начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Защита от кучета

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Защита от кучета

Мнениеот 11111111111 » 05 Май 2016, 17:17

Да. Ако си наясно с нещата, по-нататък може да те наема да ми водиш делата. Ако не си адвокат, само ще ми разясниш какво аз да правя и ще пишеш или проверяваш текстовете.
11111111111
Младши потребител

Мнениеот Xitap » 27 Май 2016, 13:23

Миналата седмица спасявах един човек от демократично настроени кучета, които го бяха съборили, явно да му се порадват на меката кожа. И съвсем човешки изкарах електрошокова палка, която си нося да убивам оси с нея в колата, та да се присъединя и аз към тази групичка човек и животни. И те за моя учудване започнаха сами да се удрят в палката тия кучета до счупване на ребра, лапи и глави. Странни животни са, явно нещо мазохистично настроени. Някакви кучезащитници ми ревяха отстрани, че щели да ме съдят, но аз какво да направя, че кученцата сами се удряха в палката? Така че това са хубави животни и няма нужда да се защитаваме от тях, по-скоро трябва да ги защитим от предмети тип палка, бухалка и други, да не се удрят в тях.
Xitap
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 28 Май 2016, 01:15

Дали кучето от видеото:
https://www.facebook.com/video.php?v=742686215778368
ще нападне някого, без команда?

Проблемът не е в кучетата. Проблемът е в беззаконието, в незнанието, както и в това, че по-голямата част от домашните кучета са в същност невъзпитани помияри, точно каквито са и собствениците им. Кучето възприема характера на стопанина си.
Всеки ден гледам как 50 и нагоре килограмови песове, всякакви, влачат собствениците си както пиле сламка, и няма никакъв контрол над тях, ако и да са на повод. Да не говорим за команди и т.н. Да не говорим за забрана на породи и кръстоски, за регистрация, за сертификат за социализираност и възпитание ... Все неща, които не са угодни на електората. А кучкарският електорат се спряга, погрешно, с разните там защитници, които само чакат повод да скочат, и от които властимащите се боят.
Шутовете и тоягата действат възпитателно (понякога) на другия помияр - стопанина. Кучето само го боли. То не разбира защо го риташ тъй като няма как да знае, че не бива да е без повод и намордник на ... детската площадка ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Май 2016, 09:56

Има комплексирани собственици на кучета, но има и не толкова комплексирани. Но по принцип аз си гледам само котки, сега след последния ми котарак, не гледам. Обичам животните, ала кучетата някак не харесвам - те ме харесват, защото съм алфа-мъжкар и като бивши вълци се ориентират правилно. Харесвам може би вълчата порода - немската овчарка, хайде и питбула, но нямам претенции да няма други породи.

Животни трябва да има в града, размишлявах по този повод. Вижте, по-голям проблем е лошият начин на обличане на нашите съграждани. Просто в момента, в който излезна от вилата си, когато влизам в града и виждам - лошо облечени хора, неизмити улици, незаметени, неприятни гледки, грозно изглеждащи пространства. Напълниха ни със секънд-хенд дрехи - не че са лоши, но просто - полудявам. Като видя спортно облечен човек, който да не е от тренировка да се връща и ми се гади просто.

Простотията напира, тя няма почивен ден. От друга страна всеки може да има домашен любимец, няма да е неправилно това - освобождава те, аз си играя понякога с кучета, котки, костенурки, всъщност обичам и влечуги.
Но намордникът е стрес за повечето животни. Но пълна забрана и рестрикция на домашни любимци - не мисля.

Утре ще забраним и танците по тази логика.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот 11111111111 » 29 Май 2016, 17:04

doc03 написа:Дали кучето от видеото:
https://www.facebook.com/video.php?v=742686215778368
ще нападне някого, без команда?

Да, разбира се.

1. Това тук е при идеални условия - да няма странични дразнители, и се вижда, че пак няма сигурност, че кучето ще направи това, което се очаква - изглежда, че видеото е снимано, за да докаже нещо, но само на видео, което не винаги се случва в реалността - авторът се съмнява и иска да докаже.

