начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

военнослужещ с мярка за неотклонение "Подписка"

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

военнослужещ с мярка за неотклонение "Подписка"

Мнениеот ppeenn » 24 Яну 2012, 23:19

Здравейте, военнослужещ съм и съм обвиняем по чл. 338(1) от НК - общоопасни престъпления. Наложена ми е мярка за неотклонение "Подписка". Въпросът ми е: Налице ли е възможност и условие за отнемане на достъпа ми до класифицирана информация и следователно до правото за носене на служебно оръжие!
Предварително благодаря!
ppeenn
Младши потребител

Re: военнослужещ с мярка за неотклонение "Подписка"

Мнениеот TheOldMan » 24 Яну 2012, 23:47

Чл. 338. (1) Който като държи, пренася, изпраща или работи с взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, не взема необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции...

Явно проблема е свързан с боравене с оръжие, така че идеята да не ви се позволява да носите оръжие до приключване на съдебното производство не е лишена от смисъл. За достъпа до квалифицирана информация не мога да кажа - не виждам пряка връзка между двете.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 27 Яну 2012, 00:20

Със сигурност ще ти отнемат достъпа до класифицирана информация, най-малкото от ниво "За служебно ползване" нагоре. Ако ти отнемат правото да носиш служебно оръжие, това ще ти е най-малкия проблем, защото няма да имаш нужда от такова. Зависи в какво си обвинен и какво решение ще вземе съдът, но май ако стигнеш до там при всяко такова си прецакан. Не съм съвсем сигурен, но ако минеш по 78а може да отървеш кожата.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Яну 2012, 01:02

78а е неприложим в случая.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kuzdov » 27 Яну 2012, 22:18

Защо?
kuzdov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Яну 2012, 22:50

kuzdov написа:Защо?

Защото деянието, за което му е повдигнато обвинение, е умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години, а чл. 78а гласи :

Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
.............................................................................................................................
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kuzdov » 28 Яну 2012, 00:39

Всъщност не знаем какво е деянието и няма как да го квалифицираме като умишлено. Възможно е да е непредпазливост при боравене с ОО или ВВ...
Чл. 338. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който като държи, пренася, изпраща или работи с взривове, огнестрелни оръжия или боеприпаси, не взема необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години или с глоба от петстотин до три хиляди лева.
kuzdov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Яну 2012, 00:58

kuzdov написа:Всъщност не знаем какво е деянието и няма как да го квалифицираме като умишлено. Възможно е да е непредпазливост при боравене с ОО или ВВ...
Чл. 338. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който като държи, пренася, изпраща или работи с взривове, огнестрелни оръжия или боеприпаси, не взема необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години или с глоба от петстотин до три хиляди лева.

Я, да видим дали е умишлено или непредпазливо :
(2) Деянието е умишлено, когато деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал или допускал настъпването на тези последици.
(3) Деянието е непредпазливо, когато деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, или когато е предвиждал настъпването на тези последици, но е мислил да ги предотврати.
Аз смятам, че деянието е умишлено, доколкото деецът е военнослужещ, който много добре е бил запознат с правилата за боравене с оръжие.
А, иначе, трябва да се видят всички обстоятелства и доказателства по делото, за да преценим доколко съдът би приложил алтерантивното наказание глоба, все пак се касае за общоопасно престъпление.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kuzdov » 28 Яну 2012, 01:30

Това, че е военнослужещ въобще не изключва непредпазливост. Оставя пищоля на масата и отива да тупа килима на комшийката, 3 годишното му дете го взема и гръмва тъщата :twisted: .... Това умисъл ли е?
kuzdov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Яну 2012, 01:36

kuzdov написа:Това, че военнослужещ въобще не изключва непредпазливост. Оставя пищоля на масата, 3 годишното дете го взема и гръмва тъщата :twisted: .... Това умисъл ли е?

Тая хипотеза е предвидена в алинея 3 от чл. 338, а не в алинея 1 :
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако от деянията по ал. 1 и 2 са последвали причиняване на едно или повече лица на средна или тежка телесна повреда, или смърт, или значителна повреда на имот, когато [/color]деецът не е искал и не е допускал това, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
Обърни внимание на подчертаното с розово, тук именно се изключва умисълът и деянието се определя като непредпазливо.
П.П. Защо ли точно тъщата, май нея можем да я прежалим по - лесно, а!? :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kuzdov » 28 Яну 2012, 02:20

nk7702n написа:....П.П. Защо ли точно тъщата, май нея можем да я прежалим по - лесно, а!? :lol:

Е, що... Щото ако гръмне тъщата, загубата е никаква! Ако вземе да гръмне котката - кофти :twisted: ....
Това ми хрумна първо, иначе варианти много. Може да са му гепили пищова или боеприпаси ако е склададжия. Може и той да ги е шитнал на битака :roll: ... Все пак не мисля, че чл. 338 изключва непредпазливост, ама без да се знае цялата история само си разсъждаваме теоретично.
kuzdov
Потребител

Мнениеот socratbraz » 28 Яну 2012, 18:55

Все си мисля, че обвинението на военния по чл. 338 от НК- за съхранение на оръжието е замитане на някакъв случай, и си мисля, че същият ще се размине с някаква глоба.
socratbraz
Нов потребител

Назад към Наказателно право