начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Проблем с КАТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с КАТ

Мнениеот fred11 » 07 Апр 2011, 10:25

Здравейте,

Преди година ме снимаха със камера радар с превишена скорост. Според закона трябва да ми отнемат книжката за 1 месец и да платя 100 лв глоба. Подадох жалба и се образува дело на което беше отсъдено че наказаенито остава в сила, след това обжалвах и излезе окончателно решение че наказанието пак си остава. Имам следните въпроси:

1. Тъй като получих решението почти 1 месец след излизането му т.е изтекло още преди да го получа. Кога влиза в сила окончателното решение на съда? В момента на излизането му или в момента когато са ми го дали?

2. В какъв срок трябва да платя глобата от 100 лв.? И ако има такъв има ли наказание ако съм го просрочил със няколко седмици?

3. Когато отида в КАТ ще ми вземат ли книжката (при условие че е минал 1 месец от влизането в сила на решението)? Или само ще платя глобата и ще ми дадат талона? Като се има предвид че колата не съм я карал от датата на влизана в сила на решението!
fred11
Младши потребител

Re: Проблем с КАТ

Мнениеот TheOldMan » 07 Апр 2011, 11:38

Наказанието почва да тече в момента в който предадете книжката си на гишето. Е, не точно в момента, а от следващия ден.
Глобата може да я платите когато си поискате, но няма да си получите обратно нито книжката нито талона преди да го направите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот fred11 » 07 Апр 2011, 13:55

е не е ли да започва да тече когато си е излезнало ОКОНЧАТЕЛНОТО решение на съда...аз така мога никога да не отида в КАТ и да си карам...
fred11
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 07 Апр 2011, 20:33

По тази логика може да си карате и с отнета книжка, и изобщо без такава ...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот fred11 » 08 Апр 2011, 08:41

след като не е влезнало в сила решението какъв е проблема да си карам...
fred11
Младши потребител

Мнениеот fred11 » 08 Апр 2011, 09:15

ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ виж Чл. 82 (2)
fred11
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Апр 2011, 11:43

ЗДвП:
Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) След влизането в сила на наказателно постановление, с което се налага наказание на водач или собственик на моторно превозно средство, препис от него се предоставя на съответното структурно звено на Министерството на вътрешните работи, където се водят на отчет водачът и моторното превозно средство. Иззетите в този случай свидетелства за управление се изпращат на съответната служба на Министерството на вътрешните работи за съхранение и отчет.

(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот fred11 » 08 Апр 2011, 11:48

еми и двете са верни но аз имам решение на АС което е изтекло вече...не може да си понасям наказанието 2 пъти! ако в този период в който е влезнало в сила решението на АС извърша нарушение какво правим тогава?
fred11
Младши потребител

Мнениеот sogio » 08 Апр 2011, 12:01

TheOldMan е прав. Тъй като решението на Ас е коночателно, то влиза в сила с постановяването му. Ако след този момент сте извършили нарушение, ще си понесете санкцията.
Ако обаче Ви трябва колата и не можете да си позволите 1 месец да сте без книжка, съветвам Ви да не ходите до КАТ да я връщате. Ако Ви спрат за проверка, кажете, че сте си забравили документите вкъщи и глобата 10 или 20 лв. - не мога в момента да посоча точно.
Правото да се изпълни наказанието лишаване от право да управлявате автомобила може да бъде упражнено от КАТ в рамките на максимум 9 месеца (6 м. ако изобщо не са Ви търсили, за да си занесети книжката в КАТ и 9 м. ако са Ви пращали съобщения и Вие сте ги получавал), т.е. ако в рамките на тези 6, респ.9 месеца, считано от датата на постановяване на решението на АС не Ви вземат книжката, след това нямат право на това.
sogio
Потребител

Мнениеот fred11 » 08 Апр 2011, 12:18

@sogio значи ако КАТ не ме потърсят до 9 месеца после отивам и си вземам талона така ли?
но виж в ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА Чл. 190 (3).. те ме задължават да ида до КАТ
fred11
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Апр 2011, 12:30

sogio написа:Ако обаче Ви трябва колата и не можете да си позволите 1 месец да сте без книжка, съветвам Ви да не ходите до КАТ да я връщате. Ако Ви спрат за проверка, кажете, че сте си забравили документите вкъщи и глобата 10 или 20 лв. - не мога в момента да посоча точно.