2. Кучетата са непредвидими. Те са животни. Няма ГАРАНЦИИ. Сега се държат така, а друг път - по друг начин. В един от 100 случая правят, каквото си искат, и то наистина, а не, както се казва, че на 100 пъти празната пушка също гърми.

3. При наличието на странични дразнители поведението става доста по-различно. Тези дразнители могат да са от най-различен характер, а могат и да експлоатират инстинкти на кучето, които са по-силни в дадения момент от викането на собственика. Изключително често се среща случаят собственици да викат на кучетата си и те да се правят, че не ги чуват.

4. Ако пък има извънредна ситуация със страшно много хора, още кучета и др. нещата излизат извън контрол, особено:

5. Ако на собственика на кучето вниманието е излязло извън контрол.

6. Ако собственикът е подценил дадена ситуация и съзнателно не е внимавал.

7. Ако кучето види нещо, което собственикът не види.

8. Ако кучето се движи 10-20 или повече метра преди собственика, което е ежедневие.

9. Ако кучето е афектирано - гонило се е с друго куче, раздразнено е вече от нещо.

10. Както и да е дресирано кучето, аз защо трябва да имам доверие на собственика му - той може съзнателно или несъзнателно да иска кучето да нападне човек и после да каже, че не е могъл да го спре. Аз искам ГАРАНЦИИ! Това е като предпазния колан в колата - задължителен е!

11. Дори и нищо от горното да не е вярно, няма гаранция, че всяко куче навън е дресирано така. Напротив, има гаранция, че е точно обратното, че повечето кучета не са дресирани.

12. На практика, от 50 или 100 случая винаги ще има 1, при който ще възникне непредвиден инцидент. Дори и на 1000 случая инцидентът да е един, това е изключително много.

13. Примерът, който даваш, е все едно да питаш дали на пешеходна пътека е възможно да има сгазен пешеходец, след като всеки, който кара кола, трябва да има книжка и да знае правилата и наказанията.

14. Ако срещу кучето ВЕЧЕ е употребена някаква защита - основателно или неоснователно. Тук може и собственикът да приеме това за АТАКА спрямо кучето, както и самото куче да я приеме така.

Стана въпрос за наредбите. Те наистина са отменени. Но се оказа, че има "действащ" закон.

Закон за ветеринарномедицинската дейност
Чл. 177. (1) Забранява се:
3. извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник;

Има и санкции. Проблемът е, че почти никой не гони нарушителите. Видяхме какви са мненията и по другите форуми.

За да се реши проблемът трябва да се глобяват най-вече наглите кучкари с големите опасни кучета, които дават и пример, и са и най-големите, и опасни нарушители. Ако същите бъдат накарани да спазват правилата, всички останали ще го правят. Те могат да бъдат спрени само от полицаи или от други въоръжени лица, които да имат право да използват оръжието, да задържат, да гонят, да искат лични карти, да могат да носят защитни маски за неразпознаване! В противен случай ще има избити зъби или подминаване като в градския транспорт. Полицаите отпадат, защото се виждат от голямо разстояние, при което се взимат мерки от нарушителите. Значи е нужна специална организация плюс законодателни разпоредби. Проверяващите трябва или да са цивилни полицаи, или доброволци със специални правомощия с личното си оръжие ако имат. Проверките трябва да се заснемат.

Тези, от които зависи, могат, но НЕ ИСКАТ да го въведат. Защото имат грешно разбиране за това как ще реагира електората. Защото виждат, че имат работа с реален и опасен физически противник и, че без въоръжени сблъсъци няма да се мине. Може би се опасяват от отмъщение. Може би е много по-лесно нещата да продължават, както досега, да се замитат проблемите под килима, нищо, че от време на време някой ще бъде ухапан или атакуван от кучетата, като цяло "всичко е спокойно", населението и ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ИЗИСКВАТ от тях да свършат нещо качествено. Никой не е осъдил общината за ухапване, а и да ги осъдят, просто ще платят с насила събраните пари от същото население. И никой няма да ги пита защо не са си свършили работата.

ivan_lawyer написа:питбул

Кажи ми какво животно харесваш, за да ти кажа какъв си. Това е може би най-гадното и най-злобното животно, не само в градовете, но и изобщо. Куче - убиец. Това значи, че самият ти си такъв. Което не ми беше трудно да видя и от предишните ти постове.

ivan_lawyer написа:Но намордникът е стрес за повечето животни. Но пълна забрана и рестрикция на домашни любимци - не мисля.

