начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Убийство на животно

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Убийство на животно

Мнениеот hidden » 13 Апр 2011, 17:26

Във връзка с появилите се съобщения за приетите изменения в НК по отношение на жестокостта спрямо животните:
http://lex.bg/bg/news/view/41010
Бих искал да попитам само на мен ли ми се струва, че така приет, текстът е безумен?
"Който прояви жестокост към животно, увреди го трайно или го убие..."
Направих си труда да потърся и текста на законопроекта - пак същото:
http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/9794
„Чл. 325б. (1) Който противозаконно умишлено умъртви животно, се наказва с лишаване от свобода до една година и с глоба от хиляда до три хиляди лева.

Това, което ме смущава, е:
1. Предвидена е нак. отговорност за всяко убийство, вкл. и ако не е извършено по жесток начин, стига да е умишлено. А ако уловя риба в реката, осъществявам ли престъпния състав?
2. Не е дадена дефиниция на понятието "животно", а такива, съгласно спомените ми от училище, са и безгръбначните - охлюви, мухи, червеи...Значи ли, че всеки убит комар ме прави престъпник? Или ще минем по чл. 9? Въз основа на какъв критерий ще се преценява дали едно деяние е общественоопасно или не?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: Убийство на животно

Мнениеот portokal » 13 Апр 2011, 17:31

Ами предполагам, че убийствата на хлебарки, червеи и пр. или не са противозаконни и общественоопасни, а някои направо са си общественополезни, или - според мен по-често това ще е верният отговор - попадат в чл. 9, ал. 2. Имам предвид, че да убиеш хлебарка може и да е полезно, ама да убиеш риба или мравка... значи чл. 9. ;)
За убийствата на овце и прасета също можем да говорим за законно и противозаконно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Апр 2011, 17:36

Поредния мъртъв и безумен текст.
Ядката ще е противозаконно.Когато ловуваш според закона или при клането на домашни животни по реда на закона няма да има престъпление.За мухи , комари , хлебарки и др.-крайна необходимост-пазим се от вредители.За пчелички и мравки-чл.9 ал.2 НК и т.н.
С една дума поредния законодателен смях.Що като са толкова капацитетни да не вземат да препишат текста от някой европейски закон , а се мъчат......... :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 13 Апр 2011, 17:37

Впрочем дали има изричен текст или дори някакъв подлежащ на извличане принцип, който да урежда убийствата на червеи, мухи и комари, та да говорим за противозаконност? :oops: Обществена опасност - айде, ама противоправността...
Така че май само което е изрично забранено наистина.
А ако убиеш по бракониерски риба - понеже има и други състави за лов и риболов не по правилата, може и да има поглъщане, ако там наказанието е по-тежко (нямам НК подръка). В смисъл, че не можеш да ловуваш и да осъществиш "бракониерския" състав, без да убиеш рибата.
П.П. Май можеш - ако хванеш жива мечка в капан или риба, която пуснеш в живарник, т.е. поне на пръв поглед няма поглъщане. ;)
Последна промяна portokal на 13 Апр 2011, 17:46, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Апр 2011, 17:45

Така е , нерегулирана е , трябва изрично да има забрана в закон или да не е спазен реда , който е предвиден за умъртвяване на животно в закона.Както е коленето на прасенца.Май беше предвиден ред в закона , който разбира се не се спазва и е абсурдно да се спазва..За вредителите няма правна уредба. Може и в някои закон да е позволено да се убиват вредители де незнам :D .Инак просто не завиждам на нашия кмет, щото общината всяка година избива милиарди комари по Марица , използвайки отровни вещества."Бойни" отровни вещества. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Апр 2011, 18:13

Хихихии, ами този кмет си е направо за затвор. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hidden » 13 Апр 2011, 18:44

Изглежда все пак не е чак толкова безумен текстът, защото според съобщението на сайта на НС измененията касаят само гръбначните животни:
http://www.parliament.bg/bg/news/ID/2224
Това обаче пак не обяснява в кои случаи убиването е "противоправно" и "общественоопасно". Вероятно само ако са нарушени разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за биологичното разнообразие. Значи ако имам ловен билет - не е противоправно, ако нямам - затвор. Така ли?
За убийствата на плъхове, мишки, врабчета и т.н. явно ще си носим наказателната отговорност.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 13 Апр 2011, 19:42

hidden написа:За убийствата на плъхове, мишки, врабчета и т.н. явно ще си носим наказателната отговорност.

Е само ако е умишлено,де.Така че ще се постараеш като гониш плъха,като го докопаш,няма да го биеш много,че да изглежда като причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда(чл.124а НК).
П.П. Между другото,това е интересен въпрос.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот strutovet » 13 Апр 2011, 21:17

За плъховете и мишките съм обяснил тук - тъй като според ЗЗЖ не е жестокост само професионалната дератизация, то всеки дедо, който си сложи капан за мишки в мазето, вече става престъпник и мястото му е в затвора.
strutovet
Младши потребител

Мнениеот vetre » 13 Апр 2011, 21:19

ами като газя кучета?
те са хем гръбначни , хем вредители според мен.
vetre
Потребител

Мнениеот strutovet » 13 Апр 2011, 21:29

Ако сгазиш куче, ще трябва цялата държавна машина да се впрегне, за да установи, дали деянието е било умишлено - скъпоструващи ескпертизи и пр. - не знам защо все се забравя, че куку-то на т.нар. природозащитници ни струва много, много скъпо - приетите промени си имат и своята чисто финансова страна, която ще ни излезе през носа.
strutovet
Младши потребител

Мнениеот vanila_ce » 13 Апр 2011, 21:32

vetre написа:ами като газя кучета?
те са хем гръбначни , хем вредители според мен.

А не смятате ли,че изказването ви звучи меко казано идиотски?
vanila_ce
Потребител

Мнениеот arste » 13 Апр 2011, 22:04

С една дума - няма да коля петел за Петровден :?
Щот от именник - щъ стана подсъдимЪ
arste
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 15 Апр 2011, 13:46

Ако кокошките пуснат жалба, със сигурност :twisted: ...
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Назад към Наказателно право