начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Относно ПТП със последвал смъртен случай?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно ПТП със последвал смъртен случай?

Мнениеот crazy_dude » 26 Окт 2011, 21:14

Здравейте. Искам да попитам какви са законовите разпоредби при такъв случай. Имаше такъв тук наскоро, но някакси нещата все едно се изпариха. Въпроса ми е какви наказания могат да се приложат на водача на превозното средство? Ето за това става дума:

ПЪТНО ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

46-ГОДИШЕН МЪЖ ПОСТРАДА ПРИ ПЪТЕН ИНИЦЕДНТ В РАЙОНА НА С. БЛАГОЕВО. ИНЦИДЕНТЪТ Е СТАНАЛ НА 10.07.2011 Г. ОКОЛО 19.00 Ч. В С. БЛАГОЕВО Т.А «ФОРД ТРАНЗИТ», УПРАВЛЯВАН ОТ 40-ГОДИШНАТА И. С. ОТ С. БЛАГОЕВО ПРЕВОЗВА. БАЛИ ОТ СЛАМА И ПЪТНИК В КАРОСЕРИЯТА, КАТО НЕ Е ОСИГУРЕНА НЕГОВАТА БЕЗОПАСТНОСТ И ДОПУСКА ПТП. ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ П. Х., ВОЗИЛ СЕ В КАРОСЕРИЯТА ПАДА ОТ ТОВАРНИЯ АВТОМОБИЛ. СЪЩИЯТ Е НАСТАНЕН В МОБАЛ ГР. В. ТЪРНОВО С ТРАВМА НА ГЛАВАТА И ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА. ТОВАРНИЯ АВТОМОБИЛ Е УСТАНОВЕН В ГАРАЖ НА ЖИЛИЩЕТО НА СОБСТВЕНИКА. ВОДАЧЪТ Е ИЗПРОБВАН ЗА АЛКОХОЛ С ТЕХНИЧЕСКО СРЕДСТВО, ПРОБАТА Е ОТРИЦАТЕЛНА. ПО СЛУЧАЯ В РУП – СТРАЖИЦА Е ОБРАЗУВАНО ДП.

На следващия ден мъжа почина в болницата, а шофьорката на ППС-то, дори още си има шофьорска книжка. Та питам аз, ако аз отнема предимство, оставам без книжка, за другите как става номера? Вечерта на ПТП-то я гледах поне 2 часа как се облягаше на предния капак на патрулката, но понеже си имаме вражди, го заснех и на телефона.
crazy_dude
Нов потребител

Re: Относно ПТП със последвал смъртен случай?

Мнениеот TheOldMan » 26 Окт 2011, 22:05

За водача наказанието по ЗДвП е за неправилно превозване на пътници. Мисля че е глоба и отнемане на някакви точки, но не се отнема СУМПС.
Вече ако роднините на починалия ако повдигнат някакви обвинения и ги докажат в съда, могат да претендират за парично обезщетение. Прокуратурата може да претендира за някакви санкции за причиняване на смърт ... там по непредпазливост ли ще е, заради немарливо изпълнение на задълженията ... не знам. Но последното няма нищо общо с правото да управлява МПС.

По подобие - лекари, следствени за смърт на пациент продължават да оперират. Никой не им отнема правото да упражняват професията си.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Относно ПТП със последвал смъртен случай?

Мнениеот marek972 » 27 Окт 2011, 20:19

crazy_dude написа:Имаше такъв тук наскоро, но някакси нещата все едно се изпариха.

ами има си следствена тайна, да не очаквате за всяко действие по разследването да се оставя
съобщение на таблото в кметството ?
marek972
Потребител

Назад към Наказателно право