начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Въпрос за катастрофа с чужда кола

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за катастрофа с чужда кола

Мнениеот gorki » 18 Авг 2016, 01:43

Здравейте. Блъснах се с чужда кола като собственика ми я беше дал и също беше вътре в колата. Въпросът ми е има ли правно основание да заведе иск срещу мен да му изплащам щетите при положение,че ми я беше дал абсолютно съзнателно и беше вътре в колата.(Дори ми даде аз да карам по собствено желание).

И другият ми въпрос е колко горе-долу ще ми е акта?Има 1 човек с лека телесна а катаджиите са писали,че съм предизвикал птп поради неспазване на дистанция или нещо такова, няма писан член в акта така, че не знам кой член съм нарушил пише само това за дистанция.

Случката става във В.Търново. И да попитам понеже през една част от времето съм в Пловдив мога ли да пусна молба да ми изпратят нп-то до Пловдив? Горе-долу колко отнема до излизането на нп-то и къде да ходя да го търся или те ще ми го връчат лично?

Мерси
gorki
Нов потребител

Re: Въпрос за катастрофа с чужда кола

Мнениеот elichkaa » 18 Авг 2016, 12:36

Колата чужда или не, Вие имате книжка и сте длъжен да спазвате дистанция и да не предизвиктвае ПТП-та...НП ще ви бъде връчено и глобата е редно да си я платите ВИЕ, тъй като Вие сте водача на МПС-то....собственика може да Ви иска да му платите някакви щети , все пак колата си е негова,а Вие сте подходили лекомислено. Чужд автомобил се кара с не по-малко внимание от личния!
elichkaa
Младши потребител

Мнениеот gorki » 18 Авг 2016, 13:37

Карах внимателно, доста под ограничението и реално причината не е дистанция, а така писа кат. За акта е ясно, че аз ще си го платя,но питах дали собственика има право да има претенции за щетите при положение,че е бил в колата и ми е преодсръпил шофирането с ясното съзнание. Мерси
gorki
Нов потребител

Мнениеот elichkaa » 18 Авг 2016, 13:51

А как стана това ПТП щом всичко е било в граници???? А колкото до собственика мисля, че може да Ви иска да му заплатите щетите, все пак той Ви е предоставил автомобила си, но не е знаел какво ще стане , винаги може да каже , че Вие сте виновен или не сте проявили достатъчно внимание. Всичко си е до човек, ако е разбран и точен ще се уточните без скандали . Все пак ако Вие сте на негово място как бихте постъпили? Някой кара колата Ви , Вие сте вътре, става ПТП....предостъпили сте му го с ясно съзнание , както казавате ....другото което е, ако сте млад шофьор се случват такива неща ....но това не Ви извинява, че не сте предприели бърза реакция за избягване на ПТП
elichkaa
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 18 Авг 2016, 15:38

елче, отговаряш малко като във форума на бг-мама. дай на човека малко аргументи и после вече може да обсъждате моралната страна на нещата ;)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Наказателно право