А стресът за хората?

Една от целите на изискването за повод и намордник е именно това - да се създават пречки на кучкарите, за да престанат да си взимат кучета.

ivan_lawyer написа:Животни трябва да има в града, размишлявах по този повод. Вижте, по-голям проблем е лошият начин на обличане на нашите съграждани.

Абсолютно без логика. Едното е реален проблем, а друтото - проблем на гледката. Ама аз тогава ще искам да се забраняват цели раси, защо само облеклото им. И тук говорим най-вече за големите кучета. Който иска да се освобождава, да си вземе малко куче или друго животно. Който има агресия за изразходване, да отиде да работи тежка физическа работа. Тук ще правим цивилизация, а не място за идиоти.

ivan_lawyer написа:Утре ще забраним и танците по тази логика.

Няма защо - досега никой такъв не е нападнал и наранил човек. Няма логика!
11111111111
Младши потребител

Мнениеот 11111111111 » 29 Май 2016, 17:40

Ето пост от друг форум от човек, който живее в Америка:

Те не започват нападението лично, а пускат кучетата си свободно без повод и намордник. Кучетата започват да безпокоят хората или направо ги нападат

За първото, хората могат да се обаждат в полицията, а на второто обаждане да пускат жалба срещу самата полиция, че не си върши работата. За свободно куче, може да се защитаваш по свое усмотрение дори с крайни средства — собственика (ако посмее да се обади) го нататрузваш с умишлено деяние (пуснал е кучето), и там каквото те посъветва адвоката. Дори да започне саморазправа, отново си в правото си на самозащита — първо някой е пуснал куче да те нападне, и после сам идва да те нападне, което си е умисъл отвсякъде... Хайде научете се, че закона (или неприлагането му) може да се обръща в двете посоки. Може да звъните в полицията за всяко видяно от вас едро куче без намордник, и няма нужда да ви е нападнало, просто звъните и после звъните втори път, за да попитате защо полицята не е пристигнала за 10 минути и да е съставила акт на собственика на кучето (горе-долу) толкова е разходката на кучето.
Няма кой да ти направи реда и закона, ако сам не заявиш и не настояваш да получиш ред и законност.

Как това нещо се интерпретира от тукашните юристи:
- звънене на 112 за куче, което не е на повод, но все още не е нападнало, плюс звънене втори път ако се налага.
- пускане на сигнал срещу полицията, че не си върши работата - къде, как, и какво може да се очаква?
- тезата с умишленото деяние - как може да се използва?
11111111111
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Май 2016, 18:43

Не съм никакъв агресор, нито нищо, просто понеже съм алфа-мъжкар и кучетата ме харесват. Специално питбулите - колегата ми има такъв и той винаги се заравя с муцуната си в мен - играем си. Мен децата и кучетата и котките ме харесват много.
Не ми е ясна темата нещо - кучетата да ги няма, включително пинчерите, да няма нищо, това ли е? Нищо да няма. Само една пустиня, един мъж с гега и се мота в пустинята и това е.

451 по Фаренхайт. Какъв пророк си бил ти, Бредбъри. Първо кучетата, после и книгите, нали? След това препинателните знаци. Не че не трябва да има рестрикции, но какво ни правят кучетата всъщност. Не знам, просто някаква амалгама от словесни дъвки.