Първото което ще направи полицая след като му кажете че сте си забравили документа, е да се свърже с дежурния по радиото и той да направи справка за правоспособността. А познайте какво ще стане тогаз...

sogio написа:Правото да се изпълни наказанието лишаване от право да управлявате автомобила може да бъде упражнено от КАТ в рамките на максимум 9 месеца (6 м. ако изобщо не са Ви търсили, за да си занесети книжката в КАТ и 9 м. ако са Ви пращали съобщения и Вие сте ги получавал), т.е. ако в рамките на тези 6, респ.9 месеца, считано от датата на постановяване на решението на АС не Ви вземат книжката, след това нямат право на това.

Няма да му вземат книжката, но няма и да му върнат талона, независимо какво пише в закона. Може ако иска да ги съди.
На КАТ книжката не им трябва хич. Водача има стимул да изпълни час по-скоро предписанията и да си занесе книжката за да почне изтърпяването на наказанието. Той и в момента е с отнето право да управлява МПС. Няма талон, вероятно има само акт който е с изтекла заверка, а в КАТ няма да му го презаверят тъй като вече е излезнало решението на съда.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот sogio » 08 Апр 2011, 13:59

TheOldMan написа: Първото което ще направи полицая след като му кажете че сте си забравили документа, е да се свърже с дежурния по радиото и той да направи справка за правоспособността. А познайте какво ще стане тогаз....

Не съм сигурна дали това се прави, защото мой познат в момента кара по този начин.

TheOldMan написа: Няма да му вземат книжката, но няма и да му върнат талона, независимо какво пише в закона. Може ако иска да ги съди.

Моите впечатления са, че специално КАТ-София имат известен напредък в изпълнение на законовите норми и без намесата на съд. Наскоро пуснах заявление да бъде заличено наказание (глоба под 50.00 лв. и точки), тъй като НП не беше подписано от адм.-наказващия орган. Останах изненадана когато видях, че това е направено. Също така преди година и половина получих съобщение да се явя за съставяне на акт за заснето с камера нарушение. Не отидох и след изтичане на давността - 1 г. от нарушението, бяха снети тези данни - или както там се нарича. След това като отидох до КАТ не са ме викали на видеоконтрола.
В случая, fred11 след изтичане на 9 м. срок, може да подаде заявление да му бъде върнат контролния талон (трябва да си е платил обаче глобата). Ако му откажат, тогава може да обжалва. Това обаче не му пречи да шофира - най-много да бъде глобен за това, че кара без контролен талон или с НП с изтекъл срок на валидност - глобата пак е в минимален размер. Жалбата му срещу отказа да бъде върнат КТ 100 % ще бъде уважена и ще може да си предяви иск по ЗОДОВ за тлъста сума.
sogio
Потребител

Мнениеот fred11 » 08 Апр 2011, 14:56

Също така преди година и половина получих съобщение да се явя за съставяне на акт за заснето с камера нарушение. Не отидох и след изтичане на давността - 1 г. от нарушението, бяха снети тези данни - или както там се нарича. След това като отидох до КАТ не са ме викали на видеоконтрола.

т.е. аз това трябваше да направя...да не отида да си взема акта...а след това в КАТ какво стана? написаха ли ви акт или само се отбеляза че давността е изтекла?
Последна промяна fred11 на 08 Апр 2011, 15:02, променена общо 1 път
fred11
Младши потребител

Мнениеот fred11 » 08 Апр 2011, 15:01

В случая, fred11 след изтичане на 9 м. срок, може да подаде заявление да му бъде върнат контролния талон (трябва да си е платил обаче глобата).

само че как да си платя глобата без да ходя до КАТ. На НП има някакви банкови сметки но когато превеждам пари не е ли нужна служебна информация която ми дават в КАТ за кое НП става въпрос и т.н.?
fred11
Младши потребител

Мнениеот sogio » 08 Апр 2011, 15:17

fred11 написа: т.е. аз това трябваше да направя...да не отида да си взема акта...а след това в КАТ какво стана? написаха ли ви акт или само се отбеляза че давността е изтекла?

Когато отидете в КАТ за някаква справка, издаване на ново СУМПС и т.н., за да Ви снабдят с тези документи не трябва да имате неплатени глоби, "забрани" (доколкото знам така му казват) от видеоконтрол и т.н. За всичко това правят справка по ЕГН. Когато отидох до КАТ след изтичане на 1 г. давност ми издадоха удостоверение за точки, без някой да ме закача за това нарушение, заснето с камера. Направих си справка и по електронен път, също не е отразено. Т.е. нищо конкретно не съм правила, от КАТ служебно следят (или поне така би трябвало да бъде) тези срокове и отразяват изтичането им по данните на водачите.
Последна промяна sogio на 08 Апр 2011, 15:23, променена общо 1 път
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 08 Апр 2011, 15:21

fred11 написа: само че как да си платя глобата без да ходя до КАТ. На НП има някакви банкови сметки но когато превеждам пари не е ли нужна служебна информация която ми дават в КАТ за кое НП става въпрос и т.н.?

