходим е съдебен акт.
Последна промяна REVOLUTION на 10 Май 2012, 18:54, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот rozablue » 10 Май 2012, 17:24

Тенкс , REVOLUTION :)
rozablue
Потребител

Мнениеот Гост. » 10 Май 2012, 18:47

Не, че нещо, но от кога граждански съд се вълнува е ли или не осъждана страна по делото? :lol: ( това му е хубавото на гражданските дела- лъжеш, ако си страна, и ник`ва отговорност за това).
И още- не, че нещо, но от кога е в правомощията на гр. съд да постанови, че е настъпила реабилитация по право, като хал хабер си няма за обстоятелствата релевантни към реабилитцията? :D И да не е страна, и да е просто свидетел, и да не е гражданско дело, а наказателно...аааааа, тея неща не стават ей така: Казал Пешо, па му повярвал Гошо.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Май 2012, 18:52

Не , че нещо но реабилитацията по право няма нужда от никой да я постановява , тъй като настъпва ex lege. :D
Явно има представено свидетелство за съдимост от където е направена констатацията , защо :D :D и на мен ми е любопитно.
REVOLUTION
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право