Може ли да се иска поправка (допълнение) на присъда в частта му за разноските?
НЧХД което водех приключи вчера с осъдителна присъда и съдът осъди подсъдимия да плати разноските по делото - общо еди колко си от които 12 лв. за д.т., 154 лв за СПЕ и еди колко си хонорара на адвоката ми. Не пише обаче, че СПЕ трябва да бъде платено от подсъдимия на РС , а д.т. и хонорарът да бъде платен на мен частния тъжител. Като чете присъдата в залата обаче съдията прочете друго, т.е. посочи на кои трябва да се платят разноските. Мога ли да искам поправка на присъдата? Три дена още не са изтекли. В НПК няма чл. 248 от ГПК. Какво да правя? Да обжалвам ли?
П.П. Присъдата я прочетох днес от сайта на съда. Възможно ли е да има грешка?
- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да се иска поправка на присъда?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Може ли да се иска поправка на присъда?
ilian_todorov написа:Може ли да се иска поправка (допълнение) на присъда в частта му за разноските?
НЧХД което водех приключи вчера с осъдителна присъда и съдът осъди подсъдимия да плати разноските по делото - общо еди колко си от които 12 лв. за д.т., 154 лв за СПЕ и еди колко си хонорара на адвоката ми. Не пише обаче, че СПЕ трябва да бъде платено от подсъдимия на РС , а д.т. и хонорарът да бъде платен на мен частния тъжител. Като чете присъдата в залата обаче съдията прочете друго, т.е. посочи на кои трябва да се платят разноските. Мога ли да искам поправка на присъдата? Три дена още не са изтекли. В НПК няма чл. 248 от ГПК. Какво да правя? Да обжалвам ли?
Няма допълване. Обжалва се. Чл. 342 от НПК във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 4 от НПК. Съдебният акт в частта му за разноските има характера на определение.
В ЧЖ обяснявате защо смятате, че се нарушени разпоредбите на чл. 187-189 от НПК.
-
teogeo - Активен потребител
Re: Може ли да се иска поправка на присъда?
teogeo написа:ilian_todorov написа:Може ли да се иска поправка (допълнение) на присъда в частта му за разноските?
Няма допълване. Обжалва се. Чл. 342 от НПК във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 4 от НПК. Съдебният акт в частта му за разноските има характера на определение.
В ЧЖ обяснявате защо смятате, че се нарушени разпоредбите на чл. 187-189 от НПК.
Ей така я написах:
Чрез Районен съд
Гр. Плевен
До Окръжен съд
Гр. Плевен
ЧАСТНА ЖАЛБА
от
Илиан Тодоров
Частен тъжител по НЧХД №.../2016 г.
срещу
Присъда по НЧХД №.../2016 г. от ...12.2016 г. в частта й за разноските
Основание чл. 342 от НПК във връзка с чл. 306, ал.1, т.4 от НПК
Уважаеми Окръжни Съдии,
С присъда по НЧХД №.../2016 г. от ...12.2016 г., Районен съд – Плевен е признал подсъдимия ...... .... .... за виновен по едно от повдигнатите му обвинения, но в разрез с чл. 189 от НПК не го е осъдил да ми плати разноските по делото – държавна такса в размер на 12 лева и адвокатски хонорар в размер на 1 200 лева, общо 1 212 лева.
Наистина Районен съд Плевен е осъдил подсъдимия да плати тези разноски заедно с разноските за СПЕ, но не е уточнил подсъдимия на кой да плати тези суми.
Поради горното Ви моля да отмените гореописаната присъда в частта й за разноските и да ми присъдите разноските по делото възлизащи общо на 1 212 лева за платени държавна такса и адвокатски хонорар, както разноските за СПЕ на Районен съд – Плевен.
Моля, на основание чл. 189, ал.2 от НПК и във връзка с ТР №4 от 19.02.2010 г. на ВКС да осъдите подсъдимия да заплати на Националното бюро за правна помощ адвокатското възнаграждение на служебния защитник, тъй като РС - Плевен не се е произнесъл по тези разноски.
С уважение:
- ilian_todorov
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|