начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Обжалване на НП от КАТ Варна

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Обжалване на НП от КАТ Варна

Мнениеот kuzdov » 18 Мар 2011, 18:29

Мда, ех този "безпристрастен" съд ... Любопитен съм дали отменя всяко такова НП :roll: ... Аз пък преди около 15 г. имах акт и НП, че съм навлязъл в лентата за насрещно движение и съм причинил ПТП, движейки се с предимство по участък от пътя, където движението е еднопосочно (по мост, напускайки населено място, означено с всички знаци и табели по ЗДвП ). Обжалвах естествено и познайте резултата... Съдът потвърди НП-то, но и до ден днешен не се е появило никъде, а не съм променял местоживеене от тогава. Та и тук "леко" ми намирисва цялата работа.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот babayagaaa » 19 Мар 2011, 19:18

@kuzdov
Как така сте обжалвали НП, а после не се е появило никъде ?
Решението на съда какво е ?
babayagaaa
Младши потребител

Мнениеот stoyan_zh » 19 Мар 2011, 20:00

babayagaaa написа:
rts написа:Обжалвате НП, защото ... ?
Имате ли основателна причина, или просто ей така, за спортна слава, пък, ако мине ? (нежеланието за плащане на глобата и избягването на други наказания не са основателна причина)
Ако си отговорите на горните въпроси, може би ще си отговорите и на въпроса дали си струва да обжалвате. Консултирайте се с адвокат.

Отговарям веднага :
Обжалвам НП, защото не съм съгласен с това, да изтърпявам дисциплинарно наказание, за нарушение, което съм извършил преди близо 2 години и 9 месеца, което противоречи на чл. 82 т.б ал. 3 от ЗАНН. Ако НП беше връчено в срок, към сегашния момент щях да имам отново 39 контролни точки, а за дисциплинарното наказание щях да съм забравил. Доказателството за това, че съм изпълнил задълженията си по закон в случая е притежаваният от мен АУАН с 10 печата на КАТ - София за удължаване на срока на валидност на същия. В последствие, при разглеждане на НП от моя страна, се констатираха и други нарушения в издаването му, които изложих по-горе. Не съм съгласен и с това, че записаната скорост е коректна и е измерена точно за моя автомобил, тъй като имаше и други участници в движението. Поради тази причина искам доказателства от страна на контролния орган за описаното нарушения в АУАН.

Абсолютно споделям! И аз съм в подобна ситуация, още повече, че нямам дори АУАН, независимо, че съм извършил нарушението преди повече от година, а съм станал известен на АНО преди почти 3 месеца. Нали уж един от принципите в правото е навременното налагане на наказанието, за да има максимален възпитателен ефект? Оказва се, че личният състав в този репресивен орган (КАТ), е състатавен предимно от деbили, които са все повече в ролята на индианец пред пишеща машина. Точно заради малкия интелектуален капацитет на тези служители, трябва да се обжалват до дупка, неграмотно съставените актове и НП.
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 23 Мар 2011, 02:30

babayagaaa написа:@kuzdov
Как така сте обжалвали НП, а после не се е появило никъде ?
Решението на съда какво е ?

Ей така, както го казвам. Получих НП от КАТ, което и обжалвах, но то не съществува в регистрите. Т.е. като си направя справка излиза, че няма такова събитие и нарушение, за което съм наказан. Пазя си НП-то за да не забравя, че в България всичко е възможно 8) ... СР не си направих труда да търся лично. Мой близък, на който мога да вярвам го провери, понеже става въпрос за Районен съд в друго населено място. Лошото е, че тогава застрахователят отказа да ми изплати щетата заради това СР.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот babayagaaa » 06 Май 2011, 02:28

Още развитие по темата.
След поредното заседание, делото беше отменено за средата на май. Обаче междувременно нещата се забатачиха още повече:

Днес ми изгасна колата непосредствено след преминаване през кръстовище. Отбих в дясно и пуснах аварийни, зпазвайки разпоредбите на чл.101 ЗДвП ал.1

Чл. 101. ЗДвП (1) При възникване по време на движение на повреда или неизправност в пътно превозно средство, която застрашава безопасността на движението, водачът е длъжен да спре и да вземе мерки за нейното отстраняване.

Изгасна поради ниското ниво на горивото в резервоара. След няколко подкачвания с ключа, моторът запали. В този момент към мен се приближи млад автоконтрольор и поиска документите ми. Докато ги преглеждаше, моторът пак изгасна. След същата процедура отново запали. Тогава обаче, органът на реда реши, че съм в нарушение. Непосредствено зад мен имаше пешеходна пътека, маркировката на която почти не си личеше. Казвам почти - защото имаше бяла боя само в края на платното. Знак за пешеходна пътека не съществува. Според ЗДвП - "Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. Изтъквайки тези мои познания, той ме покани до техния автомобил да ми състави фиш за неправилно паркиране. След като разбра, че не притежавам котролния талон към СУМПС, реши, че ще състави АУАН. Предоставих му НП, подпечатано от КАТ София, че същото се обжалва пред районен съд, но той отказа да го приеме като заместващ контролния талон документ. В АУАН, полицаят записа така : в ... часа в гр... на кръстовището на ул ... и ул ... бред клон на ... банка престоява и паркира собственото си МПС марка ... в зоната на кръстовище върху пешеходна пътека. При проверката водача не представя КТ към СУМПС. с което е нарушил чл.98 ЗДвП ал. 1 т.5 и 6 и чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП.
Написах възражения : Представих НП, подпечатано от КАТ СФ, че същото се обжалва пред РС Варна, който замества КТ до решението на съда. На кръстовището няма знак нито маркировка за пешеходна пътека.

Така написаното в АУАН не отговаря на действителната обстановка. Нито съм паркирал, тъй като съм в колата,нито съм върху пешеходна пътека, нито съм в зоната на кръстовището ( в АУАН е записано пред клон на банка ... , а тази сграда е малко встрани от кръстовището)
Предполагам, че нач. на КАТ ще напише НП само за неправилното паркиране, която глоба е 50 лв. Тъй като според ЗДвП чл. 189 ал(5) - Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително, въпросът ми е - имам ли начин да докажа, че описаното в АУАН не отговаря на истината, за което имам свидетел, след като нямам право да обжалвам последващото НП пред районен съд ?
babayagaaa
Младши потребител

Мнениеот dgeorgiev » 08 Май 2011, 18:44

Имате право да обжалвате всички НП, а напоследък доста РС в страната допускат НП с наказания под 50 лв. за разглеждане. мВижте темата в раздел Административно право.
dgeorgiev
Потребител

Предишна

Назад към Наказателно право