начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Полицейско насилие

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Полицейско насилие

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2011, 01:06

kuzdov написа:Ами аз съм виждал и баба и дядо на над 70 г. задържани заради неплатен колбас, мъж, който е платил 80 лв. покупки, обаче забравил да извади пакетче дъвки от джоба си (сложил ги там да не изпаднат от количката) и всякакви такива. Обаче законът не прави разлика, поне в първоначалния етап. Дребните роми, които влачат де що метално докопат, ще ти свалят ограда или покрив или ще ти изкъртят инсталацията от къщата за няколко хиляди и ще ги продадат за жълти стотинки. Питай виладжиите и хората от крайните квартали за какво иде реч преди да ги съжаляваш. А, че едрите риби се измъкват е ясно, както е ясно, че става не без участието на известни адвокати и магистрати :wink:

Е, всеки трябва да си върши качествено работата и има гледна точка според професията си, юристите забелязват и критикуват едни неща, полицаите - други, магистратите гледат на нещата от друг ъгъл. :P
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kuzdov » 20 Сеп 2011, 01:14

Дай Боже да доживеем изправянето на тия "ъгли" и да почнем да гледаме в една посока поне :lol: ....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2011, 01:21

Въпреки безкрайния ми оптимизъм, това ми се струва невъзможно, ама все пак е хубав завършек на темата след толкова ожесточени нападки и спорове.. :P
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 20 Сеп 2011, 10:44

Не мога да разбера защо всеки не си гледа неговата си къщичка на какво дередже е, ами все дава акъл и мнение за кочинката на другите.
Щом полицията се занимава в повечето случаи с хора с нисък социален статус и "дребни" риби, естествено и прокуратура, и съд и адвукатура ще се занимават със същите „клиенти”. В повечето случаи обаче, много бързо и на прокуратурата и на адвокатурата спира да им се занимава с тях (неплатежоспособността демотивира). От там – същите са пак навън и схемата се затваря. Не че като влязат за няколко месеца или година това ще ги промени. Промяната се усеща по брой и вид престъпления. Но това не е логиката на съда. ....... отидохме в друга тема :?

А и понякога ми става направо смешно с това висше образование.....

Мнениеот Neli654 » 12 Сеп 2011 06:29 pm
Привет и от мен.
Много се радвам,че закриха ''милиционерската'' :mrgreen: школа за прости полицай .На всички е ясно ,че ако от теб не става нищо- ставаш ПОЛИЦАЙ :oops:6 месеца ядене и пиене на корем. Власт и оръжие за КАТ пари.Оставете децата на мира.Не всички овци са черни.Това ,че си излязъл с приятели без документ за самоличност и си закъснял не значи че си престъпник :roll: Не дава право на фуражкаджиите да пребиват децата.Много се изнинявам,но стига с полицеиските простотии.МА то какво искаме и министъра ни е прост че какви да са полицайте тогава :twisted:

Ето това е мнението на хората, (предполагам, че е с "вишо".... :D )
Да ама полицията не е социална служба. За някои е и ще си остане за цял живот структура с репресивни функции.

Изпатили са си от полиция - плюе по полицаите. Ако го тръшнат бопаджии - пак плюе по полицаите, щото плиткият му мозък не прави разлика между службите. Ако му фраснат акт и му направят дело, че е карал пил - гадните полицаи не взеха парите... Ако кара със 120 при разрешени 50 - плюе по полицаите че са му скофтили книжката и стават по 20 страници теми .... Ако му направят дело или го заключат, щото е бандит (кльощави роми в този форум не пишат :!: ) - плюе по полицаите .... Ако синчето на 17г. вършее по нощИте и не го знаят къде е и какво прави, пак плюят по полицаите че са го прибрали...... и повечето тук се втурвате да давате акъл как нарушилия закона да се измъкне от същия този закон.... После тези, същите, пак тук, се възмущават че няма закон и възмездие когато те на свой ред пострадат от нещо.
Всеки е прав - зависи от ъглите и гледните точки. Тези двете никога няма да се уеднаквят - различните ъгли и точки предполагат различни интереси, от там приказката за феса дето се клати и.... така.

kuzdov, не си прав за салама :P
glubomirov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2011, 11:26

Съгласна съм с репресивната функция и хората трябва да са наясно, че ако я няма изобщо, полицията няма да има превантивна и защитна функция срещу престъпността. А без това не може. В доста случаи и хората, и полицаите изпадат в крайности. Понякога не е нужно да се разиграват екшъни по преследване на дребни престъпници и съответно да се правят циркове от страна на хората при изпълнение на законни разпореждания на полицаи. Истината винаги има две страни...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 20 Сеп 2011, 12:09

