начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

моята скромна особа се хвърли да пише книга ...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: моята скромна особа се хвърли да пише книга ...

Мнениеот nk7702n » 28 Авг 2012, 13:32

Чакай да се изтрия, че да не издавам поверителна информация. :lol:
Действително е нужно да има конкретни лица и въпреки художествената измислица, да има що - годе някаква достоверност в споделената информация, за да бъде интересна книгата.
Последна промяна nk7702n на 28 Авг 2012, 21:25, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот marmadun » 28 Авг 2012, 16:15

Еее, съвсем на дребно се заиграхме, щом вкарахме и безобидните ушатковци в "интернационалната простотия". :D
Иван, случаят ми е нещо подобно, но побоят става в затворен хотелски апартамент, свидетели почти няма. Все пак ако ми дадеш подробности за "твоето" сбиване, може да ми е полезно.
А, още един въпрос. Моят човек е в болницата след онзи опит за самоубийство. Следователят ще го измъкне точно оттам, под предтекст че е необходим за следствен експеримент. Та въпросът е - щом той е в болницата, на следователят трябва ли му някаква специална писмена заповед, за да го изведе оттам, иска ли се разрешение от лекуващият лекар, или следователят има правомощията да разпорежда както намери за добре. И предполагам, че охраната, която е пазила арестанта в болницата, ще му бъде и конвой по пътя.
marmadun
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 29 Авг 2012, 19:16

ivan_lawyer написа:Аз съм бил "на стаж" при наказателен адвокат, почти стигахме до "Горчиво", ама си имахме доверие.

Едно лято се зачетох по едно дело и беше много интересно - за побой и смърт (май) при един шадраван в Благоевградско.

Количеството протоколи са ужасяващи, а връзката в показанията се губи, защото това са живи хора - един казва имаше лампа, друг не си спомня, повечето пияни и т.н.

Главното, за да бъде достоверно едно четиво е да има множество документация по престъплението, тоест не може всичко да се случи за един ден или месец.

за кражба на 5 тръби на стойност 310 лева, извършено от 4+2 циганина и най-вече след мъдрите указания на наблюдаващата 25 годишна прокурорка, делото накрая беше от .....178 листа !!
само разпитите, очните ставки, разпознаванията и следствените експерименти бяха близо 100 листа !
ама какви ли не чудесии ...
започваме с оглед на местопроизшествие и тъй като бяха намерени и иззети пет ножовки прокурорката реши,че ще одобрява протокола пред съда !
след което:
1.разпит на всички полицаи по веригата
2.разпит на де що материални лица бяха намерени
3.разпит на 6 -те извършители като свидетели
4.повторение на разпитите на двама от извършителите пред съдия за да ги използваме като очевидци
(гениално!)
5.очни ставки на всички свидетели
6 разпознаване на 6-имата от пазача на предприятието (след като човечецът изрично в показанията беше заявил, че е възрастен, било е тъмно и няма как да ги разпознае)
7.четири следствени експеримента
8.оценителна експертиза на тръбите
9.техническа експертиза за това как е извършено рязането (с ножовка бе наблюдателко, с ножовка !!
поне пет бяха иззети при огледа)
10.повдигане на обвинение на 4-мата
11.за всеки от тях беше назначен отделен служебен защитник
12.разпит на обвиняемите
13.естествено повторение пред съдия
14.доклад пред прокурора
15.предявяване на материалите на обвиняемите

... всичко това за кражба на вещи на стойност 310 лева ...хайде сега предположи за едно убийство колко тома с материали се събират :wink:

и сега нещо, което сигурно не знаеш ...тъй като законите в България се пишат от хора, които нямат една минута работа в "лай.ата" тези гении са определили законов срок от два месеца за приключване на всяко едно разследване, било то кражба на кокошка или терористичен акт !!
Последна промяна marek972 на 29 Авг 2012, 20:39, променена общо 3 пъти
marek972
Потребител

Мнениеот marek972 » 29 Авг 2012, 19:22

и тъй ме хвана музата и да те отчая напълно ще ти дам за пример най-бързото разследване според накзателното ни законодателство, т.н бързо производство, например за заловен водач, управлявал с алкохол
... между другото в Щатите това отнема 1-2 часа, докато тук е предвиден 7-дневен срок, в който:

