начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Наследяване на кръвнина ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване на кръвнина ?

Мнениеот ggerginova » 01 Дек 2011, 20:34

Здравейте,
бих желала да получа правна помощ и елементарни разяснения относно следният казус :
Наскоро почина бащата на съпруга ми ,който приживе изплащаше кръвнина.Наследяват го двама сина /единият от ,които мой съпруг/и съпругата му /моя свекърва/.Въпросът ми е:
- Паричният дълг т.нар. кръвнина при какви условия се наследява ,и от кого ?
-Кой опраделя реда и начина на заплащането и?
- Има ли някакви спещифични критерий за определянето на мисечната вноска на този дълг?
-Има ли значение това ,че вторият брат не живее в България за постоянно ?

Никак не съм сигурна тук ли е мястото за този въпрос ,но предварително благодаря ако някой откликне !
ggerginova
Нов потребител

Re: Наследяване на кръвнина ?

Мнениеот law_master » 01 Дек 2011, 23:26

С оглед юридическа точност следва да се отбележи, че това което вие наричате "кръвнина" в действителност е обезщетение за неимуществени вреди. Следователно, вашият свекър вероятно е бил осъден (най-вероятно) за причиняване на смърт / убийство.

Редът по който се определя е от съда, със съдебното решение. След това, съдебното решение се привежда в изпълнение от частен съдебен изпълнител (в повечето случаи).

За наследяването няма особен принцип - наследява се от законните наследници (деца и съпруга във вашия случай) както всеки друг дълг или всяко друго право.

Значение би имало, ако той желае да приеме наследството по опис - тогава трябва да се спази 3 мес. срок от узнаване че наследството е открито.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот uvella » 03 Дек 2011, 18:40

Приемане наследството по опис е вариант. Срок - 6 месеца от откриване на наследството.

Но в случая "кръвнината" -размера й е в резултат от уважения размер на предявен ГИ в наказателно производство. А наказателната отговорност е лична. Също и гражданско-правната отговорност, когато е обусловена от наказателната("кръвнина", нали) трябва да е лична. И както наследниците не могат да бъдат съдени за деяния на наследодателя си, така и не следва да плащат "кръвнината" (поне не и преди съдът да се произнесе в този смисъл, т.е- наследниците на починалото лице да осъдят по гражданскоправен ред наследниците на осъдения. Хм. Ще ми е интересно в зала при подобен казус; два пъти по-интересно ще ми е решението на съда).
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Дек 2011, 19:02

uvella написа:Приемане наследството по опис е вариант. Срок - 6 месеца от откриване на наследството.

Но в случая "кръвнината" -размера й е в резултат от уважения размер на предявен ГИ в наказателно производство. А наказателната отговорност е лична. Също и гражданско-правната отговорност, когато е обусловена от наказателната("кръвнина", нали) трябва да е лична. И както наследниците не могат да бъдат съдени за деяния на наследодателя си, така и не следва да плащат "кръвнината" (поне не и преди съдът да се произнесе в този смисъл, т.е- наследниците на починалото лице да осъдят по гражданскоправен ред наследниците на осъдения. Хм. Ще ми е интересно в зала при подобен казус; два пъти по-интересно ще ми е решението на съда).

Гражданско правната отговорност не е обусловена от наказателната , а от фактическия състав на чл.45 и сл. от ЗЗД.Престъпление може да няма , но гражданският иск да бъде уважен.Задължението за обезщетение от непозволено увреждане не е наказание , а облигационно имуществено задължение , което се наследява.Съгласно чл.60 ЗН наследниците отговарят за задълженията , с който е обременено , съобразно дяловете си.Може да се приеме и по опис както са казали колегите , ако са налице условията на закона.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Наказателно право