- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акцизни стоки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Акцизни стоки
Здравейте!
Имам проблем,свързан с цигари без бандерол.
На границата с Турция след щателна митническа проверка в автомобила ми бяха открити 300 кутии цигари без бандерол на обща пазарна стойност около 1400лв.,като цигарите бяха укрити в специални тайници.С мен пътуваше и съпруга ми,който обаче е влязъл в Турция с друга кола и по-късно се присъедини към мен.Съставиха ми акт за митн.нарушение(само на мое име) и иззеха колата с протокол за доброволно предаване(който подписах след заплаха,че така или иначе ще задържат колата).С много усилия 2 мес. по-късно успяхме да си върнем колата и сега чакаме да се насрочи делото.Прокурорът подведе под отговорност и мен и съпруга ми като съизвършител по чл.234.Въпросите ми са: Как се определя кои случаи са маловажни и кои не?Имат ли право да подвеждат под отговорност и съпруга ми?Какви шансове имаме за възможно най-благоприятен изход? (Нито аз,нито съпруга ми имаме предишни актове или каквито и да било проблеми със закона)
Надявам се някой да се отзове и да ми помогне и ви благодаря предварително!
Имам проблем,свързан с цигари без бандерол.
На границата с Турция след щателна митническа проверка в автомобила ми бяха открити 300 кутии цигари без бандерол на обща пазарна стойност около 1400лв.,като цигарите бяха укрити в специални тайници.С мен пътуваше и съпруга ми,който обаче е влязъл в Турция с друга кола и по-късно се присъедини към мен.Съставиха ми акт за митн.нарушение(само на мое име) и иззеха колата с протокол за доброволно предаване(който подписах след заплаха,че така или иначе ще задържат колата).С много усилия 2 мес. по-късно успяхме да си върнем колата и сега чакаме да се насрочи делото.Прокурорът подведе под отговорност и мен и съпруга ми като съизвършител по чл.234.Въпросите ми са: Как се определя кои случаи са маловажни и кои не?Имат ли право да подвеждат под отговорност и съпруга ми?Какви шансове имаме за възможно най-благоприятен изход? (Нито аз,нито съпруга ми имаме предишни актове или каквито и да било проблеми със закона)
Надявам се някой да се отзове и да ми помогне и ви благодаря предварително!
- clara73
- Нов потребител
Re: Акцизни стоки
Забравете за маловажен случай във Вашия случай. Бъдете щастливи, че
В съдебния район, в който аз практикувам, при два пъти повече усилия нямаше да си видите колата след 2 месеца. Твърде вероятно - въобще нямаше да си я видите. Отклонения. Има ли право прокорорът - има. Благоприятни изходи разни, според зависи - от оправдателна, през условна присъда без глоба при споразумение и т.н. Гадания. Адвокатът Ви следва да отговаря на тези въпроси.clara73 написа:С много усилия 2 мес. по-късно успяхме да си върнем колата
-
lexy21 - Активен потребител
не мога да разбера защо при положение,че са открити на границата е образувано срещу Вас за производство за престъпление по 234,а не по 242 НК.Чл.242 визира именно случаите на митническа контрабанда и ако не е извършена системно,то същата трябва да е в големи размери,тоест на стойност над 70 минимални работни заплати. Актът е съставен срещу Вас,защото Вие сте превозили цигарите в колата.Най-вероятно Ви е съставен за нарушение по чл.233,ал.1 във вр.с ал.3 ЗМ.В закона няма точни граници за маловажен случай.Най-добре е да проверите на какъв етап се намира производството пред митническите органи.Ако бъде издадено Наказателно постановление,цигарите ще бъдат отнети,и ще Ви бъде наложена глоба между 150-250 % от митническата стойност.Постановлението може да обжалвате в 7-дневен срок пред съответния районен съд.Засега това мога да ви кажа,надявам се да се включат и колегите:)
- judex
- Младши потребител
Колата е върната,а е важно и дали цигарите са закупени от безмитен магазин
- judex
- Младши потребител
ЦЦ така е строил редиците, че напоследък състава на 234 е хит.
Адвокат споразумение ( ако се съгласи обвинението), за да отнесете само ЛС и чл. 66.
По въпроса с глобата има начин да се избегне 10-кратния размер, лишаването от права е друга история.
Колега, 234 е по-ок. от 242, пък и си ги държи жената в колата тея 300 кутии цигаретки...
Адвокат споразумение ( ако се съгласи обвинението), за да отнесете само ЛС и чл. 66.
По въпроса с глобата има начин да се избегне 10-кратния размер, лишаването от права е друга история.
