начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

въпрос по чл. 343б

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос по чл. 343б

Мнениеот allroy » 28 Юни 2014, 16:36

Здравейте!,значи през 2010г. брат ми го хващат с 1.56промила и е осъден на 1 год.пробация и 1 год без свидетелство,сега прави второ нарушение пак с над 1.2промила,въпросът ми е какъв е шанса да се отърве поне с условна присъда?
п.п. полицаите му взимат проба 1 мин. след като си е допил бирата,това не увеличава ли промилите?
п.п.2 той е дългогодишен професионален шофьор само с тези 2 нарушения.
allroy
Младши потребител

Re: въпрос по чл. 343б

Мнениеот street » 28 Юни 2014, 18:17

Чл. 343б. (1) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до една година.

(2) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба от сто до триста лева.

Брат ти този път ще е по ал. 2 , не по ал.1 на 343б от НК, дори и 0,6 промила да има на кръвна проба , пак ще го съдят. Шанса му за избор на присъда е само споразумение , иначе каквото съда му даде - това ще е. Съвета ми да си взема адвокат и на споразумение, без адвокат не може да се сключи споразумение с прокурора.. ако разбира се престъплението е доказано и той си признава. Иначе в съда ще е тото 6/49 :mrgreen:
Не препоръчвам и рекламирам някой адвокат - всеки може да свърши тази работа , избора си и е ваш..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот allroy » 28 Юни 2014, 18:54

значи при сключване на споразумение може да се размине с условна?
allroy
Младши потребител

Мнениеот street » 28 Юни 2014, 20:22

при споразумението общо взето се договаря наказанието му , какво да бъде условна или пробация и колко да бъде, за това му трябва и адвокат.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот doc03 » 28 Юни 2014, 21:58

allroy написа:Здравейте!,значи през 2010г. брат ми го хващат с 1.56промила и е осъден на 1 год.пробация и 1 год без свидетелство,сега прави второ нарушение пак с над 1.2промила,въпросът ми е какъв е шанса да се отърве поне с условна присъда?
п.п. полицаите му взимат проба 1 мин. след като си е допил бирата,това не увеличава ли промилите?
п.п.2 той е дългогодишен професионален шофьор само с тези 2 нарушения.

Даваш ли на брат си, този дългогодишен професионален уби... пардон, шофьор, да вози детето ти, когато е с над 1,2 ?
А и грешно се изразяваш. Не е само с тези 2 нарушения. Само 2 пъти са го хванали, от стотиците възможни.

... 1 мин. след като си е допил бирата ... Прекрасен човек е брат ти ... Но той не е виновен. Законодателството ни е такова, дупедавско. Все аха-аха да избачкат закон, и ... черешки. ... всеки път все избори идват, а електоратът не бива да е недоволен ...

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/belaru ... ri-5996739
... такива работи
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот allroy » 29 Юни 2014, 08:44

има ли разлика от личен и служебен адвокат в изхода на процеса относно присъдата?
allroy
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 29 Юни 2014, 09:25

Никакъв. Служебните защитници също си вършат работата и то също не безплатно.То ясно, че Ви е брат, но този човек е потенциален убиец, който се опитвате да оправдаете и отървете. Молете се Вас да не Ви среща подобен на пътя.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот n6391 » 29 Юни 2014, 09:28

Въпросът не е "личен" или "служебен" адвокат, а в професионализма на адвоката. Не мога да разбера защо се шири мнението, че адвокатите при служебни защити не си вършат добре работата?! Нямам такива впечатления. Затова считам, че е въпрос на себеуважение и професионално отношение. А който има съмнения, нека си потърси сам адвокат, за да не се съмнява.
n6391
Потребител

Мнениеот street » 29 Юни 2014, 10:07

Служебен , вероятно няма да му назначат. Служебен адв. не се назначава току така , само защото иска някой. Има си основания и предполагам брат ти не живее в крайна бедност, владее български език, не задържан и няма други обвиняеми по делото, а предвиденото наказание за това престъпление е до 1 година т.е. не е над 10г. Така ,че участието на служебен защитник , не е задължително и никой няма да му назначи такъв. А дори да има служебен защитник - пак се плаща при осъдителна присъда, която като гледам вероятно ще я има. Така ,че ако иска да си упълномощава адвокат, ако не остава на "милостта" на съда.
Това е.
Каквото и да ти казват за "държавен адвокат" - това са глупости. Сигурно от преди '89 няма такова нещо, защото съм се наслушал на думите "искам държавен адвокат" - такова "животно няма".
Аватар
street
Потребител

Мнениеот allroy » 29 Юни 2014, 10:35

Ами те са го питали ако не може да си позволи личен ще му назначат служебен,затова ме съмнява да не искат да го наредят нещо с някой техен човек,това ме интересуваше
allroy
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 29 Юни 2014, 10:43

"Ще го наредят" разбира се, той като се е наредил така. Както Ви посочи колега по-горе, за споразумението е необходимо задължително да има адвокат. А иначе и в двата случая той ще си плати за гяволъка. Кое Ви дава основание обаче да обиждате професионализма на служебните защитници не ми е ясно?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот allroy » 29 Юни 2014, 12:48

sunrise написа:"Ще го наредят" разбира се, той като се е наредил така. Както Ви посочи колега по-горе, за споразумението е необходимо задължително да има адвокат. А иначе и в двата случая той ще си плати за гяволъка. Кое Ви дава основание обаче да обиждате професионализма на служебните защитници не ми е ясно?

