- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно задължение към предприятие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос относно задължение към предприятие
Здавейте!Казвам се Митко и съм от Добрич.Въпроса ми е следния - родителите ми се занимаваха с птицевъдство, и имаха договор за отглеждане на пилета-бройлери към птицекланица Добрич.Поради здравословни проблеми с баща ми, /получи два инсулта/ бяха принудени да прекратят, работата в птицефермата си, но им остана голяма парично задължение към птицекланицата /около 15000лв./, които те няма откъде да възстановят.Ръководството на птицекланицата се е обърнало към съдия-изпълнител, за да потърси вземанията си.Въпроса ми е - въпросното задължение, е на родителите ми, при невъзможност за събираемост има ли някаква давност, след която дълга да се анулира или не?И ако дълга си остава докато са живи, то след смъртта им, той прехвърля ли се на мен и сестра ми или не?
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Re: Въпрос относно задължение към предприятие
"Греховете на бащите падат върху децата и техните внуци до девето коляно"
Евангелие от Матея.
п.п.Горния цитат е перефразиран в Закона за наследството
Евангелие от Матея.
п.п.Горния цитат е перефразиран в Закона за наследството
- sava
- Потребител
Ясно, но какво може да ни вземе съдия-изпълнителя след време?Аз си имам къща и сестра ми има отделна къща, но тя е инвалид 100процента.Може ли да предяват претенции относно моята или нейната къща?
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Трябва да направите отказ от наследство след смъртта на родителите ви,и двамата,за да не отговаряте за дълговете им. Щом има вече образувано изпълнително дело , кредиторите на родителите ви ще се удовлетворят сега,докато са живи от имуществото,което притежават в момента.Ако останат задължения и вие приемете наследството,което се състои от имуществени права и задължения,ще отговаряте и за дълговете на родителите.
Ако има какво да се наследява,освен дългове, може да приемете наследството по опис. За подробности посъветвайте се с адвокат.
Ако има какво да се наследява,освен дългове, може да приемете наследството по опис. За подробности посъветвайте се с адвокат.
- eliana
- Потребител
Щом са се снабдили с изпълнителен лист и има изпълнително дело, няма давност.
- eliana
- Потребител
Благодаря ви за отговорите и съветите!Значи трябва да направим отказ от наследство и двамата и този документ да е нотариално заверен?!След смъртта на родителите ми, ако не сме успели да направим този отказ от наследство, може ли съдия-изпълнителя да започне да запорира част от заплатата ми?И може ли в близките дни родителите ми да прехвърлят къщата си, на племенника ми /върху имота за момента няма наложена възбрана/ и ако я прехвърлят как да го направят за да не предяви претенции съдия-изпълнителя към въпросната къща?Още веднъж ви благодаря!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
щом няма възбрана,могат да прехвърлят на когото си искат,могат да си запазят
пожизнено правото на ползване на къщата, прехвърлянето - продажба. Отказ от наследство -заявление до съда, предварително нотариална
заверка, отказът се вписва в специален регистър .СИ може да ви продаде и къщата на публична продан,не само да ви запорира заплатата.Зависи от много неща, за това най-добре е да се обърнете към адвокат,с когото ще обсъдите
подробностите.Съвет: не губете време!
пожизнено правото на ползване на къщата, прехвърлянето - продажба. Отказ от наследство -заявление до съда, предварително нотариална
заверка, отказът се вписва в специален регистър .СИ може да ви продаде и къщата на публична продан,не само да ви запорира заплатата.Зависи от много неща, за това най-добре е да се обърнете към адвокат,с когото ще обсъдите
подробностите.Съвет: не губете време!
- eliana
- Потребител
Благодаря ти eliana!А последно, можеш ли информативно горе-долу да ми кажеш колко лева ще излезе тази процедура за един човек, при нотариуса и в съда?!Приблизително.
- mitkoiliev75
- Младши потребител
За съда таксата е 20 лева, но за нотариуса не може да се каже предварително.
