начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Наказват ли дисциплинарно прокурори, когато загубят дело?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Наказват ли дисциплинарно прокурори, когато загубят дело

Мнениеот doc03 » 18 Ное 2013, 02:18

Айдееее, вече и в цифри заговорихме :D :-)
На час по лъжичка, м ? По-горестоящата е отменила отказа ... я виж ти ... :roll: Той и членът е един размит ... СРП-то ги прекратяват често, от частен характер били споровете... ви'й ш-ли ...
kolegat написа:Човекът ви задава прост и ясен въпрос, а вие, както винаги, тръгвате да поучавате, критикувате и т.н. Отговорът е: не, не носи дисциплинарна отговорност. Да, отразява се в досието му и оказва негативно влияние при атестацията. Естествено говорим за влязла в сила оправдателна присъда. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВОДЕТЕ ДЕЛО ПО ЗОДОВ !!!

Ми тъй де, това е форум, не е викторина, още по-малко е тест - "входящо ниво" :D за ІІІ-ти курс ... ама пък за "тука има, тука нЕма" става :)

Беше му отговорено, но ... не разбра. И - йок, ягодово сладко :D ... даже квалификации и оценки започна да дава ... предубеденост, некомпетентност ... Двама прокурори + един от ОП - некомпетентни. Тук ми намирисва по-скоро на пристрастен съд ...

... ПРЕПРАТКА :arrow: viewtopic.php?f=10&t=55000 :wink:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Ное 2013, 07:49

Често има хора, които ползват аудиторията, за да занимават с врели-некипелите си проблеми. Омръзнало ми е, да давам съвети, както и мнения, които после започват да се тестват, тоест, на проверка още веднъж, за устойчивост и издръжливост. Това, което научавам е ужасно за прокурорите, тоест трябва незабавно да се отмахне. Това означава, господа и госпожи със слепените си две могъщи полукълба да диктуват на прокурор, дали да повдига обвинения. Все съм чувал за апелативни, за главния прокурор, но такова чудо - атестация не е е ли прекалено. Или някакви администрации, трябва да бъдат изхранвани, още повече, че престъпността може и да свърши в един момент. Мисля, че не е фатално, но е малко джаз-елемент да те атестират. Някой си е намерил изтривалка и е решил после да се направи заради това къща, не знам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 18 Ное 2013, 10:14

На нас навремето проф. Чинова ни разказваше, че малко преди и малко след 89-та е имало сериозни дисциплинарни наказания (вкл. и уволнение), когато внесените обвинителни актове са например 100 единици, а осъдителните присъди 70 или по-малко единици (това е само пример за онагледяване).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Ное 2013, 11:38

РАЗПНЕТЕ ГО тоя обвинител, дето си позволил да повдигне и поддържа "смешно" обвинение срещу някакъв хрисим човечец нямащ никакво касателство с НК, а за това, че очетата му били сини, като безкрайното синьо небе и чл. 206 е само безкрайна поредица от някаква неизвестна книга.
Некакво трето лице прави оценки относно компетентността на трима прокурори ( налЕ, тоя дето прекратил бил читав, ама онези от ОП и последвалият развитието на събитията от РП- йок), чета разни квалификации на които единствената реакция е да му покажете пътя към рая на блаженството на парите.

Чета темата и наистина се възмущавам- на колко ниски топки можете да отговорите, че и да подавате.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Ное 2013, 12:40

kolegat написа:
ilian_todorov написа:
kolegat написа:Човекът ви задава прост и ясен въпрос, а вие, както винаги, тръгвате да поучавате, критикувате и т.н. Отговорът е: не, не носи дисциплинарна отговорност. Да, отразява се в досието му и оказва негативно влияние при атестацията. Естествено говорим за влязла в сила оправдателна присъда. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВОДЕТЕ ДЕЛО ПО ЗОДОВ !!!

Нека не бързаме със ЗОДОВ. Присъдата не е влязла в сила, а сигурно ще има протест.
И на двамата ли прокурори ще се отрази зле на атестацията? Единият е написал ОА, а другият е поддържал обвинението в съда.

То е ясно, че не няма как да говорим за ЗОДОВ, ако присъдата не е влязла в сила. Оправдателната присъда се отразява негативно на прокурора, внесъл обвинителния акт. Но не си мислете, че се отразява кой знае колко негативно. Все пак, ако одрусате прокуратурата и по ЗОДОВ с едни 5000-10 000 лв., тази оправдателна присъда ще привлече още по-голяма внимание.

