- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Граждански иск за побой
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Граждански иск за побой
Здравейте,
Миналата година, лятото, аз и мой приятел бяхме пребити от непознати момчета, които ни нападнаха след заплахи в едно заведение, в което бяхме седнали преди това. На мен ми нанесоха средна телесна повреда за която имам медицинско свидетелство /счупени зъби и други поражения по тялото/ и след вече повече от година ми изпратиха писмо, в което пише, цитирам: "Съгласно протоколно определение /споразумение/ номер...дата..., влязло в законна сила на.... с подсъдим ХХХ Ви уведомяваме за възможността да предявите граждански иск за причинените ви неимуществени щети от деянието пред граждански съд",
Въпросите са ми: Какъв иск реално мога да заведа срещу нападателя, за каква сума и какво наказание може да понесе призналия се за виновен, при положение че е на пробация и има престъпно минало за притежание на наркотици и други хулигански прояви /нападателят е 20 годишен, не работи и предполагам няма лично имущество/;
Как е влязло в сила въпросното споразумение без моето присъствие и има ли право прокурорът да реши това без участието ми /както и на другите страни по случая, за които нямам представа дали са викани на такова споразумение/?
А дали оперативният работник в преписката си може да напише някакво заключение което да деде на прокурора някакви мотиви да не се състои въпросното споразумение, а направо да се премине към гражданско дело, след като предявя иска си?
Също така има ли начин полицая който се е занимавал със сучая да напише в преписките си до прокурора, нещо, което не е в моя полза за по-нататъшното развитие на случая? Има ли право дознателя да ми откаже копие на дадениете от мен показания, когато бях извикан на разпит, както и има ли значение реда на разпитване потърпевши-виновни?
Благодаря предварително за отговорите и се извинявам ако съм допуснал неточности при излагането на въпросите!
Миналата година, лятото, аз и мой приятел бяхме пребити от непознати момчета, които ни нападнаха след заплахи в едно заведение, в което бяхме седнали преди това. На мен ми нанесоха средна телесна повреда за която имам медицинско свидетелство /счупени зъби и други поражения по тялото/ и след вече повече от година ми изпратиха писмо, в което пише, цитирам: "Съгласно протоколно определение /споразумение/ номер...дата..., влязло в законна сила на.... с подсъдим ХХХ Ви уведомяваме за възможността да предявите граждански иск за причинените ви неимуществени щети от деянието пред граждански съд",
Въпросите са ми: Какъв иск реално мога да заведа срещу нападателя, за каква сума и какво наказание може да понесе призналия се за виновен, при положение че е на пробация и има престъпно минало за притежание на наркотици и други хулигански прояви /нападателят е 20 годишен, не работи и предполагам няма лично имущество/;
Как е влязло в сила въпросното споразумение без моето присъствие и има ли право прокурорът да реши това без участието ми /както и на другите страни по случая, за които нямам представа дали са викани на такова споразумение/?
А дали оперативният работник в преписката си може да напише някакво заключение което да деде на прокурора някакви мотиви да не се състои въпросното споразумение, а направо да се премине към гражданско дело, след като предявя иска си?
Също така има ли начин полицая който се е занимавал със сучая да напише в преписките си до прокурора, нещо, което не е в моя полза за по-нататъшното развитие на случая? Има ли право дознателя да ми откаже копие на дадениете от мен показания, когато бях извикан на разпит, както и има ли значение реда на разпитване потърпевши-виновни?
Благодаря предварително за отговорите и се извинявам ако съм допуснал неточности при излагането на въпросите!
- lexar_23
- Нов потребител
Re: Граждански иск за побой
Значи, първо искам да ми погледнеш подписа под писането. Не съм юрист, не мога да дам подробни обяснения, но понеже едва ли някой друг ще напише и ред, да ти кажа аз каквото знам.
При средна телесна повреда един път извършителя го съди държавата, и втори път - ти. Първото е колко да лежи в кауша, второто е колко да плаща. Двете неща нямат пряка връзка. Т.е. държавата може да го осъди, а ти да не искаш пари. Може държавата да прекрати производството, може прокурора да сключи някакво споразумение, или някаква друга причина, поради която по НК да му се размине, но ти в гражданско дело да си докажеш претенциите, и да вземеш някакви пари.
Като гледам - виновника си е признал, демек нямаш проблем да си поискаш в гражданско дело исканията. Това, че се е признал за виновен, те облекчава неимоверно - няма да откриваш колелото отново. Може да искаш майка си и баща си, но съда вероятно ще се съгласи на няколко хиляди лева макс. Трябва ти адвокат наистина, той ще те ориентира в цифрите по-точно.