Именно !
Тарикатите често си намират майстора :P

За истината също е така.
Само че няма полицай (с над година в системата), на когото да му се влиза в ненужни екшъни. Но от друга страна, ако полицай вече няма тръпка от екшъна и адреналина - по-добре да смени работата (бюро, разследващ или някоя от стотиците клатенячески работи в системата).
За крайностите може да се дискутира. По логиката на повечето хора, включително адвокати И магистрати, трябва полицаят да получи телесно увреждане за да се приеме, че е имало агресия срещу него. Но и в тези случаи практиката показва, че "... разстройство на здравето неопасно за живота..." е някак си нормално за полицая и не се приема сериозно, докато същите увреждания у "горкия" задържан вече води до проверка срещу полицая, наказания и куп усложнения. Виждал съм "пледоарии" под формата на постановления на прокуратурата, в които се изтъква, че служителят на МВР има "само" :!: кръвонасядания, докато .... Гошо:P бил със счупена ръка.... и т.н. Не се приема, че ".... този Гошо скочил лошо на един от тия ...." А това че не е постигнал желания резултат спрямо черепа на полицая, срещу когото е скочил, почти винаги оневинява Гошо !
Въпреки това никой няма да чака да настъпи резултата, и никого няма да го "бавим" :P , това да е ясно. Още при поискването на документ за самоличност и последвала реплика "Къв си ти бе !" - на земята, по очи, с крак върху дебелата чутура. Ако пак не разбере - 24 часа, чл.270 / НК и .... мама, баба, леля и вуйна докарват БиТиВи-то да им се жалват. И въпреки, че често имаме съставомерност по чл.270, ал.2 от НК - най-много 1 от 10 стигат до съд. Не разбирам този ...... алтруизъм от страна на прокуратурата.
Според мен изцяло погрешна е философията, въз основа на която се преценяват доста от нещата, свързани с МВР. В никакъв случай министърът не бива да е критерият за оценка.
А законодателният орган всички ние сме си го избрали. И всички ще си му сърбаме попарата, гарнирана пикантно и със ЗМВР, и с НПК, и с ГПК и с други "екзотични" подправки.... :P
glubomirov
Потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Сеп 2011, 19:24

glubomirov написа:Именно !

За крайностите може да се дискутира. По логиката на повечето хора, включително адвокати И магистрати, трябва полицаят да получи телесно увреждане за да се приеме, че е имало агресия срещу него. Но и в тези случаи практиката показва, че "... разстройство на здравето неопасно за живота..." е някак си нормално за полицая и не се приема сериозно, докато същите увреждания у "горкия" задържан вече води до проверка срещу полицая, наказания и куп усложнения. Виждал съм "пледоарии" под формата на постановления на прокуратурата, в които се изтъква, че служителят на МВР има "само" :!: кръвонасядания, докато .... Гошо:P бил със счупена ръка.... и т.н. Не се приема, че ".... този Гошо скочил лошо на един от тия ...." А това че не е постигнал желания резултат спрямо черепа на полицая, срещу когото е скочил, почти винаги оневинява Гошо !

Ти сериозно ли ,Глубомиров? Тъкмо взех да си мисля,че нсещата с теб се получават.
Шегуваш се нали? Каква е тази практика,която показва това?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Сеп 2011, 19:41

А това,че някой полицай го понашляпал,кво толкоз? :lol:

Тук наоколо имаме един,като хване един от тумбата цигани,канещи се да вършат нещо нередно(аз знам че си е направо престъпно,даже и точно какво е) и като го попитат как се казва г-нът полицай,да се представи поне,той в мутро-стил отвърща: "Джеки Чан съм". Няма лошо.

Те циганите малко лъжат,обаче един от последните броеве на сп."Адвокатски преглед" хич не лъже.(юни-юли мисла че беше).Доста съдебна пракитка на ЕСПЧ.Все за лоши работи осъдена България.

Гаднички са циганите,вярно,но много низко е да посегнеш,повече понякога и от самото деяние,за което е заподозран
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2011, 20:14

Светославе, и аз съм го чела онзи брой на " Адвокатски преглед", в който са посочени спечелените дела за полицейско насилие,заведени по ЕКЗПЧ. Честно казано и аз се стреснах от статистиката, посочена там - смърт, телесни увреждания.. Точно затова споменах на няколко пъти, че както превишаването на правомощията от някои полицейски служители, така и цирковете и наглостта на хора, които не изпълняват законните разпореждания на полицаите са еднакво неприемливи. Пък и не можеш да търсиш отговорност за всички злоупотреби от всеки служител на полицията. Това би могло да бъде допустимо точно толкова колкото да обявиш публично, че всички адвокати нарушават грубо закона само заради това, че има случаи на измами и други престъпления, извършени от адвокати.
По отношение на някои роми - действително са доста добри циркаджии и симулират какво ли не, даже са ми казвали, че след разпити в полицията, за да докажат, че са били бити, излизали и веднага започвали да се самонараняват пред Районното на огради или по друг начин и след това си вадели медицински, за да докажат увреждания. Случаи всякакви.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Сеп 2011, 20:38

nk7702n написа:По отношение на някои роми - действително са доста добри циркаджии и симулират какво ли не, даже са ми казвали, че след разпити в полицията, за да докажат, че са били бити, излизали и веднага започвали да се самонараняват пред Районното на огради или по друг начин и след това си вадели медицински, за да докажат увреждания. Случаи всякакви.

