начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

паралелни мярки за задържане под стража

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

паралелни мярки за задържане под стража

Мнениеот sofi82 » 07 Яну 2012, 14:24

Здравейте, приятеля ми е в затвора има условна присъда 3 години и влязла в сила присъда 8 месеца в общ режим в открит тип. Сега му предстои кумулация тъй като подписа споразумение по друго дело, но там мерките му се дублират защото той е лежал 8 месеца в ареста и 5 месеца в корпуса на затвора след като получи 8 месеца по предното дело. По документи обаче има лежано в ареста 1 година и 2 месеца, споразумението което е подписал е за 1 година и 3 месеца. Всъщност 5 месеца е бил с 2 мерки хем си е изтърпявал наказание хем се е водил следствен в ареста. Въпроса ми е в делото за кумулация колко трябва да му приспаднат 8 месеца или 14 месеца. А освен това той има 5 месеца в началото като го преместиха в затвора тежък режим, а в присъдата която получи трябваше да лежи в общ режим в открит тип, тези 5 месеца тежък режим могат ли да му ги приспаднат от новата присъда тъй като тя е тежък режим? Много е объркана ситуацията благодаря за всички отговори които получа :)
sofi82
Нов потребител

Re: паралелни мярки за задържане под стража

Мнениеот boynin » 07 Яну 2012, 18:17

Кумулация се допуска за престъпления, които са извършени преди влязла в сила присъда за, което и да е от тях. Определя се едно общо най-тежко наказание и се приспада престоя в затвора и предварителния арест по тези престъпления.
Трябва да уточните кога е извършил всяко едно от деянията, за които има влезли в сила присъди. 3г условно явно е нарушил изпитателния срок, като по време на този срок е извършил новите престъпления. Затова за всяко деяние трябва да знам кога е извършено и кога е влязла присъда за него.
boynin
Младши потребител

Мнениеот sofi82 » 07 Яну 2012, 20:08

присъдата от 8месеца е извършена юни 2007 влязла в сила присъда декември 2010, тя е в общ режим в открит тип и условната влиза в същия режим, 1 година и 3 месеца чрез споразумение за периода септември 2008- април 2010 влезе в сила декември месец 2011 по последната присъда е в строг режим, има дублиране на мерките и се губят едни 5 месеца където беше хем в задържане под стража хем реално беше в затвора в строг режим
sofi82
Нов потребител

Мнениеот rama » 07 Яну 2012, 20:50

След като е подписал споразумение, човекът е имал адвокат. Какво казва адвокатът по твоите въпроси?
rama
Потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 07 Яну 2012, 20:56

Вижте, тия пет месеца, през които е бил с две мерки за неотклонение, ще бъдат зачетени като 5 месеца лишаване от свобода. Дори и с десет мерки да е бил в продължение на 5 месеца, това са пет месеца, освен ако не успее да докаже, че се е намирал в десет ареста едновременно. Също така няма значение че е бил в затвора с присъда и едновременно с мярка за неотклонение. Отново са пет месеца.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот sofi82 » 07 Яну 2012, 21:11

ами адвоката е подал жалба за други нарушения в Стразбург и тия 5 месеца отиват към жалбата. Интересува ме обаче може ли 2-те присъди да се акумулират с условната и режима му кога може да падне от строг в общ
sofi82
Нов потребител

Мнениеот anelia_a » 08 Яну 2012, 21:54

здравеите!и аз имам подобен проблем.ситуацията е следната.мъжа ми е бил задържан през 2001 година след което е пуснат под гаранция и за същото дело е осъден през 2002 с условна присъда.сега през 2011 е осъден на ЛС.въпросът ми е може ли времето което е бил задържан през 2001 да се приспадне от сегашната присъда.
благодаря предварително на отговорилите!
anelia_a
Нов потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 08 Яну 2012, 23:48

Възможно е, при положение, че престъплението за което е осъден по втората присъда е извършено преди 2002 година, когато е влязла в сила първата присъда.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот anelia_a » 09 Яну 2012, 11:21

второто престъпление е извършено през 2011,но просто не сме знаели за това задържане през 2001 4е не е било приспаднато от условната тогава.при това положение какво става с лежаното през 2001?
anelia_a
Нов потребител

Назад към Наказателно право