Колега, 234 е по-ок. от 242, пък и си ги държи жената в колата тея 300 кутии цигаретки...
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::lol: ЦЦ така е строил редиците, че напоследък състава на 234 е хит.
Колежке,тя си ги държи,но е установено на Границата.-242 май трябва според мен.А и още един казус -ако са от безмитен магазин,що трябва да имат бандероли.
- judex
- Младши потребител
Това със закупуването от безмитен какво общо има?
На ГКПП има лимит за пренасяне на цигари( между 1 и 300 стека има разлика), а когато си купувам цигари от Румъния(примерно) ги поставям на едни места... тайни, тайни...
На ГКПП има лимит за пренасяне на цигари( между 1 и 300 стека има разлика), а когато си купувам цигари от Румъния(примерно) ги поставям на едни места... тайни, тайни...
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Това със закупуването от безмитен какво общо има?
ами има ако са с надпис "duty free", ще се радвам да намерите задължение да имат и поставени бандероли в този случай-срвн чл.123,ал.1 и ал.6 ЗАДС напр.както и Закона за безмитната търговия.
- judex
- Младши потребител
а за тайните Ви места трябва да Ви направят и личен преглед
- judex
- Младши потребител
Няма да споря, защото отдавна не съм чела по въпроса за безмитните, ама 30 стека са си множко и за еднократна продажба. Отделно като са от такъв магазин, защо ги спотайва на тайни местенца, а не ги декларира при преминаване на ГКПП....( размисли и страсти по въпроса за вината и нейните проявления) и още мога да питам, но ще постна първото срещнато СР с една забележка- датата на извършване на инкриминираното деяние позволяваше прилагането на 78а- до 05.04.2010. След тази дата, както знаем, наказанието ....
Последният ви пост ще подмина.
Последният ви пост ще подмина.
Последна промяна poli_g на 10 Май 2011, 01:01, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
относно последния ми пост-касае се за процедурата иначе,сериозно:да,не споря,че е контрабанда,предумишлена при това,щом са укрити.Друг е въпросът доколко самата контрабанда не се насърчава с квотата напр. две кутии,но обърнах внимание за бандерола по отношение неговата задължителност за престъпление по 234 нк.
- judex
- Младши потребител
Разбирам професионалната деформация( в най-добрия смисъл на думата )- на нея отдавам намекът за несъставомерност, ерго?- лелеяна оправдателна.
Скептична съм по отношение такъв резултат.
Скептична съм по отношение такъв резултат.
- Гост.
- Старши потребител
[quote="poli_g"]Разбирам професионалната деформация( в най-добрия смисъл на думата )- на нея отдавам намекът за несъставомерност, ерго?- лелеяна оправдателна.
Скептична съм по отношение такъв резултат.[/quot
ами жената да се допита до адвоката си,а след това да реши как ще процедира,изказах мнението си
Скептична съм по отношение такъв резултат.[/quot
ами жената да се допита до адвоката си,а след това да реши как ще процедира,изказах мнението си
- judex
- Младши потребител
Вие какво бихте посъветвали,колежке? В кръга на шегата,може да и дадете ноу-хау за други тайни места.
- judex
- Младши потребител
judex написа:ами жената да се допита до адвоката си,а след това да реши как ще процедира,изказах мнението си
Имаме единомислие, и тримата/бел. моя след справка в историята ви/, по един въпрос- всички питанки, повдигнати тук, да се отнесат към защитника.
Спокойна нощ от мен.
Последна промяна poli_g на 10 Май 2011, 01:27, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Спокойна и от мен!
- judex
- Младши потребител
Благодаря на всички,които се отзоваха!
Имам още един въпрос: Тъй като вече сме подведени по чл.234,как и кога можем да оспорим това и да претендираме за чл.242 и изобщо може ли да се промени обвинението на този етап?Може ли да минем по чл.242 ал.6 и 78а? Моля,дайте ми практически съвети какво да правя,благодаря ви !
Имам още един въпрос: Тъй като вече сме подведени по чл.234,как и кога можем да оспорим това и да претендираме за чл.242 и изобщо може ли да се промени обвинението на този етап?Може ли да минем по чл.242 ал.6 и 78а? Моля,дайте ми практически съвети какво да правя,благодаря ви !
- clara73
- Нов потребител
clara73 написа:......Моля,дайте ми практически съвети какво да правя,благодаря ви !
Най-добрия практически съвет, който може да ви се даде е вече даден ангажирайте си адвокат по казуса.
- Гост.
- Старши потребител
Подкрепям колежката,иначе 30 стека не са според мен "маловажен случай"
- judex
- Младши потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|