Дали може да сключва споразумение - ми може. В наказателното дело ти не си страна - то е между държавата и извършителя. Какво наказание - справка в НК. Не те и грее много - няма да ти пораснат нови зъби, ако той търка наровете 1 година... за съжаление.
Оперативния работник вече не е в играта - събрал си е доказателствата, предал ги е на прокурора, тий е преценил, че са достатъчни, заведено е дело... Но щом има споразумение, виновника си е признал вината, така че доказателства няма да се гледат - затова е и споразумението, да се намали бумащината.
Накратко - всичко вече е в ръцете на съдията. Виновника е официално виновен, оттук нататък твоя срещу чуждия адвокат почват да спорят за цифрите. Няма повече документи, разпити, свидетели...
Абе... накратко, за адвокат си. Ще ти трябва със сигурност (не съм адвокат, така че не си мисли, че користно те набутвам). Той ще ти обясни всичко.
При средна телесна повреда един път извършителя го съди държавата, и втори път - ти. Първото е колко да лежи в кауша, второто е колко да плаща. Двете неща нямат пряка връзка. Т.е. държавата може да го осъди, а ти да не искаш пари. Може държавата да прекрати производството, може прокурора да сключи някакво споразумение, или някаква друга причина, поради която по НК да му се размине, но ти в гражданско дело да си докажеш претенциите, и да вземеш някакви пари.
Като гледам - виновника си е признал, демек нямаш проблем да си поискаш в гражданско дело исканията. Това, че се е признал за виновен, те облекчава неимоверно - няма да откриваш колелото отново. Може да искаш майка си и баща си, но съда вероятно ще се съгласи на няколко хиляди лева макс. Трябва ти адвокат наистина, той ще те ориентира в цифрите по-точно.
Дали може да сключва споразумение - ми може. В наказателното дело ти не си страна - то е между държавата и извършителя. Какво наказание - справка в НК. Не те и грее много - няма да ти пораснат нови зъби, ако той търка наровете 1 година... за съжаление.
Оперативния работник вече не е в играта - събрал си е доказателствата, предал ги е на прокурора, тий е преценил, че са достатъчни, заведено е дело... Но щом има споразумение, виновника си е признал вината, така че доказателства няма да се гледат - затова е и споразумението, да се намали бумащината.
Накратко - всичко вече е в ръцете на съдията. Виновника е официално виновен, оттук нататък твоя срещу чуждия адвокат почват да спорят за цифрите. Няма повече документи, разпити, свидетели...
Абе... накратко, за адвокат си. Ще ти трябва със сигурност (не съм адвокат, така че не си мисли, че користно те набутвам). Той ще ти обясни всичко.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Събери документи за разходи по лечението. Нататък адвокатът ще си свърши работата.
- ovasilev
- Младши потребител
Споразумението се е сключило напълно законосъобразно. Със сигурност в досъдебното производство не сте заяви , че имате материални щети -например счупени вещи при побоя, разходи за лечението , скъсани друхи и пр. На виновния наказание вече му е наложено, така, че е безпредметно да се надяваш да му се наложи друго наказание. Имаш право да предявищ граждански иск , с който да поискаш да бъдеш обезщетен за претърпените от тебе неимуществени щети - болки и страдания, страхови неврози и др. за които ще се сети адвоката ти. Това не е наказание за извършителя. Разбира се, можеш да поискаш и обезщетение за материални вреди, ако събереш доказателства за такива. Държавната такса е 4 % от цената на иска, адвокатския хонорар ще договориш с адвоката който избереш. Успех.
- dimist
- Потребител
lexar_23 написа:А дали оперативният работник в преписката си може да напише някакво заключение което да деде на прокурора някакви мотиви да не се състои въпросното споразумение, а направо да се премине към гражданско дело, след като предявя иска си?
Оперативният работник не съставя заключение, единствено докладна записка до началника на управлението, след като приключи проверката.
Има ли право дознателя да ми откаже копие на дадениете от мен показания, когато бях извикан на разпит, както и има ли значение реда на разпитване потърпевши-виновни?
Въпросът трябва да бъде поставен "Имате ли Вие право да поискате копие от протоколът за разпит ?"
Не, нямате такова право, нещо повече нямате право да разгласявате материали по разследването без разрешението на наблюдаващият прокурор.
Как ще се проведат разпитите решава разследващият, който си съставя просецуално-следствен план, разбира се, първо се разпитват пострадалите и очевидците на деянието.
- marek972
- Потребител
Благодаря на всички за съветите ви!
Искам да попитам понеже сега се сетих при побоя ми беше скъсано и златното ланче както и дрехата с която бях, но понеже след това се върнах още след побоя преди да отида в РПУ-то и си намерих поне ланчето за щастие, просто извадих късмет че ми проблясна в тъмното и го открих! Може ли да се посочи като имуществена щета и то, понеже нямам спомени да съм го писал като загубено в жалбата или да не се занимавам?
