- Дата и час: 20 Ное 2024, 04:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Намерен мобилен телефон
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Намерен мобилен телефон
Преди около 3 месеца намерих телефон в пробната на голям магазин за дрехи в Германия, изкуших се да го взема, но понеже изпитвах големи колебания дали да го направя, излязох от пробната с телефона в ръка, след което го прибрах. Малко след това счупихме СИМ-картата. На другия ден започнах да се чувствам гузно и да изпитвам страх от наказание и на по-следващия ден го върнах в магазина, в който го бях намерила, като поставих счупената СИМ-карта в него. Казах на служителката, че съм го намерила на по-предния ден и го предадох. Сега се питам до какви последици може да доведе моето действие, което е било документирано от охранителните камери.
Последна промяна green_ivy на 31 Мар 2016, 09:33, променена общо 2 пъти
- green_ivy
- Нов потребител
Re: Намерен мобилен телефон
счупихТЕ (кои сте вие) сим картата? Не се хАби. Никакви последствия няма да има. Намерила сте чужда вещ, предали сте я там където сте я намерили. Ама било на другия ден - няма значение. Можело е да има проблем ако не го бяхте върнала.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Благодаря за отговора,
Счупихме я - аз и приятелят ми.
А иначе това, което ме притеснява е, че може собственикът малко след това да е потърсил загубения телефон и да е изискал преглеждане на записи/служители на реда, при което да е регистрирано, че аз излизам от пробната с вещта в ръка.
А иначе това, което ме притеснява е, че може собственикът малко след това да е потърсил загубения телефон и да е изискал преглеждане на записи/служители на реда, при което да е регистрирано, че аз излизам от пробната с вещта в ръка.
- green_ivy
- Нов потребител
green_ivy написа:Благодаря за отговора,
Това, дали сте счупили, изхвърлили сим картата или изобщо не е имало такава вътре - не е никакъв проблем.
Има два варианта:
- или предишния собственик има застраховка и изобщо не му пука за телефона;
- или ... същото, но без застраховката.
Никой няма да се засили, да гледа камери.
Ако не го бяхте върнали ... най-лошото щеше да е - да разберете, че апарата е блокиран и е просто парче пластмаса.
- jhoro
- Активен потребител
Или продавачката го е прибрала за себе си..
Могат да блокират карта (ако не беше счупена) но телефон? По IMEI (от местните оператори)?
jhoro написа:Ако не го бяхте върнали ... най-лошото щеше да е - да разберете, че апарата е блокиран и е просто парче пластмаса.
Могат да блокират карта (ако не беше счупена) но телефон? По IMEI (от местните оператори)?
- commodoro
- Потребител
Да, беше блокиран преди да го върна, го включих и изписваше iphone деактивиран.
- green_ivy
- Нов потребител
commodoro написа:Или продавачката го е прибрала за себе си..jhoro написа:Ако не го бяхте върнали ... най-лошото щеше да е - да разберете, че апарата е блокиран и е просто парче пластмаса.
Могат - и с вградена услуга, и с допълнителна. Картата не се блокира - просто се "отвързва" от номера.
Всяка сим-карта си има неин номер и оператора указва, че тази която е при вас - отговаря на вашия номер.
- jhoro
- Активен потребител
По спомен! В бълг.правен мир има ОБСЕБВАНЕ! Ако намериш някаква вещ, редно е да я предадеш в общината /не си спомням за милицията / И имаш право на процент-възнаграждение. На практика обаче, където намериш, там връщаш. Дали помните на Халите имаше Бюро забравени вещи/ в трамвай / Всичко зависи какво си намерил-празно портмоне, някой преди теб го е намерил и обработил. И сега к,во. ? Титика!
- todorst
- Потребител
"По спомен!" (от началото на темата - няколко поста по-голе) - Действието се развива в Германия.
Наскоро, по молба на познат, проверявах по IMEI в Водафон един апарат. Минал през няколко ръце, но заключен към въпросния оператор.
Та те ми казват - апарата не е обявен за изгубен или откраднат. Значи е на този, у когото е.
В България може още да се кокорите на такива вещи, но в западните държави даже и по-скъпите телефони с в графата ММА (Малоценни и малотрайни активи).
PS. За милицията и аз не си спомням (и не искам)
Наскоро, по молба на познат, проверявах по IMEI в Водафон един апарат. Минал през няколко ръце, но заключен към въпросния оператор.
Та те ми казват - апарата не е обявен за изгубен или откраднат. Значи е на този, у когото е.
В България може още да се кокорите на такива вещи, но в западните държави даже и по-скъпите телефони с в графата ММА (Малоценни и малотрайни активи).
PS. За милицията и аз не си спомням (и не искам)
- jhoro
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|