Кучетата са полезни, защото са като кафето сутрин - то те буди, близва те - за да го разходиш, няма ненормално куче. Това е кинология. Да се твърди, че кучетата са нещо опасно, все едно да включа Миролюба Бенатова да ми пее на ушенце, да ми говори за опасности. Не вярвам пра-римляните или пра-тракийците да са сгрешили при избора на породата домашен любимец. У нас може и без намордник. Половината кучета са домашна порода. Има агресивни, наистина. Но като цяло - трябва да виси забрана за извеждане без намордник. Да, но не на всяка цена.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот 11111111111 » 29 Май 2016, 20:22

ivan_lawyer написа:Не вярвам пра-римляните или пра-тракийците да са сгрешили при избора на породата домашен любимец.

Не знам какво имаш предвид - определена порода или кучето като вид. Аз смятам, че изобщо кучето е грешно подбрано, друг е въпроса, че няма кой знае колко други видове животни за отглеждане, особено в по-студените ширини. Но котката е идеална алтернатива.

ivan_lawyer написа:Не ми е ясна темата нещо - кучетата да ги няма, включително пинчерите, да няма нищо, това ли е?

Личното ми мнение е по-скоро да няма никакви кучета. Но ако това не може да стане, трябва да се приемат ограничения. Другите страни са решили тези въпроси много отдавна, изглежда само тази страна не е. Най-лесно е ограничението по размер - до 25 x 40 см да може, над този размер - не. Знам, че има и много големи породи кучета, които са много добри и безобидни, но това е изключение. В този случай трябва да се изброяват породи и да има списъци. Как се определят породите може да стане като с расите, и тук да стане проблем - един да твърди едно, а друг - друго. Някои породи изобщо трябва да бъдат забранени. Не може с едно понятие куче да се обхващат толкова многообразни видове и размери животни.

ivan_lawyer написа:близва те

Който не го е гнус, може и други работи да направи върху него. Но далеч не всички са така.

ivan_lawyer написа:У нас може и без намордник. Половината кучета са домашна порода. Има агресивни, наистина. Но като цяло - трябва да виси забрана за извеждане без намордник. Да, но не на всяка цена.

Говорим да има повод винаги, особено за големите кучета над споменатия размер. И трябва да се махне този термин "агресивни" - основното е дали са "опасни", както и "злобни", "зли". Защото по дефиницията излиза, че някои доста опасни породи не се водят агресивни. Кучкарите някак си са успели да вкарат текстовете така, че да не им се забранят грозните зли отвратителни хищници.
Решим ли въпроса с поводите, намордникът по-лесно ще се реши. Да, знаем, че е дразнещ, но, който иска да не дразни куче, да не си взима.

Темата обаче е повече за конкретни решения в полза на хората докато държавата си дойде на мястото и приеме нужните закони и законите, гарантиращи тяхното спазване.
Последна промяна 11111111111 на 30 Май 2016, 15:10, променена общо 1 път
11111111111
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Май 2016, 21:15

Като така и така говорим, кучкарите са дребни и комплексирани създания. Това го давам във фалцет.
Щото на практика не са всички.
Не може без кучета - явно е генетично заложено у хората.
От друга страна - наблюдавал съм кучета - ми те сънуват. Това е половин човек. Котките не знам дали сънуват. Кучетата обаче сънуват - без да съм кинолог.

Добре - намордник, каишка, това трябва особено на по-големи екземпляри.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Xitap » 30 Май 2016, 10:37

ivan_lawyer написа:Като така и така говорим, кучкарите са дребни и комплексирани създания. Това го давам във фалцет.
Щото на практика не са всички.
Не може без кучета - явно е генетично заложено у хората.
От друга страна - наблюдавал съм кучета - ми те сънуват. Това е половин човек. Котките не знам дали сънуват. Кучетата обаче сънуват - без да съм кинолог.

Добре - намордник, каишка, това трябва особено на по-големи екземпляри.

Котките също сънуват. Явно сънищата им са ловни. Но със сигурност имат такава активност, на база лични впечатления говоря. И са безопасни за хората, поне повече от кучетата. Но и те миришат много.
Xitap
Младши потребител

Мнениеот 11111111111 » 30 Май 2016, 15:13

Циганите сигурно също сънуват и вероятно са по-голям процент хора от кучетата.
Също, в много хора също е генетически заложено да има цигани.
Вземи си циганин.
11111111111
Младши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право