Не ме разбирай погрешно,с нищо не съм ги засегнал,просто си разсъждавах на глас дали не е по-добре да е с личен адвокат в конкретния случай,и аз имам 1 братовчед адвокат който е с доста стаж но брат ми не иска да го наемаме за да не се излагал защото сме с едни и същи фамилии,иди го разбери
allroy
Младши потребител

Мнениеот street » 29 Юни 2014, 13:40

Направо ще ти го кажа , няма да го "наредят". Просто ще му назначат за да сключи споразумение - нищо повече. Трябваше да започнеш с последния си коментар. Щом ще му назначават - да му назначават.
Колегата каза , няма значение дали е служебен - пак ще си свърши работата и пак ще си го платите след това - просто цената ще е на "минимума" по наредбата за възнагражденията.

Не знам какво можеш да му "наредиш" на един обвиняем по 343б, ал.2 от НК, той сам се е "наредил". ... пил, карал, спрели го - "духал", дал кръв и е над допустимото по НК. По доказани дела от тези по чл.343б от НК, едва ли има по такива дела дори и най-добрите адвокати, едва ли ще направят някакви искания , а и да ги направят - резултата ще е нулев. При наличие на двама свидетели - поне, че е управлявал МПС , с алкохол в кръвта над 1,2 , какво може да направиш - нищо.
Така че да си "взема" служебния и да действа.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот allroy » 29 Юни 2014, 13:57

street написа:Направо ще ти го кажа , няма да го "наредят". Просто ще му назначат за да сключи споразумение - нищо повече. Трябваше да започнеш с последния си коментар. Щом ще му назначават - да му назначават.
Колегата каза , няма значение дали е служебен - пак ще си свърши работата и пак ще си го платите след това - просто цената ще е на "минимума" по наредбата за възнагражденията.

Не знам какво можеш да му "наредиш" на един обвиняем по 343б, ал.2 от НК, той сам се е "наредил". ... пил, карал, спрели го - "духал", дал кръв и е над допустимото по НК. По доказани дела от тези по чл.343б от НК, едва ли има по такива дела дори и най-добрите адвокати, едва ли ще направят някакви искания , а и да ги направят - резултата ще е нулев. При наличие на двама свидетели - поне, че е управлявал МПС , с алкохол в кръвта над 1,2 , какво може да направиш - нищо.
Така че да си "взема" служебния и да действа.

Благодаря за изчерпателния отговор,надявам се че ще се размине с пробация или условна.
allroy
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 29 Юни 2014, 15:12

Защо се надявате? Ами ако срещне както си кара пиян на пътя Вас или детето Ви утре? Най-важно е да го лишат от правоуправление, което със сигурност няма да му се размине.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 29 Юни 2014, 20:08

И като го лишат какво? Пак ще си кара!
И пет пъти да го хванат в срока на лишаване - пак ще е или условна или пробация, ако не е утрепал или осакатил някого на пътя, разбира се.
При тези дела, като професионалисти, трябва да Ви е ясно, че и прокурор и съдия следват пътя на най-малкото съпротивление.
Резултатът, казано накратко е ясен - "нанайси превенция"! (без извинение!)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот allroy » 30 Юни 2014, 08:25

Този път сериозно се е замислил,смята да ходи в клиника във Варна да се лекува
allroy
Младши потребител

Мнениеот allroy » 30 Юни 2014, 21:55

Здравейте отново,значи въпросът ми е такъв,с брат ми е пътувал един негов приятел и той е получил призовка като свидетел..но защо?
allroy
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 30 Юни 2014, 22:00

В какъв смисъл "Защо?" За да свидетелства. Кое точно Ви притеснява?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот allroy » 30 Юни 2014, 22:45

sunrise написа:В какъв смисъл "Защо?" За да свидетелства. Кое точно Ви притеснява?

В смисъл какво ще го разпитват?той няма нищо общо с това,в качеството на свидетел но срещу кого?притеснява се момчето,той само се е возил в колата,много ще съм ви благодарен ако някой ми отговори! :shock: и дали може по някакъв начин да му навреди на брат ми ако дадат грешни показания(не умишлено)?защото ги викат поотделно на разпит,това нормална практика ли е?
Последна промяна allroy на 01 Юли 2014, 00:05, променена общо 4 пъти
allroy
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право