Отивате в СИБанк - това е банката, която обслужва бюджета, дават Ви вносна бележка и попълвате номер на сметка, сума, в основание за плащане номера и датата на НП, и накрая задължено лице - Вашите данни. Ще помолите служителката да Ви помогне с параграфа, който се посочва за лащанията към бюджета.
sogio
Потребител

Мнениеот fred11 » 08 Апр 2011, 15:48

sogio написа:Когато отидете в КАТ за някаква справка, издаване на ново СУМПС и т.н., за да Ви снабдят с тези документи не трябва да имате неплатени глоби, "забрани" (доколкото знам така му казват) от видеоконтрол и т.н. За всичко това правят справка по ЕГН.

когато споследно ходих там ми казаха че не могат по ЕГН да ми кажат какви глоби имам за плащане а трябвало да си дам книжката за което се разправяхме 5 мин и пак не искаха да ми направят справката но дори и книжката да си дам то ако няма нарушение в системата им ще ми я върнат.

Също така преди година и половина получих съобщение да се явя за съставяне на акт за заснето с камера нарушение.

на съобщението не пишеше ли че при неявяване в някакъв период (2 седмици или нещо такова) в КАТ ще сте извършили нарушение?
fred11
Младши потребител

Мнениеот sogio » 12 Апр 2011, 09:04

fred11 написа: когато споследно ходих там ми казаха че не могат по ЕГН да ми кажат какви глоби имам за плащане а трябвало да си дам книжката за което се разправяхме 5 мин и пак не искаха да ми направят справката но дори и книжката да си дам то ако няма нарушение в системата им ще ми я върнат.

Лъжат Ви, за да може ако имате наказание лишаване от право да се управлява МПС и не сте се явили доброволно да си врънете книжката или пък ако сте изчерпали броя на точките си, да Ви вземат СУМПС. Истината е, че всичко в КАТ се води по ЕГН.

fred11 написа: на съобщението не пишеше ли че при неявяване в някакъв период (2 седмици или нещо такова) в КАТ ще сте извършили нарушение?

Да, пише, но съобщенията обикновено се пускат в пощенската кутия. По този начин не може да се установи, че сте получили съобщение и не сте изпълнили указанията на КАТ. По друг начин стоят нещата ако писмото е с обратна разписка или пък Ви излови кварталния, за да Ви го връчи. Т.е. от значение е дали сте се подписал, че сте получил съобщението.
sogio
Потребител

Мнениеот fred11 » 12 Апр 2011, 10:37

Да, пише, но съобщенията обикновено се пускат в пощенската кутия. По този начин не може да се установи, че сте получили съобщение и не сте изпълнили указанията на КАТ. По друг начин стоят нещата ако писмото е с обратна разписка или пък Ви излови кварталния, за да Ви го връчи. Т.е. от значение е дали сте се подписал, че сте получил съобщението.

значи 9 месеца трябва да се крия за да не ми връчат нищо? а тези съобщения не могат ли да ги връчат на роднина или на съседа, водят ли се за връчени тогава?
fred11
Младши потребител

Мнениеот sogio » 12 Апр 2011, 12:33

Необходимо е 6 м. да се криете, ако не Ви връчат съобщение да се явите да си предадете СУМПС, давността е изтекла. Ако в рамките на 6 м. от постановяване решението на Адм.С Ви връчат такова съобщение, но не отидете да си оставите книжката, тогава вече срокът, в който може да изпълнят това наказание е 9 м. (броят се пак от постановяване на решението на Адм.С).
Връчването може да стане не лично на Вас, но и на друго лице - пълнлетен член от семейството Ви, съсед, домоуправител и т.н., НО САМО ако са съгласни да приемат съобщението/призовката. Ако такова лице приеме съобщение/призовка до Вас, Вие винаги можете да твърдите, че не Ви я е предало, но този въпрос се изследва (разпитва се лицето, което е получило съобщението) от съответния орган (най-често съда, защото това обикновено е свързано с изтичане на определени срокове, които имат значение за съдебния контрол) и в зависимост от установеното ще се реши този въпрос.
sogio
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право