Съмнявам се, че ще му дадат повече от 2000-3000 лева. Брат ми дори няма мярка за неотклонение. Няма и забрана да напуска страната. Единствено това, че делото е продължило дълго може да увеличи сумата по делото, а и извън делото по ЗОДОВ може до подаде заявление до Министъра за нарушаване на правата му то да се гледа в разумен срок.
Последна промяна ilian_todorov на 18 Ное 2013, 13:03, променена общо 1 път
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Ное 2013, 12:49

bird_of_paradise написа:РАЗПНЕТЕ ГО тоя обвинител, дето си позволил да повдигне и поддържа "смешно" обвинение срещу някакъв хрисим човечец нямащ никакво касателство с НК, а за това, че очетата му били сини, като безкрайното синьо небе и чл. 206 е само безкрайна поредица от някаква неизвестна книга.
Некакво трето лице прави оценки относно компетентността на трима прокурори ( налЕ, тоя дето прекратил бил читав, ама онези от ОП и последвалият развитието на събитията от РП- йок), чета разни квалификации на които единствената реакция е да му покажете пътя към рая на блаженството на парите.

Чета темата и наистина се възмущавам- на колко ниски топки можете да отговорите, че и да подавате.

Този, който е отказал да образува ДП и после в ОП са му отменили отказа, впоследствие е изнудвал брат ми и внесъл ОА в съда. Сяитам, че от ОП са им "наредили" да направят услуга на определени хора за сметка на брат ми. Брат ми не е светец, но е неосъждан и срещу него няма други висящи нак. производства.
След като присъдата стане окончателна, ще ти дам линк към делото да видиш, че делото наистина е смешно.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Ное 2013, 13:12

doc03 написа:Айдееее, вече и в цифри заговорихме :D :-)
На час по лъжичка, м ? По-горестоящата е отменила отказа ... я виж ти ... :roll: Той и членът е един размит ... СРП-то ги прекратяват често, от частен характер били споровете... ви'й ш-ли ...

Ми тъй де, това е форум, не е викторина, още по-малко е тест - "входящо ниво" :D за ІІІ-ти курс ... ама пък за "тука има, тука нЕма" става :)

Беше му отговорено, но ... не разбра. И - йок, ягодово сладко :D ... даже квалификации и оценки започна да дава ... предубеденост, некомпетентност ... Двама прокурори + един от ОП - некомпетентни. Тук ми намирисва по-скоро на пристрастен съд ...

... ПРЕПРАТКА :arrow: viewtopic.php?f=10&t=55000 :wink:

Като присъдата влезе в сила ще ти дам линк към нея, да видиш, че обвинението е било смешно. Не ни беше смешно на нас, на мен като свидетел и него като обвиняем да висим по съдилища две години.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Ное 2013, 13:22

[
Последна промяна ilian_todorov на 18 Ное 2013, 13:30, променена общо 1 път
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Ное 2013, 13:26

ilian_todorov написа:
doc03 написа:http://www.bg-pravo.com/2011/04/49.html
[color=#0000FF]НПК

Явно нещата в това дело са доста "по средата" ... а и не ми е ясно на какъв принцип прокурорът е "избрал" този, който трябва да овъзмезди ищците ...

Явно жалбата е била коректно изписана и не можете да търсите набедяване. По тази причина - следващият виновен, който е под ръка е прокурорът.
Но!
Като знам каква шуробаджанащина е тук-там, е възможно да сте напълно прав, за всичко.

Напротив, брат ми след като приключи делото ще съзира РП за образуване на ДП за набедяване и лъжесвидетелстване срещу единия "пострадал".
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 18 Ное 2013, 19:43

Не бе човек, на какъв принцип го избраха брат ти ... затова написах, че явно не е ходил по пазара да купи зеленчук, и ей тъй, щото не ни кефи - дай да му направим дело по 206.
За да се образува ДП по 206 (правят се по 2-6 месеца проверки преди това, щото после излиза често че е 207, 209 или 323 деянието, или както най-често става от няколко години насам, че си е чисто ГПК - ЗЗД), си трябва освен наистина да е взето нещо за над 2 минимални заплати, ама и да си е присвоено.
И си трябва да е сериозно подковано всичко, че да се изпрати за съд от разследващия полицай. Прокурорът може и да не е, но разследващият е под постоянен надзор какво пише и праща, и това се обсъжда и на оперативки и на анализи, та просто ми е чудно.
Но!
Ако ставна въпрос за МПС, там нещата са други.