Таксата е пропорционална и се изчислява за всеки конкретен случай върху данъчната оценка на имота.Има тарифа за нотариалните такси.Извадете си данъчна оценка на имота и попитайте нотариуса колко ще`ви струва!
За изготвянето на заявлението и нотариалния акт потърсете адвокат,да не
сбъркате нещо, защото грешките понякога са непоправими.
Таксата е пропорционална и се изчислява за всеки конкретен случай върху данъчната оценка на имота.Има тарифа за нотариалните такси.Извадете си данъчна оценка на имота и попитайте нотариуса колко ще`ви струва!
За изготвянето на заявлението и нотариалния акт потърсете адвокат,да не
сбъркате нещо, защото грешките понякога са непоправими.
- eliana
- Потребител
За декларацията-заявление, за отказ от наследяване също е необходима данъчна оценка, или става дума само за прехвърлянето на къщата чрез продажба?ОК Благодаря много за съветите, още утре ще ида при адвокатката за да говорим по тези заявления за отказ от наследяване и за прехвърлянето на къщата!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
само за продажбата. отказ от наследство не може докато е жив родителя.
обяснете всичко подробно на адвоката си и може да намерите заедно и по-добро решение на проблема.успех!
обяснете всичко подробно на адвоката си и може да намерите заедно и по-добро решение на проблема.успех!
- eliana
- Потребител
Здравей eliana!Благодаря за ценните съвети!Един последен въпрос - баща ми е зле и тая година явно ще почине, значи след неговата смърт, трябва си направим аз и сестра ми заявления за отказ от наследство?!А след време, след смъртта на майка ми трябва отново да направим такова заявление?!Племенника ми понеже е само на 3 години, може ли да се прехвърли къщата на негово име чрез продажба?
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Мъхъ... леле до къде е стигнала тази сага.
Отивате при колегата от Добрич( адвокатите не са кът), но преди това минавате през Рила-та( срещу НАП) и си вадите справка по имотната партида ( ако искате и по персоналната - все тази, актът ще излезе ако го има), но за имота на баща ви и майка ви, не вашия или на сестрата( те не са застрашени).
Познавайки повечето СИ там изобщо не вярвам да не е сложена ръка върху имота.
А, ако ли няма( брех може и да ме изненадат )- говорете с колегата за 135 ЗЗД- все ще ви обясни същината.
Отивате при колегата от Добрич( адвокатите не са кът), но преди това минавате през Рила-та( срещу НАП) и си вадите справка по имотната партида ( ако искате и по персоналната - все тази, актът ще излезе ако го има), но за имота на баща ви и майка ви, не вашия или на сестрата( те не са застрашени).
Познавайки повечето СИ там изобщо не вярвам да не е сложена ръка върху имота.
А, ако ли няма( брех може и да ме изненадат )- говорете с колегата за 135 ЗЗД- все ще ви обясни същината.
- Гост.
- Старши потребител
Здравей poli_g!Аз вече направих справка през изминалата седмица - върху имота на баща ми и майка ми няма възбрана.А моята къща и на сестра ми за момента не са застрашени но доколкото разбрах досега от колегите ти във форума, след тяхната смърт и нашите къщи са застрашени защото задължението се наследява, и затова явно трябва след смърттаим да си направим такива заявления за отказ от наследство?!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
Чудесно- изненадаха ме.
Не ви разбирам проблема, защото твърде едностранчиво и някак преждевременно го разглеждате- интересите на вас и сестра ви.
Това бързане с евентуални откази от наследство( защо не опис вие си знаете), а не мислите, че всички все още сте живи и че Големия Шеф не се съобразява с редовете.
Когато и ако почине баща ви( с оглед влошеното здравословно състояние) този проблем ще тежи и върху плещите на майка ви и тя дори да приеме алтернативите( предложени тук- отказ, опис) - все си остава длъжница, респективно нейните ид. части са застрашени.
