Здравейте, колеги. Имам следният въпрос, който ме мъчи. Търсих съдебна практика и някаква допълнителна информация, но явно не задавам точни критерии или пък няма подобен казус, но се съмнявам да е така.
Значи казусът накратко е: Лицето Х е осъден през 2003 г. за притежание на наркотиници, но не му е наложено наказание по чл. 354а, ал. 3, защото лицето е наркозависимо и дозата е еднократна, а по това време наказателният кодекс не предвижда наказания точно по тази алинея.
През 2008 г. същото лице е осъдено отново за притежание на наркотици, но този път размерите са си по-сериозни. Изтърпял е наказание, без да плати глобата.
Въпросът ми сега е, след първата присъда влязла ли е в сила реабилитация по право? В периода 2003 г. - 2005г. лицето се е опитвало да си извади свидетелство за съдимост и на него е пишело "Е осъждано". Моето мнение е, че въпреки, че няма наказание, то има присъда. Реабилитацията по право заличава осъждането и заличава бъдещите последици. Изобщо идеята на законодателя би трябвало да е била дори да няма наказание, то да остава "петното" от извършеното престъпление. Разбира се, има и други становища, който твърдят, че щом няма наказание, няма как да влиза в сила реабилитация по право.
А цялата история е, че лицето Х иска да докаже пред съда, че първият път не влязла в сила реабилитация по право, за да може при второто и по-тежко престъпление да се възползва от реабилитацията по право. Ако се признае, че първият път е влязла реабилитация по право, то лицето Х трябва да плати глобата в размер на 2000 лв., за да получи съдебна реабилитация, което не го устройва.
Благодаря ви предварително за помощта. Извинявам се, ако някъде съм допуснал неточности в изказа си, но съм студент все още. Ще се радвам, ако може някой да се обоснове по въпроса като прикрепи и някаква съдебна практика в подобен случай.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Реабилитация по право при наложена присъда без наказание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Реабилитация по право при наложена присъда без наказание
Щом е осъден, има и наказание. Противното е абсурдно.
Въпросът с изтърпяването е съвсем друг. "Осъжда се"=налага се наказание!!!!
Чл. 86 урежда реабилитацията по право. Ако отговаря на изискванията, значи е настъпила.
Втората реабилитация може само съдебна.Глобата трябва да се плати, щом за второто осъждане има такава.
Иначе не може.
Въпросът с изтърпяването е съвсем друг. "Осъжда се"=налага се наказание!!!!
Чл. 86 урежда реабилитацията по право. Ако отговаря на изискванията, значи е настъпила.
Втората реабилитация може само съдебна.Глобата трябва да се плати, щом за второто осъждане има такава.
Иначе не може.
- svettoslav
- Активен потребител
Хипотетично, ако това е славният текст с" еднократната доза" / наркозависим и еднократна употреба/, 2000г, съдебният акт е във вид „признава за виновен......, но на основание ал.3 чл.354 а не наказва .....“ в общи линии.Бюлетин за съдимост трябва да се съставя по тези актове / осъдителни или оправдателни , няма да водим спор на теория сега какви са точно, или трети вид,/ в момента напр. така стоят чл. 183, ал. 3 и чл. 191, ал. 4 НК- съставя се бюлетин/.В оправдателния акт трябва да пише, че подс не е виновен, в осъдителния да пише, че е виновен и че се наказва. Съдебен акт, в който пише, че е виновен, но не наказва какъв е - оправдателен или осъдителен ? ...Е, като да има средно поможение ли изглежда Както и да е...Бюлетинът не създава съдимост, а осъдителната присъда с конститутивно действие. Присъдата напр.по чл. 183, ал. 3 НК не е осъдителна и затова деецът, макар да е признат за виновен, се счита за неосъждан, пише го и в едно старо тълкувателно решение, че и в диспозитива му го пише..Присъдата по чл.354а, ал.3 в редакцията от 2000 г е същата/ с уговорки някакви за видове основания за ненаказуемост /.Да вземат да му изчислят сроковете за реабилитация по право на това „осъждане“, с което не се наказва. Или с присъдата му настъпва и реабилитацията Това е учебен пример, нали? Ако не е , вероятно "осъждан" излиза в справката за съдимост по делото, не в свидетелство за съдимост/, съдът ще си види за какво "осъждане" става дума първия път.
- kpavlova
- Активен потребител
Питащият казва, че лицето си е вадило свидетелство за съдимост и пишело, че е осъждан.
Не съм запознат с редакцията от 2000 г. но ако действително е "виновен ", пък не се наказва, както при издръжката, 191 ал 4 (не знам за неизбежната отбрана при уплаха и смущение ) странно.
Сигурно тези бюлетини се създават с оглед гарантиране на тази важна информация. И ако днес всичко вече го има електронно, доскоро не е било така. Пък и е редно да го има в бюлетина. Делото е до време в архива.
Кой ще знае утре, че Х е ползвал привилегията на 183 ал. 3 НК?
В такъв случай незаконно е вписано "е осъждан ". Тъй като няма наказание.
Мен ме домързя като отговарях онзи ден да погледна редакцията на текста за наркотиците, но ако е така действително -не може да става дума за реабилитация!
Реабилитация на кое наказание? Кога го е изтърпял?
Значи втория път си му е първо осъждане. И тук си се следва такава по право. В свидетелствата за съдимост Господ само знае какво ще пише . Въпреки че уж наказателни съдии ги подписват.
Не съм запознат с редакцията от 2000 г. но ако действително е "виновен ", пък не се наказва, както при издръжката, 191 ал 4 (не знам за неизбежната отбрана при уплаха и смущение ) странно.
Сигурно тези бюлетини се създават с оглед гарантиране на тази важна информация. И ако днес всичко вече го има електронно, доскоро не е било така. Пък и е редно да го има в бюлетина. Делото е до време в архива.
Кой ще знае утре, че Х е ползвал привилегията на 183 ал. 3 НК?
В такъв случай незаконно е вписано "е осъждан ". Тъй като няма наказание.
Мен ме домързя като отговарях онзи ден да погледна редакцията на текста за наркотиците, но ако е така действително -не може да става дума за реабилитация!
Реабилитация на кое наказание? Кога го е изтърпял?
Значи втория път си му е първо осъждане. И тук си се следва такава по право. В свидетелствата за съдимост Господ само знае какво ще пише . Въпреки че уж наказателни съдии ги подписват.
- svettoslav
- Активен потребител
Друг въпрос е в конкретния случай за глобата. Рб -я по право може, но при неплащане, трябва да са изтекли давностните срокове за изпълнение и тоя по 86 НК
Те са изтекли, но ако са образували изп. дело, не съвсем.
Пак ще се наложи плащане.
Те са изтекли, но ако са образували изп. дело, не съвсем.
Пак ще се наложи плащане.
- svettoslav
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|