1.катаджиите залавят нарушител с алкохол ( над 1.2 промила), дрегер, кръв няма значение
2. образува се бързо производство, т.е. в седемдневен срок трябва да се предаде на съд
3. разследващият разпитва всички катаджии, като свидетели
4. личен доклад на прокурор, при който тържествено се носи уведомителното писмо за да се регистрира в съответната прокуратура и да се подпише наблюдаващият прокурор
5. пращат се писма - съдимост до съдът, справка нарушения до КАТ ( чака се два-три дни за отговор)
6. назначава се химическа експертиза ( ако е дал кръвна проба) - минимиум два дни за резултат
7. когато се съберат всички доказателства делото се докладва лично на прокурор и се изготвя
постановление за привличане на обвиняем, което се подписва от прокурора
8. призовава се обвиняемият, предявява му се постановлението
9 ако иска адвокат, му се назначава служебен такъв, и него понякога го чакам с часове
10. разпит на обвиняемият
11. личен доклад пред прокурор
12. предяваване на всички материали на обвиняемият и неговият адвокат
13. ако имат някакви възражения или искания, отново делото се носи лично при прокурор
за да се произнесе веднага писмено
14. съставяне на заключение, в което се описва всичко свършено по разследването
15. прономероване, прошнуроване и зашиване на делото
16. попълване на ръка на близо 5-6 идиотски статистически карти ( отнемащи понякога и часове), защото тук все още думата компютър е "мръсна дума"
17. лично занасяне на делото в прокуратурата
marek972
Потребител

Мнениеот nk7702n » 29 Авг 2012, 22:42

В първия пример, който си дал, май множко са дошли следствените експерименти и очните ставки.. Ама, пък така е по - интересно и по - пълно разследването. :P И има предостатъчно материал за четене при предявяването. :mrgreen:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2012, 23:04

От време на време и пострадалите се сещат, че имат права. Случва се да си упълномощят адвокат. Проблемът с по- малката ангажираност на колеги със защита на правата на пострадалите не е в това, че ги игнорираме. Обвиняемите се чувстват достатъчно застрашени от налагане на наказание и затова търсят по - често помощта на адвокати.
Относно чл.145 от ЗСВ, май само ал.4 е на дневен ред, с малки изключения. :)
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот marmadun » 03 Сеп 2012, 20:31

Какво представлява разпита пред съдия и на него обвиняемият до адвоката си ли седи и има ли белезници?
marmadun
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Сеп 2012, 23:19

doc03 написа:Разпитът пред съдия защо трябва да е на обвиняем ? Защо първо да не е свидетел ?

П.П. Защо "до" - може и в адвоката да седне, (а и адвоката в него) - според зависи :D
:lol: :lol: :lol:
Чак в адвоката или адвокатът в него, няма нужда, де, по - скоро борбата понякога е кой да седне по - близо до него - разследващият или адвокатът / ако става дума за обвиняем / :mrgreen: Щото всеки иска нещо определено да чуе и очаква подходящия момент това да се случи...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 10 Сеп 2012, 12:19

Трябва да се засили интригата и интернационалния елемент :idea: :lol:

Кот Барсик как узнал, что Вася угодил в тюрягу очень даже задумался ....
... и готовиться к побегу .... плохи дела ...

По добре е да си стои там в ареста, той е издръжлив е няма да пропее, а Барсик през това време ще се забавлява с неговата Мурка на воля. Трябва обаче и следствието да се проточи, колкото се може по дълго. Щото осъдят ли го - ще го преведат у нас да лежи, а у нас - точно ще избяга и край на забавлението с Мурка...
Може даже да се опита мен да очисти ако е разбрал ....
....
И тук е момента да се засили интернационалния елемент :idea:
- Надо созвониться с заокеанским собратом котом Том - давненько с ним не общались
- Hi bro! How do you do?
- Здорово братан! Как дела?
Том, Вася са го закопчали в БГ, пък той се готви да избяга и разбираш ме нали, пък аз с неговата Мурка това онова - really :roll: - понимаешь :oops: - плохо дело - помоги чем сможешь
OK bro - I tell Jerry Mouse - just a little break from his antics! Be calm and do not worry and have fun!
- Deal?
- Добро! Сойдет - лишь бы Джери не переборщил!

По някое време не може да не се появи и котака Леопольд с неговия култов призив - Ребята, давайте жить дружно!
Но това към края - нали хепиенд :wink: и отворен край :idea: - та ако има интерес да може да се напише продължение или нова история :!: Там евентуално ще се разкрие и ролята на Леопольд :wink:

:lol: :lol: :lol:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот marmadun » 11 Сеп 2012, 18:07

След твоите мнения, Standbay, винаги оставам със зяпнала уста, без говор и картина. :lol: Тоя път обаче надмина себе си. Английският ме довърши - грам не вдявам тоя език. :D
И защо ми обяснявате какво ли не, само не това което конкретно питам бе, хораааа! :lol: :lol: :lol:
marmadun
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 11 Сеп 2012, 20:46

marmadun написа:След твоите мнения, Standbay, винаги оставам със зяпнала уста, без говор и картина. :lol: Тоя път обаче надмина себе си. Английският ме довърши - грам не вдявам тоя език. :D
И защо ми обяснявате какво ли не, само не това което конкретно питам бе, хораааа! :lol: :lol: :lol:

Според мен единствения начин да получиш необходимата подготовка е да постъпиш като в сериала
"Castle" прикрепят те към някой оперативен / дознател / и ще черпиш знания от извора ...
Най-вече как да си търсиш спонсори за хартия, папки и консумативи, как по цял ден не ти остава време да работиш по случаите, защото си зает с изцяло "секретарска" работа - писане на писма-отговори за това как е прибрана реколтата и колко сини москвича има в югоизточния район на северния регион на управлението или попълване на десетки идиотски статистически формуляри и щуротии (doc не знам дали ти е известно, че в щатско например описа на ВД-тата и "картоните" за издирвана вещ, постъпил сигнал за престъпление, пострадало лице и т.н. се извършва само и единствено от най-низшия състав, докато този състав тук по някаква странна причина не му възлагат работа свързана (дори и с нищожен) "интелектуален" труд ...)
Как 90 % процента от жалбите са за коша или за други институции, но по странна и необяснима логика точно там пада къртовски труд ( за да може след няколко тома събрани материали да бъде прекратено едно производство, което не е трябвало изобщо да бъде започвано, но пуста "ламаринка" ...и т.н.
Това е начина, marmadun, няма друг ....
marek972
Потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Сеп 2012, 21:00

Излишна бумащина и разни незначителни неща за сметка на пренебрегване на важната работа, за съжаление.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 12 Сеп 2012, 06:43

marmadun написа:винаги оставам със зяпнала уста, без говор и картина.

Така трябва да се чувства и читателя :idea:
... девет милиона мишлета
изкарват се взаимно ченгета
а котараците подхвърлят досиета
и си пият кафето ...
...
така времето минава
и по неясно става
кой е прав и кой е крив
едни правят стачки
други трупат пачки ....
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот ch3oh » 12 Сеп 2012, 13:51

Как съм я пропуснал тази тема...

Ами ако вземе да се окаже, че Василий /той и Барсик/ всъщност е "Вор в законе" а? А Мурка, която всъщност не се казва така, ами работи в МУР?...

Приятно съм изненадан, че някой освен мен си спомня за котарака Леополд!
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 12 Сеп 2012, 20:35

ch3oh написа:А Мурка, която всъщност не се казва така, ами работи в МУР?...

Прибыла в Одессу банда из Амура
В банде были урки, шулера.
Банда занималась тёмными делами,
И за ней следило Губчека.

Речь держала баба, звали её Мурка,
Хитрая и смелая была.
Даже злые урки — и те боялись Мурки,
Воровскую жизнь она вела.

Мурка, ты мой Мурёночек,
Мурка, ты мой котёночек,
Мурка, Маруся Климова,
Прости любимого!

Вот пошли провалы, начались облавы,
Много стало наших пропадать.
Как узнать скорее, кто же стал шалавой,
Чтобы за измену покарать?

Раз пошли на дело, выпить захотелось,
Мы зашли в фартовый ресторан.
Там сидела Мурка в кожаной тужурке,
А из-под полы торчал наган.

Мурка, в чём же дело, что ты не имела?
Разве я тебя не одевал?
Кольца и браслеты, юбки и жакеты
Разве ж я тебе не добывал?

Здравствуй, моя Мурка, Мурка дорогая,
Здравствуй, моя Мурка, и прощай!
Ты зашухерила всю нашу малину,
А теперь маслину получай!

.....................
ch3oh написа:Приятно съм изненадан, че някой освен мен си спомня за котарака Леополд!

Я уже говорил - про Кота Леопольда чуть дальше - у него очен важная и пока загадочная роль в этой истории - как Джери и его родные кузины начнуть шалить Лепольд тут как тут появиться :!:
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот marmadun » 11 Окт 2012, 20:16

И аз мислех, че съм приключила с тъпите въпроси, но май не е така...
Та ето новата поредица:
1. Колко време би престояло тялото на моят пребит чужденец в моргата, има ли някакъв срок, в който близките му да го вземат? И нашите власти могат ли да задържат тялото по своя преценка?
2. Възможно ли е моят ВИП-арестант да даде интервю от ареста и в кое помещение и под охрана ли ще стане това?
3. Вярно ли е,че съдът може да разреши на арестанта да се види насаме с жена си, примерно когато се разглежда мярката за неотклонение.
4. Има ли право следователят на служебно оръжие?
marmadun
Младши потребител

Мнениеот Standbay » 14 Мар 2014, 11:53

Да къде стигна с книгата?
Аватар
Standbay
Потребител

Предишна

Назад към Наказателно право