Да продадат длъжниците къщата си на малолетното си внуче не е проблем от правно естество, проблемите ще дойдат отпосле, ако и когато взискателят реши да си търси правата...
Имотите- на вас и сестра ви от какво пък да са застрашени, след като приемете по опис наследството... остава неизвестно. За мен.
Ако ще продават родителите ви, то близки родственици не са най-удачния купувач, защото знанието е сила.
Не ви разбирам проблема, защото твърде едностранчиво и някак преждевременно го разглеждате- интересите на вас и сестра ви.
Това бързане с евентуални откази от наследство( защо не опис вие си знаете), а не мислите, че всички все още сте живи и че Големия Шеф не се съобразява с редовете.
Когато и ако почине баща ви( с оглед влошеното здравословно състояние) този проблем ще тежи и върху плещите на майка ви и тя дори да приеме алтернативите( предложени тук- отказ, опис) - все си остава длъжница, респективно нейните ид. части са застрашени.
Да продадат длъжниците къщата си на малолетното си внуче не е проблем от правно естество, проблемите ще дойдат отпосле, ако и когато взискателят реши да си търси правата...
Имотите- на вас и сестра ви от какво пък да са застрашени, след като приемете по опис наследството... остава неизвестно. За мен.
Ако ще продават родителите ви, то близки родственици не са най-удачния купувач, защото знанието е сила.
- Гост.
- Старши потребител
А това опис, по-различно ли е от отказ от наследство?Просто незнам, кое е най-добре да се направи в случая, но желанието на родителите ми е това задължение, да не се прехвърли върху мен и сестра ми.Адвоката ме уверяваше, че не могат да вземат и обявят къщата на родителите ми, понеже им е единствен имот в който да живеят, а и това не било ипотечен заем към банка?!Явно най-добре в случая е да я "продадат" /къщата/ на братовчед ми?!
- mitkoiliev75
- Младши потребител
eliana написа:Щом са се снабдили с изпълнителен лист и има изпълнително дело, няма давност.
Абсолютно невярно.
Освен това, абсурдно е, в този момент, да се говори за отказ от наслество / приемане по опис и разликите между тези институти. Поли се опита да Ви каже, че и да се прехвърли къщата си има начин, по който тази сделка да бъде обявена за недействителна по отношение на кредитора, пък, ако се прехвърли на определени лица, доказването става още по-лесно. После се понасят и едни разноски по делото, за които, сигурно, пак тук ще питате как да не се "прехвърлят" въхру Вас. Имате си адвокат - консултирайте се с него. Тук може да прочетете всякакви глупости, пример -цитираното по-горе. И всеки, смело и безотговорно, ще твърди, че е прав. Несериозно е да "проверявате" адвоката си във форум.
-
lexy21 - Активен потребител
lexy21 написа:eliana написа:Щом са се снабдили с изпълнителен лист и има изпълнително дело, няма давност.
Абсолютно невярно.
Защо да не е вярно? Каква е давността и кой е началния момент ?
Изпълнителното дело не прекъсва ли давността ?
Последна промяна eliana на 03 Апр 2011, 21:42, променена общо 1 път
- eliana
- Потребител
Чакайте бре, граждани още никой не е умрел/опази боже/ .Тва е като жалба по "Нероден Петко"
- sava
- Потребител
eliana написа:lexy21 написа:eliana написа:Щом са се снабдили с изпълнителен лист и има изпълнително дело, няма давност.
Абсолютно невярно.
Защо да не е вярно? Каква е давността и кой е началния момент ?
Нали сте колега Ами вижте си там - последно изпълнително действие, какво се случва eх lege определен период след това, след пък него - и при друг период от време, при определени обсоятелства - какво се случва при иск по чл. 439 от ГПК. Ще се ориентирате и ще спрете да твърдите, че няма давност.
П.П. Въпреки нанесената корекция в поста Ви - да , прекъсва давността, но това не е равнозначно на "няма давност". Нали правим разлика
-
lexy21 - Активен потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|