Искам да попитам понеже сега се сетих при побоя ми беше скъсано и златното ланче както и дрехата с която бях, но понеже след това се върнах още след побоя преди да отида в РПУ-то и си намерих поне ланчето за щастие, просто извадих късмет че ми проблясна в тъмното и го открих! Може ли да се посочи като имуществена щета и то, понеже нямам спомени да съм го писал като загубено в жалбата или да не се занимавам?
- lexar_23
- Нов потребител
lexar_23 написа:Благодаря на всички за съветите ви!
След намирането му повредено ли е ? може ли да се ползва ?
- marek972
- Потребител
lexar_23 написа:Здравейте,
Граждански иск, по реда на ГПК за причинени имуществени и неимуществени вреди (изразяващ се в парично обезщетение).
Наеми си адвокат!
Друго, не можеш да направиш!
...И побързай, защото текат срокове!
Успех!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
На мен ми казаха, че няма срок за завеждане на иск-а?! Дори в писмото не пише нищо за срокове, а само, че имам възможност да заведа иск...
Какви са въпросните срокове?
- lexar_23
- Нов потребител
5 години от деянието. А ти защо отлагаш? От завеждането на иска до изпълнителния лист / да се надяваме , че ще го има!/ ще мине доста време
- dimist
- Потребител
Не отлагам, просто ми казаха че няма срок и за това.. Естествено че искам да стане възможно най-бързо но като знам с каква скорост се влачеше досега вече не бързам и аз. Миналo е само от сключването на споразумението. А 5 години е срока до изпълнението на въпросния испълнителски иск така ли?
- lexar_23
- Нов потребител
Давностният срок за непозволено увреждане започва да тече от момента, в който деликвентът бъде открит. Срокът е 5 год. за завеждане на гр.иск. Със завеждането на иска, давностният срок се прекъсва.
- nksuccess
- Потребител
lexar_23 написа:На мен ми казаха, че няма срок за завеждане на иск-а?! Дори в писмото не пише нищо за срокове, а само, че имам възможност да заведа иск...
В РАЗУМЕН срок ако желаете, Искът Ви, да бъде удовлетворен напълно от Съда (стига същият, да е разумен и по размер)!
...За целта, ангажирайте адвокат, който да оформи и подаде Исковата Ви Молба до Съда. Сам, едва ли ще се справите. Възнаграждението на адвоката, за съставянето и подаването на въпросната Искова Молба, няма да е "космическо", а и в последствие, направените разноски по делото, както и тези за адвокат, ще бъдат присъдени на ответника - да Ви ги възстанови в пълен размер (в едно със стойността на Иска, както и лихвите към датата на изплащането на присъденото - в пълен размер).
...Това, е най-общо казано и на кратко, но си наемете адвокат! Той, след като се запознае основно със случая, ще има възможност да Ви обясни тези неща - в детайли!
Успех!
П.П. ...И един съвет: Под "разумен срок", нямам предвид - след 2 години, стига, да не сте възпрепятстван (правно-обосновано)! При всички положения, забавянето, не е във Ваш интерес! (А и нищо не бихте спечелили, от подобно забавяне, при подаването на граждански иск.)
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Разбрано, аз вече ходих при адвокат и нещата са задвижени, сега искам да те питам понеже виждам, че си юрист по образование на самото дело ще има ли отново срещи с подсъдимия, свидетели и цялата сюрия или ще съм само аз и подсъдимия с адвокаите, който се договарят със съдята за наказанието? Също така има ли някакъв начин да се избегне държавната такса, понеже адвоката ми казах,че може и да стане, но не разбрах как по-точно..? Имало някакви вратички, които може и да позволят това да стане, но ми казаха че не е сигурно още и че ще пробват.
Доколкото си спомням протокола трябвало да се прегледа от вещо лице и то може да реши да ме освободят от държавна такса, ако е произнесена присъда, това разбрах аз..?
Доколкото си спомням протокола трябвало да се прегледа от вещо лице и то може да реши да ме освободят от държавна такса, ако е произнесена присъда, това разбрах аз..?
georgiev_sfbg написа:lexar_23 написа:На мен ми казаха, че няма срок за завеждане на иск-а?! Дори в писмото не пише нищо за срокове, а само, че имам възможност да заведа иск...
В РАЗУМЕН срок ако желаете, Искът Ви, да бъде удовлетворен напълно от Съда (стига същият, да е разумен и по размер)!
