начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Проблем със застрахователи

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със застрахователи

Мнениеот andr3i4o » 22 Авг 2011, 23:35

Здравейте, незнам дали съм попаднал в правилната подтема, но не съм много наясно с нещата . В тази държава човек трябва да стане широк специалист във всичко за да прокопса....няма кой да ти обясни като човек процедура и начин на действие, та се принуждаваме да ровичкаме из форумите и да се самообразоваме.
Имам следния казус - преди една седмица пред блока се запали автомобил бмв , като покрай него изгаря моя скутер + още 3 коли обгорени , коя повече коя по-малко. Та отивам аз на следващия ден в РУП и там след разпити и глупости ми казват да дойда след 4 дена да си получа бележката за пред застрахователите. Като не ми казва,че ми трябва бележка от пожарната и там подобни, едва днес научих и утре ще ходя. Пиша подробно за да няма неизяснени неща , а и Вие да прецените. В тази бележка не се споменава нищо за виновната кола в пожара , а единствено , че ми е пострадал мотора на еди си коя дата + номер на досъдебно производство. Отивам при Застрахователите на виновната кола да си искам обезщетение по гражданска отговорност и те буквално си ме изгониха ( БУЛ ИНС) що не била дошла пожарната, ако се запали кошче за боклук от него ли ще търся пари и така нататък... изумен съм ,но си тръгвам след малко разправии. Звъня на моята гражданска и те ми казват да подавам жалба в комисията за финансов надзор. Утре ще изкарам бележката от пожарната като ще им кажа да напишат всичко подробно , кой е виновен, кой какво и т.н. Въпроса ми е : трябва ли да подавам някакъв иск към тях , някакви други документи трябват ли ми и какво да предприема изобщо , ако някой си има на представа да сподели.
Благодаря за вниманието !
andr3i4o
Нов потребител

Re: Проблем със застрахователи

Мнениеот TheOldMan » 23 Авг 2011, 09:42

Вероятно и вие като водач на скутера имате застраховка Гражданска отговорност. Можете да се запознаете с клаузите на този договор от вашата бланка.
Застраховката ГО е предназначена да покрие щетите причинени от ВОДАЧА на МПС-то. Ами ако се окаже че трето лице е подпалило бавареца, защо застрахователя на колата ще поема обезщетението? Какво общо има водача и неговия застраховател с това, че някой пироман е решил да се забавлява и е подпалил колата?
За подобни случаи им друг вид застраховка - нарича се Каско.
Вероятно застрахователя ще поиска да види решението по досъдебното производство, с което се изяснява кой е виновника за пожара. За да може да си иска парите от него. Обаче... много се съмнявам че някога това дознание ще приключи с някакъв конкретен извод. Ще си остане с "неизвестен извършител" или ще изсмучат някакво самозапалване вследствие на случайна техническа повреда, причинена от преклонната възраст на автомобила... демек "станалото - станало, виновни няма".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Наказателно право