И кой ще им повярва на такива? Няма как да стане.Освен това ще изгорат 100% за набедяване.Няма да им се размине.

Случаи всякакви.Един пресен: Излиза ром,малко поотупан,а другия ром отвън,да си ходят заедно..Бития се обръща към Джеки Чан и му казва: "А,бе Вие ме пребихте бе,г-н Чан :lol:, нокаутирахте ме направо"
-Ами нокаутирахте,естествено,отвръща гордо г-н "Чан"

А,бе добре че е Чан,че цал месец карах с хонорара от новите ми клиенти

Пък дай Боже другия месец някой Жан-Клод Ван Дам се поЯви от нейде,я Роки 5.. и други филмови герои
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2011, 23:04

Все пак, в системата на МВР си има много свестни хора, не е хубаво да се правят обобщения за всички. Пък и никъде няма статистически данни за пострадали полицаи, нали!? При съществуващата престъпност едва ли са малко, както е писал glubomirov!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 21 Сеп 2011, 17:58

svettoslav написа:

Ти сериозно ли ,Глубомиров? Тъкмо взех да си мисля,че нсещата с теб се получават.
Шегуваш се нали? Каква е тази практика,която показва това?

Добре де, ама като ме цитираш, защо ми орязваш парченца от писаното ? Така е малко като чл.308, ал.1, пр.2 :P, или е просто един от адвокатските трикове за убеждаване на аудиторията ? :D

Това съм постнал !

Тарикатите често си намират майстора :P

За истината също е така.
Само че няма полицай (с над година в системата), на когото да му се влиза в ненужни екшъни. Но от друга страна, ако полицай вече няма тръпка от екшъна и адреналина - по-добре да смени работата (бюро, разследващ или някоя от стотиците клатенячески работи в системата).
Въпреки това никой няма да чака да настъпи резултата, и никого няма да го "бавим" :P , това да е ясно. Още при поискването на документ за самоличност и последвала реплика "Къв си ти бе !" - на земята, по очи, с крак върху дебелата чутура. Ако пак не разбере - 24 часа, чл.270 / НК и .... мама, баба, леля и вуйна докарват БиТиВи-то да им се жалват. И въпреки, че често имаме съставомерност по чл.270, ал.2 от НК - най-много 1 от 10 стигат до съд. Не разбирам този ...... алтруизъм от страна на прокуратурата.
Според мен изцяло погрешна е философията, въз основа на която се преценяват доста от нещата, свързани с МВР. В никакъв случай министърът не бива да е критерият за оценка.
А законодателният орган всички ние сме си го избрали. И всички ще си му сърбаме попарата, гарнирана пикантно и със ЗМВР, и с НПК, и с ГПК и с други "екзотични" подправки.... :P

Практиката я виждам почти всеки месец ! По разбираеми причини не мога да публикувам тук постановленията за прекратяване или отказ от образуване. Бих се съгласил, ако поне съдът беше прекратил. А и няма как да се обжалва. Има куриози всякакви. Не му е тук мястото. А и ще е само чесане на езици. Полза няма да има. Само че е позорно да се случва. А дали причината е само в недостатъци на наказателните ни закони .... не коментирам :!:
glubomirov
Потребител

Мнениеот disident » 23 Ное 2011, 21:49

М да. Значи не само на мене ми се е случвало, ченге да ми скача на бой. За подробности http://nadezhda-65ltd.Narod.ru
disident
Потребител

Мнениеот vanstiny » 23 Ное 2011, 22:11

Щом се е случило в гр.Ловеч всичко е възможно. Родителите на баща ми са от там и при последното ми посещение през 2008 с очите си видях как господата полицаи наблюдават масов побой, пред дискотека "Клеопатра"(ако не се лъжа), на хора с боксове. След като губещите лежаха в кръв на земята, а побойниците се бяха изнизали, "милиционерите" се решиха да раздадат "правосъдие", но познайте на кого?!? Полицията "дето ни пази" закопча хората по земята и ги отведе с патрулката. Силно се надявам поне едното момче да са го отвели в бърза помощ, тъй като ухото му бе разкъсано.
От цялата работа аз само един лакът изядох от охраната, опитвайки се да им обърна внимание, че всъщност хората се бият доста сериозно.
Изобщо смешна история, но не и за тези, които бяха победени във въпросната нощ.
vanstiny
Нов потребител

Предишна

Назад към Наказателно право