П.П. Прокуратурата може да я сезира и съдът, що се отнася до чл.290, което си е по-добре.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Ное 2013, 20:15

doc03 написа:Не бе човек, на какъв принцип го избраха брат ти ... затова написах, че явно не е ходил по пазара да купи зеленчук, и ей тъй, щото не ни кефи - дай да му направим дело по 206.
За да се образува ДП по 206 (правят се по 2-6 месеца проверки преди това, щото после излиза често че е 207, 209 или 323 деянието, или както най-често става от няколко години насам, че си е чисто ГПК - ЗЗД), си трябва освен наистина да е взето нещо за над 2 минимални заплати, ама и да си е присвоено.
И си трябва да е сериозно подковано всичко, че да се изпрати за съд от разследващия полицай. Прокурорът може и да не е, но разследващият е под постоянен надзор какво пише и праща, и това се обсъжда и на оперативки и на анализи, та просто ми е чудно.
Но!
Ако ставна въпрос за МПС, там нещата са други.

П.П. Прокуратурата може да я сезира и съдът, що се отнася до чл.290, което си е по-добре.

На какъв принцип са го избрали? Човекът е заможен и защо да не се бръкне и даде 4000-5000 лева да няма проблеми с правосъдието? Да, да, ама не. Брат ми не иска да плаща, защото е невинен.
Става въпрос за част от обзавеждане на жилище.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 18 Ное 2013, 20:44

Добре де, като го пуснеш - ще видим.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 21 Ное 2013, 07:02

Това е как да се изразя..... пълна просотия. Съдят ме за кражба , без каквито и да било доказателства, въпреки че така наречената тъжителка ясно в обясненията си казва, че това не е нейната стока, или поне не била сигурна, че е, съответно аз имам и документи за въпросната стока. Делото започна Март месец 2005 година. , До ден днешен още няма присъда влязла в сила. Около 50 съдебни заседания минаха, при предишния съдебен състав. На финала Оправдаха всеки един от нас. Прокурорът каза, че е ЗАДЪЛЖЕН да пусне протест ( такава му била работата ) , иначе щели да го санкционират.В СГС пък се оказа, че някой не си е положил подписа под присъдата ( оправдателна ) и делото започна от абсолютната нула. Това нормално ли е ? Сега сме вече на трето заседание, отново се отложи за Май 2014 година..... Добре е , нали ?
Нямам против, да си запълват бройката, но трябва ли да те осъдят без никакво доказателство?Трябва ли винаги да се мотивират с - " Многократно осъждан" . Това какво отношение има към делото не разбирам аз .

Така нервиран съм, защото днес разбрах от НЕдостоверен източник, че съм бил имал дело на 26-ти. Нямам призовка, нямам обвинителен акт, нямам никаква идея за какво е.
Какво се оказва - Някой си призовкар , пуснал някаква призовка в пощата преди 20 дни.Призовката я взела жена ми, и така си останала в джоба на дънките и. Преди една седмица ми каза тя, че имам призовка, но неясно за какво и, днес понеже съм почивка отивам да търся в СРС.След 3 часа ходене по мъките, ожтивам на 4-ти етаж, намирам си делото ( за което не знам, че съществува ) искам си призовката,и се оказва, че след пет дни съм на дело. -....
Делото е по 343В от 2010 година, акта написан за съвсем друго, сбъркани адрес и по местоживеене...

Обичам Българската правораздавателна система .... еййййй
Добре, че съм обиколил СРС 1 милион пъти и мога да търся "игла в купа сено", че иначе нямаше да намеря ни делжо, ни дата, ни съдебен състав
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 21 Ное 2013, 11:15

