начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Конфликт на интереси

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конфликт на интереси

Мнениеот rozablue » 12 Апр 2011, 22:41

Законът за конфликт на интереси - не знам дали се отнася към наказателното право,но вероятно предполага санкции, затова го задавам тук.

Та този закон се отнася само за публични личности.

Но какво става в другите сфери?
Например, следният казус доказва ли конфликт на интереси и как се процедира в този случай:

Група служители в държавно учреждение регистрират частна фирма, която сключва договор със същото учреждение за изпълнение на определена работа, която същите тези служители са издействали да влезе в правилника на учреждението като задължителна част от неговата дейност.

Те продължават да работят в същото учреждение и с тази частна фирма допълнително цоцат от него.

Всичко о'кей ли е в случая или има нарушение на някакви правила в държавата?
Благодаря.
rozablue
Потребител

Re: Конфликт на интереси

Мнениеот rozablue » 12 Апр 2011, 23:10

Допълнение към въпроса:
По закона за конфликт на интереси само ръководителите на държавни учреждения /създадени с решение на народното събрание/ са публични личности; но дребен ръководител на звено под тях не се счита за публична личност по смисъла на този закон, така ли?
rozablue
Потребител

Мнениеот namakak » 13 Апр 2011, 00:00

Ти и за Поземлена комисия не питаш,давай по нататък :mrgreen:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот rozablue » 13 Апр 2011, 12:39

Извинявай, не разбрах какво искаш да кажеш.

Искам да знам точно кой закон, кодекс, член санкционира подобно нещо.
rozablue
Потребител

Мнениеот inspectora » 13 Апр 2011, 14:06

Не го знам това дали е конфликт на интереси, но е факт, че не е съвсем редно /ако е така, както го обяснявате/, а щом не е редно, следователно все ще се намери норма, под която да се подведе, щото и престъпление може да се окаже, че е ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rozablue » 13 Апр 2011, 18:09

Дали това не е нормата:

НК:
Чл. 226. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Който, като използува държавна, кооперативна или друга обществена организация, развива частна стопанска дейност в нарушение на установените разпоредби и по този начин получи значителни неправомерни доходи, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., предишна ал. 3, бр. 89 от 1986 г., изм., бр. 10 от 1993 г.) Който развива частна стопанска дейност, като я прикрива под форма на държавна, кооперативна или друга обществена организация, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до триста лева.

Обаче кои са "установените разпоредби" по този член?
rozablue
Потребител

Мнениеот rozablue » 13 Апр 2011, 18:41

В КТ няма нищо за това.
Последна промяна rozablue на 19 Апр 2011, 16:24, променена общо 1 път
rozablue
Потребител

Мнениеот poprangelov » 13 Апр 2011, 19:02

rozablue написа:Не, случаят е абсолютно реален и имам пряко отношение към него: не че организирам тази дейност, а става пред очите ми и може да има някакви последствия за мен. Така,че искам да съм наясно, за да се застраховам и да мога да реагирам, ако по някакъв начин рефлектира върху мен.

Също и другите въпроси, които задавам в този форум , са ми реални и трябва да се справям с тях. Не съм юрист и съм много благодарна, защото всяко мнение много ми помага - дори и да не е конкретно - да се ориентирам. Благодаря.

Не проявявай само(НА)дейност :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
КОНСТИТУЦИЯ на Република България

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
poprangelov
Младши потребител

Мнениеот rozablue » 13 Апр 2011, 19:44

Разбира се - нали затова питам във форум на професионалисти...
rozablue
Потребител

Мнениеот rozablue » 19 Апр 2011, 16:15

Къде бих могла да прочета решения по чл.226 от НК? Като че ли няма много голяма съдебна практика по този член? Някъде дори пише, че тази норма е архаична.
Но не и в житейската практика. Тази възможност - да ползваш държавна организация, учреждение чрез частна фирма, е доста съблазнителна и лесно достъпна /за някои/- и ми се струва,че е често срещан случай?
rozablue
Потребител

Мнениеот inspectora » 19 Апр 2011, 17:04

Бих Ви помогнал да Ви насоча къде има практика по текста, но първо искам да ми кажете /и тогава ще преценя дали да помогна в изложения смисъл/ Вашата мотивация в случая каква е?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rozablue » 02 Май 2011, 19:04

Отговорих на въпроса Ви на лични. Надявам се, отговорът да не е бил много стресиращ за Вас и очаквам обещаната информация. Или може би сте само любопитен, без да сте компетентен???...
rozablue
Потребител

Назад към Наказателно право