Здравейте,
обвиняем съм. В рамките на досъдебното производство се явих на психологична и сексологична екпертиза. ( такова е делото - разврат). Вече е в съдебна фаза. Преди първото заседание, вещото лице взело та си направило прави писмен отвод.
Жалко, защото заключенията от експертизата бяха в моя полза.
Струва ми се, че някъде четох, съдът би трябвало да предложи на страните да дадат в едноседмичен срок предложения за ново вещо лице. Ако греша ме поправете.
ВЪПРОСИ:
1. Мога ли да откажа да се явявам повторно на такава експертиза?
2. Правото ми на обвиняем да НЕ давам обяснения важи ли и за отговорите ми пред вещото лице? - В смисъл мога ли да се ява на експертизата и да НЕ отговарям на някои/всички въпроси?
3. От вашия професионален опит или по закон може ли да се очакват негативни последствия за мен от евентуален отказ?
Ако някой пита защо не питам адвоката си - имам адвокат. Предпочитам да не се консултирам с него засега по простата причина, че е доста груб човек, сопка се, сумти и не ми се разправя с него много-много. Имам чувството, че си пести въздуха като говори с мен. Платено му е, дано на делото да си върши качествено работата, явно на човешко отношение и отзивчивост трудно ще разчитам.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 19:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
право да откажа съдебно-медицинска експертиза?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: право да откажа съдебно-медицинска експертиза?
ikrystev написа:ВЪПРОСИ:
1. Мога ли да откажа да се явявам повторно на такава експертиза?
2. Правото ми на обвиняем да НЕ давам обяснения важи ли и за отговорите ми пред вещото лице? - В смисъл мога ли да се ява на експертизата и да НЕ отговарям на някои/всички въпроси?
3. От вашия професионален опит или по закон може ли да се очакват негативни последствия за мен от евентуален отказ?
Ама така,както си ги задал,колегите сигурно имат чувството,че пак се явяват на касзус от изпита за адвокати и мл.адвокати Чак и мен ме плашат.
Можеш да откажеш,освен ако СМЕ е свързана с вземане на образци за сравнително изследване.Ако оима отказ да се дадат такива,с разрешение на съда,изземват се принудително.При тебе като че няма такова нещо относно сексологическата и психолг. СМЕ.
Може да не даваш обяснения на ВЛ и да не отговаряш на някой/всички въпроси.А дали може да се очакват негативни последствия от това зависи от обстоятелствата по делото,не от закона.
Така че само с адвоката ще си обсъждаш поведението,няма с кого другиго,тъй като линията на защитата(вкл. в случая как да се държиш при провеждането на изследването по назначената СМЕ) се определя с оглед именно на доказателствата по делото,както и от това какво се очаква като развитие(какво друго ще се установи по делото и т.н.).
- svettoslav
- Активен потребител
Re: право да откажа съдебно-медицинска експертиза?
svettoslav написа:Можеш да откажеш,освен ако СМЕ е свързана с вземане на образци за сравнително изследване.Ако оима отказ да се дадат такива,с разрешение на съда,изземват се принудително.При тебе като че няма такова нещо относно сексологическата и психолг. СМЕ.
Предположението Ви е правилно - няма такова нещо. Благодаря за отговора.
- ikrystev
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|