Това е как да се изразя..... пълна просотия. Съдят ме за кражба , без каквито и да било доказателства, въпреки че така наречената тъжителка ясно в обясненията си казва, че това не е нейната стока, или поне не била сигурна, че е, съответно аз имам и документи за въпросната стока. Делото започна Март месец 2005 година. , До ден днешен още няма присъда влязла в сила. Около 50 съдебни заседания минаха, при предишния съдебен състав. На финала Оправдаха всеки един от нас. Прокурорът каза, че е ЗАДЪЛЖЕН да пусне протест ( такава му била работата ) , иначе щели да го санкционират.В СГС пък се оказа, че някой не си е положил подписа под присъдата ( оправдателна ) и делото започна от абсолютната нула. Това нормално ли е ?Не е нормално това, че не е подписана присъдата иначе връщането е задължително. Изискването на законодателя в чл. 310 от НПК, присъдата, след изготвянето й да бъде първо подписана от състава на съда, а след това обявена в съдебната зала е гаранция за значението на съдебния акт, така и защита срещу възможността да бъдат внасяни в нея изменения или допълнения. Неподписването на съдебния акт, го прави недействителен и той не може да породи правни последици. Налице е съществено процесуално нарушение по смисъл на чл. 348 ал. 3 т. 1 във връзка с ал. 1 т. 2 от НПК, поради което присъдата следва да бъде отменена и делото върнато на същия съд за разглеждане от друг състав. Сега сме вече на трето заседание, отново се отложи за Май 2014 година..... Добре е , нали - Ами не е нормално ама като няма достатъчно съдии, а има хиляди дела така се случва?
Нямам против, да си запълват бройката, но трябва ли да те осъдят без никакво доказателство?Трябва ли винаги да се мотивират с - " Многократно осъждан" - какво мотивират с това?. Това какво отношение има към делото не разбирам аз - има отношение тъй като това индикира, че имате трайни престъпни навици и обществената опасност на деянието би следвало да се разглежда като по-висока отколкото ако бе извършено от лице, което никога не е било осъждано.

Така нервиран съм, защото днес разбрах от НЕдостоверен източник, че съм бил имал дело на 26-ти. Нямам призовка, нямам обвинителен акт, нямам никаква идея за какво е.
Какво се оказва - Някой си призовкар , пуснал някаква призовка в пощата преди 20 дни.Призовката я взела жена ми, и така си останала в джоба на дънките и.Тука нещо не е както трябва май. Ако е така както казвате то сте нередовно призован. Призовките трябва да се връчват на лицето, за което са предназначени срещу разписка.Когато призованото лице не бъде открито на адреса, но там се намира член на неговото семейство, призовката може да бъде връчена (ако това лице е пълнолетно) Винаги когато призовката е връчена чрез лице, различно от това, до което е адресирана, включително при отказ, трябва да се посочат имената на това лице и отношенията му с получателя.Призовкарят е длъжен да предаде разписката (отрязъка) на деловодителя, за да се приложи по делото. Това означава, че ако отрязъкът не стигне до деловодителя, независимо от причините, отговорен за това е призовкаря и той може да бъде санкциониран. Тъй, че или сте нередовно призован или нещо в това което казвате не е така.Преди една седмица ми каза тя, че имам призовка, но неясно за какво и, днес понеже съм почивка отивам да търся в СРС.След 3 часа ходене по мъките, ожтивам на 4-ти етаж, намирам си делото ( за което не знам, че съществува ) искам си призовката,и се оказва, че след пет дни съм на дело. -....
Делото е по 343В от 2010 година, акта написан за съвсем друго, сбъркани адрес и по местоживеене...

Обичам Българската правораздавателна система .... еййййй
Добре, че съм обиколил СРС 1 милион пъти и мога да търся "игла в купа сено", че иначе нямаше да намеря ни делжо, ни дата, ни съдебен състав
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот chinchilla » 21 Ное 2013, 17:50

Нередовно призован съм. Ама аз понеже съм го ял , без извинение, ходих до съда, търсих и намери въпросната призовка, която се оказа върната и се мандахерцаше в делото. Ял съм го, защото са ми изменяли мярката в по-тежка, с мотив, че не съм се явил на дело, за което не съм бил редовно призован. И така изкарах близо 2 месеца в централния, за да чакам следващо съдебно заседание и на него да ми върнат гаранцията като мярка за неотклонение и да ми изменят задържането.

До призовките - НЕ е било призовка, не е давано лично, никой не се е подписвал. Било е съобщение за призоввка, пусната в пощата.
Аз нямам интерес да се протака делото, напротив, искам да приключи, за да отида със съдебното решение в кат и да им го покажа, за да не плащам акт от 1000 лева. Още повече , че въпросния акт не е написан по 1чл.150 без СУМПС, а за съвсем друго нещо. Както и е с невярно съдържание - адреса ми по лична карта( който никога в живота си не съм сменял ) е различен от истинския ми. Каквото и да стане, в мой интерес е да не се протака и това дело, че вече искам да се гръмна. Адвокат нямам, по-точно имам, служебен такъв, на който не разчитам , ама грам.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 22 Ное 2013, 17:42

chinchilla написа:Нередовно призован съм. Ама аз понеже съм го ял , без извинение, ходих до съда, търсих и намери въпросната призовка, която се оказа върната и се мандахерцаше в делото. Ял съм го, защото са ми изменяли мярката в по-тежка, с мотив, че не съм се явил на дело, за което не съм бил редовно призован. И така изкарах близо 2 месеца в централния, за да чакам следващо съдебно заседание и на него да ми върнат гаранцията като мярка за неотклонение и да ми изменят задържането.

