начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

едновременна обида на 2 лица

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

едновременна обида на 2 лица

Мнениеот pita6toto » 17 Ное 2011, 21:47

Здравейте!
В една стая се намират X и Y. Влиза Z и им казва "Вие двамата сте глупаци".
Х и Y подават обща тъжба срещу Z за обида.
Z не е осъждан и не е освобождаван по78а НК.
Интересува ме това едно престъпление ли е, респективно една глоба ли по 78а НК ще наложи съда на Z, или с отделен диспозитив ще признае Z за виновен за това че е обидил X и ще му наложи глоба по 78а НК, а след това с друг диспозитив ще признае за виновен Z че е обидил Y и ще му наложи още веднъж глоба по 78а НК.
Благодаря.
pita6toto
Младши потребител

Re: едновременна обида на 2 лица

Мнениеот marek972 » 18 Ное 2011, 14:09

малеее, трябва да внимавам като ходя по мачове, да не попадна на обидчиви футболисти и съдии ...
marek972
Потребител

Мнениеот rozablue » 18 Ное 2011, 21:26

Той има право да се защитава. Ако докаже,че е прав- няма да го осъдят.
rozablue
Потребител

Re: казус по право

Мнениеот gala12 » 27 Ное 2011, 14:03

Здравейте,аз съм нова в този сайт ,но имам да решавам един казус ,можели някой да ми помогне ?Ето и казуса
15-годишният А. узнал , че се продава употребяван мотоциклет. Тъй като обичал и знаел да управлява такова моторно превозно средство, той го закупил с уговорката да плати цената до десет дни. А. съобщил на родителите си за сделката и помолил да му дадат парите за нея. Те му отказали с обяснението, че е малък и няма право да управлява моторно превозно средство. Същевременно те го задължили да върне мотоциклета на продавача и с това за последно да управлява мотоциклет до получаване на правоспособност. Той се подчинил и на следващия ден тръгнал с мотоциклета към продавача. По пътя той нарушил правило за движение и бил спрян от орган на КАТ, който му наредил да се яви следващия ден в неговата служба . А. изпълнил това нареждане и в службата дежурният му казал устно, че е наказан с глоба и трябва да внесе сумата.Той сторил това и напуснал учреждението.
Въпроси:
А) Законна ли е сделката с мотоциклета?
Б) Законно ли e обявеното устно наказание “ глоба” ?
Б) Има ли лице, което да носи административнонаказателна отговорност по горния казус?
gala12
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 27 Ное 2011, 22:23

A) Не е имало сделка, доколкото виждам. МПС се продава само с договор за покупко-продажба (при нотариус)
Б) Не. Трябва да има документ, от който да е ясно кой, защо и с какво точно наказва. И кого наказва.
В) Да:
- Родителя - знаел е за неправоспособността и въпреки това е пратил непълнолетния и неправоспосоебн младеж да управлява МПС.
- Младежа също - не е малолетен, а непълнолетен и носи солидарна отговорност заедно с родителя/настойника си.
- Полицая, пуснал младежа да продължи управлението на МПС, въпреки че е бил убеден че той е неправоспособен.
- Полицая или служителя, който е прибрал едни пари без правно основание.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот gala12 » 28 Ное 2011, 10:03

Благодаря и аз мислех нещо такова,но се опитвах да намеря малко повече обяснения .Незнам каква е формата при решаване на един казус и колко се пише по него.Но и това е добре благодаря.
gala12
Нов потребител

Назад към Наказателно право