...За целта, ангажирайте адвокат, който да оформи и подаде Исковата Ви Молба до Съда. Сам, едва ли ще се справите. Възнаграждението на адвоката, за съставянето и подаването на въпросната Искова Молба, няма да е "космическо", а и в последствие, направените разноски по делото, както и тези за адвокат, ще бъдат присъдени на ответника - да Ви ги възстанови в пълен размер (в едно със стойността на Иска, както и лихвите към датата на изплащането на присъденото - в пълен размер).
...Това, е най-общо казано и на кратко, но си наемете адвокат! Той, след като се запознае основно със случая, ще има възможност да Ви обясни тези неща - в детайли!
Успех!
П.П. ...И един съвет: Под "разумен срок", нямам предвид - след 2 години, стига, да не сте възпрепятстван (правно-обосновано)! При всички положения, забавянето, не е във Ваш интерес! (А и нищо не бихте спечелили, от подобно забавяне, при подаването на граждански иск.)
- lexar_23
- Нов потребител
lexar_23 написа:Разбрано, аз вече ходих при адвокат и нещата са задвижени..... на самото дело ще има ли отново срещи с подсъдимия, свидетели и цялата сюрия или ще съм само аз и подсъдимия с адвокаите, който се договарят със съдята за наказанието? Също така има ли някакъв начин да се избегне държавната такса, понеже адвоката ми казах,че може и да стане , но не разбрах как по-точно..? Имало някакви вратички, които може и да позволят това да стане, но ми казаха че не е сигурно още и че ще пробват.
Доколкото си спомням протокола трябвало да се прегледа от вещо лице и то може да реши да ме освободят от държавна такса , ако е произнесена присъда, това разбрах аз..?
...... Общо взето не сте разбрал нищичко. Освободен сте от заплащане на ДТ. Врати няма( това още ли върви?!?) има правно регламентирана възможност за това право и не е нужно да се отварят, или пък затварят, врати, порти или прозорци.
- Гост.
- Старши потребител
lexar_23 написа:Разбрано, аз вече ходих при адвокат и нещата са задвижени, сега искам да те питам понеже виждам, че си юрист по образование ...
...С тези въпроси, следва да се обърнете към адвоката си!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
...С тези въпроси, следва да се обърнете към адвоката си! [/quote]
Обърнал съм се вече, всичко е наред! Благодаря!
Обърнал съм се вече, всичко е наред! Благодаря!
- lexar_23
- Нов потребител
...... Общо взето не сте разбрал нищичко. Освободен сте от заплащане на ДТ. Врати няма( това още ли върви?!?) има правно регламентирана възможност за това право и не е нужно да се отварят, или пък затварят, врати, порти или прозорци.[/quote]
По въпроса с освобождаването адвоката ми каза, че мненията относно освобовдаването са противоречиви при различните адвокати и че засега няма да внасяме такса, но ако пък ни кажат, че трябва ще обжалваме! Може да не съм се изразил правилно като казах вратички, но за това си наех адвокат да ме информира и разтълкува термините и да ми обясни възможностите които имам, защото ако ги знаех нямаше да имам нужда от него, нали така?
По въпроса с освобождаването адвоката ми каза, че мненията относно освобовдаването са противоречиви при различните адвокати и че засега няма да внасяме такса, но ако пък ни кажат, че трябва ще обжалваме! Може да не съм се изразил правилно като казах вратички, но за това си наех адвокат да ме информира и разтълкува термините и да ми обясни възможностите които имам, защото ако ги знаех нямаше да имам нужда от него, нали така?
- lexar_23
- Нов потребител
georgiev_sfbg написа:lexar_23 написа:Разбрано, аз вече ходих при адвокат и нещата са задвижени, сега искам да те питам понеже виждам, че си юрист по образование ...
...С тези въпроси, следва да се обърнете към адвоката си!
Вече го направих, благодаря!
- lexar_23
- Нов потребител
lexar_23 написа:По въпроса с освобождаването адвоката ми каза, че мненията относно освобовдаването са противоречиви при различните адвокати и че засега няма да внасяме такса, но ако пък ни кажат, че трябва ще обжалваме! Може да не съм се изразил правилно като казах вратички, но за това си наех адвокат да ме информира и разтълкува термините и да ми обясни възможностите които имам, защото ако ги знаех нямаше да имам нужда от него, нали така?
Добре. Според мен няма да има разпореждане за без движение и отстраняване на нередовности що се отнася до невнесена ДТ. В тази насока, в конкретиката на вашия казус, за мен няма спор- чл. 83, ал.1 т.4 ГПК.
Какво мислят по въпроса различните адвокати няма как да знам, но е похвално, че сте се обърнал за съдействие към такъв.
Не разчитайте на сума над 3-4000лв., преко сили.
- Гост.
- Старши потребител
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|