До призовките - НЕ е било призовка, не е давано лично, никой не се е подписвал. Било е съобщение за призоввка, пусната в пощата.
Аз нямам интерес да се протака делото, напротив, искам да приключи, за да отида със съдебното решение в кат и да им го покажа, за да не плащам акт от 1000 лева. Още повече , че въпросния акт не е написан по 1чл.150 без СУМПС, а за съвсем друго нещо. Както и е с невярно съдържание - адреса ми по лична карта( който никога в живота си не съм сменял ) е различен от истинския ми. Каквото и да стане, в мой интерес е да не се протака и това дело, че вече искам да се гръмна. Адвокат нямам, по-точно имам, служебен такъв, на който не разчитам , ама грам.

В затвора попаднал на хора и станал човек. :) Майтап, майтап, но на голо ... май не се прави. Съди ги тези ....да не ги обиждам, ти си избери какви!
Защо не пуснеш твоя тема по случая?

По моята тема. Прокурорът който изнудвал брат ми и написал ОА, само два работни дни след оправдателната присъда и преди да излязат мотивите е написал Протест. Почти изцяло преписал ОА, като добавил, че "РС не счел всички необходими обстоятелства като не е разпитал бащата на подсъдимия за които се твърди, че е запознат със сделката и укритото имущество". Нито по време на ДП, нито по време на съдебното следствие е имало искане от РП да бъде разпитван баща ми. Още повече, че като "господар" в ДП прокурорът е могъл без проблем да го разпита.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 24 Ное 2013, 22:45

Като пишеш "укритото имущество" .... Намерено ли е ?
Има ли ВД, щото иначе са просто приказки ?

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 25 Ное 2013, 12:15

doc03 написа:Като пишеш "укритото имущество" .... Намерено ли е ?
Има ли ВД, щото иначе са просто приказки ?

Накратко фактите. Родителите ми купуват апартамент през 2007 г.. Старите собственици обаче не освобождават жилището и се налага да бъдат изгонени с ЧСИ. Брат ми с пълномощно по ИД (изп. дело) представлява майка ми и баща ми. Бившите собственици обаче след въвода не изнасят цялото си движимо имущество за което не е направен опис какво е останало в жилището. Брат ми с друго пълномощно продава апартамента на трето лице, което по случайност се познава със старите собственици. Третото лице купувач обещава да предаде останалия багаж на тях и купува апартамента. Старите собственици обаче въпреки многократните покани на купувача не взимат останалото имущество. След три месеца купувачът изхвърля багажа. Обвиняват брат ми, че е изнесъл част от него, а останалата част е продал заедно с апартамента. Купувачът категорично отрича да е купувал заварения багаж, но според него в жилището имало много по-малко вещи от това, което твърдят старите собственици. По категоричен начин по време да съдебното следствие се установява, че ключ за жилището освен брат ми са имали родителите ми и брокер недвижими имоти. Никой не е виждал брат ми да изнася каквото и да е. Прокурорът обаче твърди, че само брат ми е имал ключ и следователно няма кой друг да го е взел, като игнорира свидетелските показания.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 25 Ное 2013, 23:31

А т-ка.
Ти изби рибата бе човек...
Що не им поиска наем за съхранение на вехториите ? :D

П.П. Това, кога ще се изнесат вещите и ако не се, какво се случва, уредено ли е в нещо писмено ?

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 26 Ное 2013, 00:07

doc03 написа:А т-ка.
Ти изби рибата бе човек...
Що не им поиска наем за съхранение на вехториите ? :D

П.П. Това, кога ще се изнесат вещите и ако не се, какво се случва, уредено ли е в нещо писмено ?

Няма нищо черно на бяло. На въвода си взимат две чанти с багаж и ЧСИ запечатва стаите, но два дни след това ЧСИ отпечатва стаите и си заминава, а "пострадалите" изнасят един камион с багаж. Остават обаче вещи в апартамента, които "пострадалите" не изнасят, въпреки че са подканяни да го направят и от брат ми и от купувача. След две години и три месеца пишат жалба в прокуратурата, че не им е разрешено да си вземат багажа...
Ако не вярваш (щото това не е за вярване), след време ще ти пратя мотивите.
ilian_todorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право